Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Igazolt az oka a bölcsőhalálnak

Újból igazolódott a közvetlen összefüggés az anya dohányzása és a bölcsőhalál között. A csecsemőjüket bölcsőhalál következtében elvesztett anyák csaknem 90 százaléka dohányzott a terhesség ideje alatt – többek közt ezt mutatták ki a Bristoli Egyetem kutatói.
Számos kutatás fényt derített már a dohányzás és a csecsemőkori hirtelen halál közti közvetlen összefüggésre, ám az újabb vizsgálat mind a szülés előtti, mind a szülés utáni dohányzás hatásának még pontosabb felmérésére irányult. Ha egyetlen nő sem dohányozna terhesség alatt, a bölcsőhalál mintegy hatvan százaléka megelőzhető lenne.

Az iskolás gyerekeknek nem tesz jót a nehéz hátizsák. Szakemberek tanácsolják helyette a kerekes táskát. Ideális dolog kerekeken húzni a könyveket, füzeteket az iskolába. A gyerekek jó része hajlandó is erre a 3–4. általánosig, akkor viszont jön az obligát hátizsák, lehetőleg márkás, amelyen valamilyen jópofa mondat díszeleg. A kerekeset, amely olcsóbb és praktikusabb, mellőzik. Ez pedig hiba, mert a kerekes táska megvédi a gyereket a hátizsák okozta gerincfájástól, sérüléstől. Olyan nagy gyermekkórházban, mint a római Bambino Gesú, évi 10 ezer ortopédiai panasz 20 százaléka gerincbántalmakkal kapcsolatos és ezeknél tízből hetet „a kultúra súlya" okoz – írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őstermelők járulékfizetése

Az őstermelők jogszabályban meghatározott köre 2007. január 1. óta járulékfizetővé vált. Az év… Tovább olvasom