Délmagyar logó

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 28°C Még több cikk.

Igen a kettős állampolgárságra - gyors szlovák válasz

Elfogadta az Országgyűlés szerdán a magyar állampolgárságról szóló törvényt módosító javaslatot, amely biztosítja a határon túli magyarok számára, hogy egyszerűbben és kedvezményesen szerezhessék meg a magyar állampolgárságot.

A képviselők 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett hozták meg a döntésüket, amelyet nagy taps fogadott az ülésteremben.

Nemmel voksolt az előterjesztésre a szocialista Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Szanyi Tibor. Tartózkodott három MSZP-s - Baracskai József, Oláh Lajos, Vitányi Iván - és két LMP-s - Dorosz Dávid és Szabó Tímea - képviselő.

Az igen szavazatokat 224 fideszes, 34 KDNP-s, 32 szocialista, 43 jobbikos és 11 LMP-s képviselő adta le.

Nem voksolt 21 szocialista frakciótag, köztük Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök. Támogatta szavazatával a javaslatot az MSZP frakcióvezetője, Mesterházy Attila és a volt házelnök, Szili Katalin.

Az elfogadott törvény szerint nemcsak születésénél fogva, hanem leszármazással is magyar állampolgárrá válik a magyar állampolgár gyermeke.

A magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatos új szabályok szerint akkor honosítható kedvezményesen az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását, és magyar nyelvtudását igazolja, ha büntetlen előéletű, és honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát.

Orbán Viktor és Semjén Zsolt a szavazás után. Fotó: MTI
Orbán Viktor és Semjén Zsolt a szavazás után.
Fotó: MTI

Mindez egyéni kérelemre, nem pedig kollektíven, automatikusan történhet.

Az előterjesztő fideszes és KDNP-s politikusok, Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kövér László és Németh Zsolt azt javasolták, hogy a "kettős állampolgárságról" szóló jogszabály az augusztus 20-i nemzeti ünnepen lépjen hatályba, de csak 2011. január 1-jétől kelljen alkalmazni.

A törvényjavaslatot eredeti formájában fogadta el az Országgyűlés. A szöveghez csak az ellenzék nyújtott be módosító indítványokat, ezek közül azonban egyet sem támogatott a többség.

Az Országgyűlés döntött arról is, hogy a törvény sürgős kihirdetését kérik a köztársasági elnöktől.

A pozsonyi parlament kedden rendkívüli ülésen foglalkozott a kettős állampolgársággal kapcsolatos magyar törvényjavaslattal. A Fidesz a szlovákiai választási kampány részének értékelte a pozsonyi kritikákat és jelezte, nem ül fel a szlovák kormány, illetve kormányzó pártok provokációjának.

A pozsonyi parlament keddi rendkívüli ülésén Robert Fico szlovák kormányfő felszólította Orbán Viktort, állítsa le az Országgyűlésben a határon túli magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő törvénymódosítás folyamatát és sürgette a héten hivatalba lépő magyar kormányfőt, hogy üljön tárgyalóasztalhoz a szlovákokkal, mert az általa tervezett jogszabály szerinte ellentétes a nemzetközi egyezményekkel. "Ami a Magyar Köztársaságban történik, az Szlovákia számára életveszélyt jelent" - jelentette ki Fico, megismételve: ha az Országgyűlés elfogadja a jogszabályt, Szlovákia kemény választ ad.

Szlovákia is módosítja állampolgársági törvényét

Várhatóan még szerdán saját állampolgársági törvényének módosításával válaszol Szlovákia az Országgyűlés döntésére, amely lehetővé teszi a magyar állampolgárság könnyített felvételét a határon túli magyarok számára.

A magyar Országgyűlés reggeli döntése után Pozsonyban azonnal összehívták a szlovák kormányt, amely megvitatja a szlovák állampolgársági törvény módosítását. A nyilvánosságra került javaslat szerint arról van szó, hogyha ezentúl egy szlovák állampolgár önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. Emellett nem tölthet be bizonyos munkaköröket sem, amelyek kapcsolatban vannak a nemzetbiztonsággal - például a rendőrség vagy a biztonsági szolgálatok.

A kormány döntése után a javaslatot a parlament elé terjesztik, amely a délelőtti órákban folytatja rendkívüli ülését. Ezen az ülésen a honatyák gyorsított eljárásban megvitatják a szlovák állampolgársági törvény módosításának tervezetét, amelyet a kormány terjeszt a testület elé. Amennyiben a parlament igent mond a javaslatokra, azok már június elsején életbe lépnek.

