Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Idén tovább javul a magyar gazdaság egyensúlya

Elbizonytalanodó külső piacok közepette idén tovább javul a magyar gazdaság egyensúlya, a reálkeresetek kis mértékben emelkednek - egyebek közt ez is kiderül a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készített előrejelzéséből.
A világgazdasági és az európai konjunktúra romlik, ami hatással van és lesz a magyar gazdaság idei teljesítményére is. Az ipari termelés valamivel kisebb lesz a becsült tavalyinál, de változatlanul ez az ágazat a gazdaság motorja. Ugyancsak mérsékeltebb lesz az export is, de a 13 százalék továbbra is igen jó teljesítmény. Kikerülhet a rendkívül mély gödörből az építőipar, ami 2007-ben a GKI becslése szerint az előző évinek 87 százalékát teljesítette.

A korábban reméltnél kisebb az infláció visszaszorulása, 2008-ban is 5,7 százalékot várnak az elemzők. A bruttó keresetek 2008-ban 7 és fél százalékkal fognak növekedni, ezen belül a versenyszférában 8, a költségvetési területeken 7 százalékkal. A reálbérek ezzel fél-egy százalékkal nőhetnek, a versenygazdaságban e százalék feletti mértékben. A foglalkoztatás javul a GKI szerint, a munkanélküliség 3 százalékponttal 7,4 százalékra csökken idén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budapesten és vidéken is üresek a pályaudvarok

Alig van vonatra váró ember a fővárosi és a vidéki pályaudvarokon a hétfő hajnali három órakor ismét… Tovább olvasom