Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Idő előtt választana államfőt az MSZP?

Elképzelhető, hogy még a jelenlegi Országgyűlés megválasztja az új köztársasági elnököt - írja a Magyar Nemzet a hétfőn megjelent számában.
A lap szerint több baloldali internetes fórum információi szerint Kovács László európai uniós volt adóügyi biztos lehetne a jelölt.

A Magyar Nemzet közlése szerint "az első látásra abszurd felvetés" az alkotmány alapján megvalósulhat. Az alaptörvény ugyanis hiányos. Csupán azt írja elő, hogy az új államfőt legkésőbb a leköszönő köztársasági elnök távozása előtt 30 napon belül meg kell választani. Sólyom László mandátuma 2010. augusztus 5-én jár le, utódjának személyéről tehát július 5-ig feltétlenül dönteni kell. Az új Országgyűlés várhatóan május 20-25. táján tarthatja meg alakuló ülését, amennyiben Sólyom László kiírja az általános választásokat. Logikus és jogszerű eljárás az volna, ha a köztársasági elnököt az új parlament választaná meg.

A lap emlékeztet arra, hogy a rendszerváltozás óta az államfő és az Országgyűlés mandátumának lejárta csak egy alkalommal esett egybe: 1990-ben.

Olvasóink írták

90 hozzászólás
 • 90. unknown 2009. november 16. 18:48
  „Csak hogy teljes legyen a kép. Az Alkotmány tételesen kitér arra, mikor kell (mikor lehet) előrehozott időpontban új köztársasági elnököt választani. Az nincs a felsoroltak között, hogy csak úgy, mert nekünk így tetszik. Tessék csak elolvasni az Alkotmányt.”
 • 89. achilleus 2009. november 16. 17:23
  „"Érdemes" az mszp.hu oldalt felkeresni. Önmagáért beszél: Szabó-Nyakó-Török-Lenvaj ... ez az MSZP(.hu)
  Ja, és tényleg "nincs Zuschlag-ügy". /Vagy mintha nem is lenne./”
 • 88. valoperes_zugugyved 2009. november 16. 17:03
  „"kEDVES" mSZP-S KOMMENTEZÖK: ÖSZÖD VAGY NEM ÖSZÖD EZ AZ UTOLSÓ ÖSZ-ÖD. :)))”
 • 87. unknown 2009. november 16. 17:03
  „Kedves kispacni. Miként a jelenlegi Parlament nem hozhat döntést azügyben, hogy ki legyen majdan annak az elnöke, kik legyenek a vezető tisztségviselők, nos ugyanezen okból zárható ki teljes joggal, hogy az Alkotmánybíróság megengedje, hogy e mostani Parlament válassza meg azt a személyt, akinek minden joga meglesz majd erre a következő mandátum alapján.”
 • 86. kispacni 2009. november 16. 16:58
  „Amúgy megnéztem, minkét elnököt június elején választották.

  Tévedsz unknown. Nincs meghatározva, melyik országgyűlés választja az elnököt. Pont ezért más az országgyűlés és az elnök mandátumának hossza. Ideális esetben 20 évenként egybeesik, és az alkotmány nem határozta meg melyik parlament kell megválasza. Ne feletsd ez a mostani országgyűlés (ami 2006 júniusában alakult) még nem választott elnököt, mert az alkotmány nem rögzíti, hogy minden országyűlés választ elnököt. Sőt, pont azért eltérő hosszú a mandátumuk, hogy ne essen egybe a két esemény, ezzel is szétválasztva a két közjogi testület mandátumának a "jogszerűségét". Tehát a jelenlegi alkotmány és törvények szerint jelenleg úgy tűnik, hogy teljesen jogszerű, hogy akár a mostani parlament, akár a júniusban alakuló parlament választja meg az augusztusban beiktatandó elnököt.”
 • 85. unknown 2009. november 16. 16:45
  „Kedves kispacni, amit megjegyeztél, hogy: "A hatályos törvények szerint az új elnököt a régi elnök mandátumának lejárása előtt legalább harminc nappal előtte meg kell választani." Abban az is a lényeg, hogy addig sor kerül egy új, az ügyben teljes joggal eljárni képes testület megválasztására, hivatalba lépésére. E testület jogát nem lehet elvonni előre tudatosan. Tudatosan, számítóan, szándékosan. Ez a kizáró erkölcsi lényeg. Ezért nem léphet a jelenlegi Parlament, nem hozhat a következő jogintézmény hatáskörébe tartozó előrehozott helyzetet.”
 • 84. Mathiasking 2009. november 16. 16:41
  „Facile, quod volumus, credimus. (Könnyen elhisszük, amit akarunk.)”
 • 83. kispacni 2009. november 16. 16:36
  „Logar,