Míg kedden a magyar lépést elítélő politikai határozat szövegében egységesek voltak a szlovák pártok, addig a konkrét szlovák válaszlépésekkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények.

A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) ellenzi, hogy megbüntessék a szlovákiai magyarokat. A párt bejelentette: saját javaslatot terjeszt elő ebben az ügyben. Korábbi közlés szerint az SDKU javaslatának lényege: elfogadni egy olyan törvényt, amely kimondja, hogy a magyarországi módosított állampolgársági törvény szlovák állampolgárokra nem alkalmazható.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) üdvözli az Országgyűlés döntését a magyar állampolgársági törvény módosításáról - közölte az MTI tudósítójával Dunajsky Éva, a párt szóvivője.

A szlovák kormány által ezzel kapcsolatban kiváltott "hisztériát" az MKP "feleslegesnek és eltúlzottnak" tartja. A párt felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar törvényt csak 2011. január 1-jétől fogják alkalmazni, s addig van elég idő a nézeteltérések tisztázására.

"Az MKP elfogadhatatlannak tartja, hogy a Szlovák Köztársaság bármely polgárának hátránya származzon abból, hogy kettős állampolgár" - mutatott rá a szóvivő. Leszögezte: a párt készen áll arra, hogy azoknak a szlovák állampolgároknak, akiket kettős állampolgárságuk miatt sérelem érne, a nemzetközi fórumokon is védelmet nyújtson.

Olvasóink írták

244 hozzászólás
 • 244. szilléri 2010. május 28. 07:07
  „Kovács-Lendvay nem ért rá szavazni !

  hoppá!
  Laci bácsi ma reggel lökte a sűketett a Duna tv-ben.”
 • 243. achilleus 2010. május 27. 19:56
  „Ezt hazudta - 15 millió magyarozva - a legfőbb "gyurcsánymaqgyar":
  http://index.hu/belfold/hattul1203/

  "Gyurcsány elmondta, szeretné, ha nem magyarságvizsgának fognánk fel ezt a kérdést, "nem arról van szó, hogy a magyarságunk erre a kérdésre adott válaszban mutatkozik meg". Mint mondta, "15 milliós magyarságért vagyok felelős, belföldön és külföldön élőknek. Azt szeretném kérni, hogy senki ne gondolja azt, hogy az esetleges nem válasz a magyarság megtagadása lenne".

  Gyurcsány utolsó megszólalásában kijelentette: "magyar vagyok, magyarnak születtem és hazafivá lettem. A sorsom arra rendelt, hogy felelősséget viseljek 15 millió magyar honfitársamért, 15 millió polgárért. Ennek a felelősségnek kívánok megfelelni, ennek a felelősségnek úgy tudok megfelelni, hogy ha együttműködést, hogyha tárgyalást, és párbeszédet kínálok, ezért nem a szavazásra, nem az igen szavazására, hanem az attól való távolmaradásra biztatok, hogy kezdődhessen a tárgyalás, hogy ne erőszakkal próbáljuk megoldani azt, ahogy látszik a vitából is, hogy nincsen még kész a magyar nemzet. Türelmet kérek, együttmüködést egy 15 milliós magyar nemzet nevében".”
 • 242. achilleus 2010. május 27. 19:50
  „2004. december 3., péntek 20:00 | Frissítve: 2004. december 3.
  /A népszavazás előtti tévévitából!/:
  Élősködés vs befogadás - Duray szerint ez a mostani népszavazás nem jelentené azt, hogy automatikusan állampolgárságot kapnának azok a határon túliak, akik ezt kérelmezik. "Nyolcszázezer magyar idejövetelével fenyegetnek" most, de ez Duray szerint nem igaz. "Nem fognak élősködni a határon túliak, sértő ez az elgondolás". Tőkés szerint "összemossa a miniszterelnök úr Németh Zsolt, Kövér László és az én véleményemet". "A hazafiság nem egyenlő a nacionalizmussal, ahogy az Kádárék sújkolták". "Semmi egyebet nem kívánunk, hogy a magyar nemzet fogadjon be bennünket, tegyen hitet a testvériség mellett. Nem hozunk magukra rosszat, ezt elhihetik". Ágoston elmondta, a vajdasági magyarok 15 évig mindent megtettek azért, hogy ne akadályozzák, hogy Magyarország bejusson az EU-ba, ebben az új helyzetben kérik most a kettős állampolgárságot. Annak érzékeltetésére, hogy mennyire fontos a határon túli magyarok befogadása, Tőkés László részleteket énekelt egy ősi népi énekből, Duray Miklós pedig idézett II. Rákóczi Ferenc imájából. Gyurcsány négyszer mondta ki, hogy 15 millió magyarért felelős http://index.hu/belfold/hattul1203/”
 • 241. 777kutya 2010. május 27. 19:47
  „Akkor hánnyál.
  Nekem elég csak ha gyurcsot, lendvait vagy kokokovácsot említik is.
  Hányat még hagyó, vodka, nyúhelyi, kókány puma, hiller, magyar b, demszkáj és az egész okádék bukott banda.”
 • 240. Mizujs 2010. május 27. 19:27
  „Ezt a képet nézve hányni tudnék!!!”
 • 239. rt0831 2010. május 27. 18:51
  „Nem szívesen lennék annak a magyarnak a helyébe, aki ezután rokonlátogatásra,vagy turistaként akar
  Szlovákiába menni,nagyon meggondolnám!”
 • 238. cselac 2010. május 27. 17:11
  „Carlo: az első rúgást vállalom!”
 • 237. SP 2010. május 27. 16:11
  „http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=302702

  Ukránok is tesznek a kettős állampolgárságra.”
 • 236. George58 2010. május 27. 15:20
  „235. hozzászólás Carlo 2010.05.27. 14:43

  Kint rekedhettél volna Trianon kreálta országhatárokon kívül kedvenc Gyurcsótány Ferenceddel együtt, már is másképp nyilatkoznál.”
 • 235. Carlo 2010. május 27. 14:43
  „231 nek
  emlékezz a Magyarigazolványra, és az azzal járó,90 % os kedvezmény a vasúton vagy távolsági buszon
  neked mikor jár 90% kedvezmény

  nyaljuk már ki minden határontúli magyarnak a seggét, és a miénket meg itt rúgják szét”
 • 234. achilleus 2010. május 27. 14:33
  „Olvassatok sk. ro. stb kiterjesztésű magyar nyelvű lapokat! És akkor találhattok ilyeneket is. Különösen az "anyaországi" gyurcsánymagyaroknak" ajánlom (most is úgy vitatkoznak, hogy eszükbe nem jut a .hu-t valami másra cserélni.) Jellemző. Akkor egy székelyhon.ro:

  Nem érte meg az állampolgárságról szóló törvényt a magyar igazolványát visszaadó vállalkozó
  Daczó Katalin 2010. május 26., szerda 13:56 | Legutolsó módosítás: 2010. május 26., szerda 19:30
  3 hozzászólás

  2004. december 5-e után a lapok híradása szerint Székelyföldön egyetlen személy adta vissza a magyar igazolványát. Sajnos, az új törvényről alkotott véleményét már nem tudtuk kikérni.

  A 2004. december 5-ei nagy csalódást követően jelentősen csökkent a magyar igazolványt igénylők száma, és sokan gondoltak arra, hogy visszaadják a már korábban kiváltott okmányukat, de az akkor még működő csíkszeredai státusirodába egyetlen személy, Imre László vitte vissza a koronás címerrel ellátott igazolványt. ,,Én úgy érzem, hogy nagyot csalódtunk a magyar népben főleg, és a jelenlegi magyar kormányban; teljesen magunkra hagytak" - nyilatkozta az akkor 52 éves vállalkozó, aki azt is keserűen megjegyezte, hogy a magyar igazolványnak számára elsősorban erkölcsi értéke volt, de már jelentőségét vesztette, és első felindulásában egy ,,cifra", Gyurcsánynak és társainak szóló üzenettel ellátva, vissza is adta.

  A csíksomlyói Imre László nem érte meg az állampolgársági törvény kiterjesztéséről szóló módosítást. Amint lányától, Imre Katalintól megtudtuk, 2008-ban rákban hunyt el. Haláláig figyelemmel követte a magyarországi politikai helyzetet. ,,Édesapám most biztosan boldog lenne, elégtétel lenne számára - mondta a lánya -, sajnos már késő. Nem örülhet neki."

  http://www.szekelyhon.ro/hirek/kozelet/nem-erte-meg-az-allampolgarsagrol-szolo-torvenyt-a-magyar-igazolvanyat-visszaado-vallalkozo”
 • 233. diverfrog 2010. május 27. 14:22
  „226.