  még mindig nem cáfolja az MSZP, hogy puccsra készülnek.

  Amúgy szerintem a következő lehet. Tényleg készültek valami hasonlóra, de az MSZP-ben gyakorlatilag már több éve nem lehet titkot tartani (Kovács Laci bácsinak biztosan van annyi rosszakarója, mint jóakarója), ezért valakik megsúgták a Magyar Nemzetnek. Igy most már nem tudják megcsinálni, mert amúgy elképesztő az ötlet. De meggyőződésem, hogy a hír igaz.”
 • 82. kispacni 2009. november 16. 16:32
  „Unknown,

  Nem azt mondják, hogy Sólyom mandátuma rövidebb lesz. A hatályos törvények szerint az új elnököt a régi elnök mandátumának lejárása előtt legalább harminc nappal előtte meg kell választani. Beiktava csak azoon a napon lesz, hogy lejár a korábbi mandátuma. Hogy mikor választják meg az nem rögzített. Anno Mádl ferencet is áprilisban választották, és augusztusban iktatták, Sólyomot talán májusban választották. A helyzet annyiban új, hogy Mádl és Solyom első madátuma, nem parlamenti váltás évére esett. Mindegy volt, hogy már előre áprilisban megválasztják, vagy a törvényben rögzített utolsó napra, július akárhányadikára hagyják. Most ezt a faramuci helyzetett használna ki az MSZP ha ragaszkodik az áprilisi időpontra.”
 • 81. comet 2009. november 16. 16:24
  „57-ben Logaritmus felhozta a világválságot, ami kapóra jött Fletónak, mindent megpróbát ráfogni, bár már előtte IMF hitelre szorult a pénzügyileg összecsuklott ország.
  a CIA World Factbook becslése a magyar adósság alakulására:
  év -----adósság dollárban (köz és magán összesen)
  2003---31,500,000,000 ekörül vette át a stafétát Fletó
  2006---66,220,000,000 Öszöd idején, amiről a böszmék nem tudhattak
  2008--125,900,000,000 a világválságot megelőző állapot,
  2009--212,100,000,000 ezt várja a CIA év végére.(szeptemberben)
  A számok jól mutatják mit végzett Fleto csapata, úgyhogy amit elmondott Öszödön azt most nem is tudom hányszorosan is elmondhatná.
  Logaritmus nyilván hazudik és csúsztat, amikor a világválságra meg a Fideszre akarja fogni ezt az eredményt. Fletó mellet azonban ezt olyan gyengén csinálja, hogy az már sértő mesterére nézve.
  Most hogy én is Fletó miniszterelnökségét támogatom, nyilván nem kelhetek versenyre a mesterrel hazudozásban, így próbálok tárgyilagos lenni.
  Azért legyen Fletó a miniszterelnök, mert ha már ha már ő tette gallyra az országot, had adja meg ő a kegyelem döfést, igazán sokat gürizett érte. Ekkroa mennyiségű pénzt eltűntetni nem kis feladat volt
  Hajrá Fletó.”
 • 80. unknown 2009. november 16. 16:23
  „Vagyis - tovább gondolva az általam előbb írtakat - a jelenlegi Parlamentnek csak akkor lenne joga új államfőt jelölni, választani csak akkor, ha a jelen köztársasági elnök mandátuma lejárta előtt egy hónappal még nem került volna sor az új parlamenti választásra (2010 tavasza).”
 • 79. unknown 2009. november 16. 16:13
  „Nem vagyok jogász, de szerintem az Alkotmány szellemében az Alkotmánybíróság nem engedélyezné a Parlament e lépését (ha terveznének ilyet, vagy sem) a következő miatt. Az Alkotmányból idézek: "20. § (1) Az országgyűlési képviselők általános választását - az Országgyűlés feloszlása vagy feloszlatása miatti választás kivételével - az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani." Nos, az Alkotmány itt gondoskodik arról, hogy a Parlament kitöltse teljes ciklusát. Nem ad módot annak megrövidítésére. Ez alapján az államfő részére is vonatkozik ez a sérthetetlenség. Minden joga megvan ahhoz, hogy működés ideje alatt törvényes jogi keretek között birtokában legyen a helyzetével kapcsolatos összes jognak. Ha idejébe belefér minden időhöz kapcsolódó jogi lépés, nem lehet megkérdőjelezni az új államfő jelölésével összefüggő időkeretet.”
 • 78. kispacni 2009. november 16. 16:04
  „70. logar.