  Biztos ezt szeretted volna írni? :) hihi szívet melengető...”
 • 232. achilleus 2010. május 27. 14:09
  „A csíkszeredai Hargita Népe kommentárjában úgy fogalmaz: "Amolyan erkölcsi jóvátétel számunkra, határon kívül rekedt magyarok számára a magyar állampolgárság megadása. A magyar állam jóváteszi ezáltal a 2004. december 5-i előkészítetlen, elsietett, rossz kérdésfelvetéssel megszervezett népszavazás elutasító, bennünket megtagadó eredményét". A szerző szerint ugyanakkor az új törvény jóváteszi a rendszerváltás óta eltelt húsz esztendő következetlenségét, amelyet az anyaország kormányai a határon túli magyarok ügyében tanúsítottak, és jóváteszi az ötvenesztendős kommunista, szocialista-internacionalista struccpolitikát.”
 • 231. Nahát! 2010. május 27. 14:07
  „227. Carlo, nagy érdeklődéssel várom a híreidet:
  milyen anyagi kedvezmény jár a határon túliaknak a magyar állampolgársággal?

  Te sokkal többet tudsz, mint a törvény előterjesztői, meg mint azok, akik várják.”
 • 230. achilleus 2010. május 27. 14:06
  „http://www.bumm.sk/42392/feleslegesen-ijesztgetik-a-szlovakiai-magyarokat.html
  "A szlovákiai magyaroknak nincs okuk pánikra, hogy elveszthetik szlovák állampolgárságukat. A törvény, mellyel a kormány állt elő, három ok miatt is ártalmatlan: alkotmányellenes, nem tartalmaz szankciókat, és végrehajthatatlan - írja a SME."
  Ajánlott még elolvasni:
  http://www.bumm.sk/42412/ollos-kerdeses-hogyan-dont-majd-az-alkotmanybirosag.html
  http://www.bumm.sk/42383/mkp-a-szlovak-torveny-alkotmanyellenes.html
  És ahogyan Erdélyben (Románia) látják a magyar lapok, felvidéki (Szlovákia) kanyarral:
  http://www.bumm.sk/42410/romaniai-magyar-lapok-erkolcsi-jovatetel-a-hataron-tuliak-szamara.html”
 • 229. szilléri 2010. május 27. 13:28
  „A Totya is megmondta, hogy nagy balhé lesz pláne ha mi is megszüntetjük a magyar-izraeli ketöst !”
 • 228. Lutetia 2010. május 27. 13:15
  „214. keiner - Igen ám, de melyik szlovákiai/kárpázaljai magyarnak lesz kedve erkölcsi bizonyítványt kérni a hatóságától? A kérést nyilván meg is kell indokolni - és akkor lebukik az a szegény magyar, és elveszik a gonosz szlovákok/ukránok a szlovák/ukrán állampolgárságát... Hiszen a kérelmezett másik állampolgárságot elvileg titokban tarthatja a delikvens, viszont innentől kezdve gyanús lesz a külhoni állam számára minden külhoni magyar, aki erkölcsi bizonyítványért folyamodik.”
 • 227. Carlo 2010. május 27. 13:05
  „én is akarok kettős állampolgárságot
  a Szaudi Királyság állampolgára is szeretnék lenni , bizonyítani tudom, hogy tudnék naphosszat a kávézó teraszán üldögélni, beszélgetni, lábatlógatni
  s így járna az összes ottani juttatás....hmmm”
 • 226. cickányzat 2010. május 27. 11:52
  „221.
  Gyönyörű páros, szívemet melengető, ha erre vagy kíváncsi.”
 • 225. cselac 2010. május 27. 11:45
  „Ferdzso: ahogyan én sem, szerintem erről nem érdemes vitát nyitni. Akikkel te beszéltél, azok ezt mondták, akikkel én, azok ezt. Miért csúsztatnék? Nem hiszem, hogy esküdözni kell, meg öntudatoskodni.”
244 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos baleset! Két gyerek is megsérült

A mentők elsődleges tájékoztatása szerint súlyosan megsérült két gyermek és két felnőtt egy szerda… Tovább olvasom