  Érdekes módon még nem cáfolták.”
 • 77. Mathiasking 2009. november 16. 15:54
  „75. hozzászólás Logaritmus 2009.11.16. 15:52

  Hofi: "Gondolj apádra, ha rákerülsz a lapátra ..."”
 • 76. Lehiggadt 2009. november 16. 15:52
  „No, az alábbiaktól szoktam elveszíteni a "higgadtságomat"...”
 • 75. Logaritmus 2009. november 16. 15:52
  „Mathiasking: tudom mit jelent - de hogy jön ez ide?!”
 • 74. Lehiggadt 2009. november 16. 15:51
  „A korábbi állításaim alátámasztására, hogy nevezetesen a jelenlegi ellenzék IS hibás az országban jelenleg uralkodó helyzetért:
  félszemmel nézem az interpellációkat és az azonnali kérdéseket:
  A felszólalók a miniszteri vagy az államtitkári válaszok tartalmától függetlenül OLVASSÁK az ún. viszontválaszt!?!
  Most meg már csak azok (10-envalahányan) vannak jelen, akik éppen felszólalnak illetve válaszolgatnak!?!
  Ez a demokrácia megcsúfolása! Erre nincs szükség!”
 • 73. Mathiasking 2009. november 16. 15:49
  „70. hozzászólás Logaritmus 2009.11.16. 14:49

  Vox populi, vox Dei et vae victis!

  Ha nem tudod mit jelentenek jelezd. 1 forintért megmondom!”
 • 72. efje 2009. november 16. 15:30
  „Az elefánt a szakadék szelénél az utolsó szalmaszálba is belekapaszkodna. Mentelmi jog nélkül nehéz lesz megúszni a börtönt elvtársak! Ha MSZP-s kormányzás alatt tanúként hallgatják ki a volt miniszterelnököt, jövőre mar vádlottként terhet vissza az egész bagázzsal.”
 • 71. barkzso 2009. november 16. 15:30
  „OFF

  56 és 54 ill. akit még érint. Óvatosan adják meg a valós neveket itt és a fórumban, mert <moderálva> előszeretettel élnek vissza a személyes adatokkal! Persze ők gerinctelenül egy nick mögé bújva teszik ezt.
  Ez is jellemző a ballib fajtájukra.

  ON”
90 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szincsák Ferenc lett Egyek polgármestere

Szincsák Ferencet, Egyek korábbi független polgármesterét választották ismét a hajdú-bihari… Tovább olvasom