Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Igényes termékkel a nyugati piacra

Az elmúlt évi visszaesés után lassan magához tér a kapuvári Ruhaipari Rt. Az elnök-vezérigazgató szerint egyre több hosszú távú szerződést kötnek. Terveik közt létszámnövelés is szerepel.
– Úgy néz ki, a piaci helyzetünk stabilizálódik – mondta Bujtás Vince, a kapuvári Ruhaipari Rt. elnök-vezérigazgatója. A cégvezető öröme nem véletlen, hiszen a tavalyi évük nem egészen az elképzeléseik szerint sikerült. Az addigi legnagyobb megrendelő – az ausztriai Triumph cég – múlt év február elejével Romániába telepítette gyártását (Kisalföld, 2005. február 3.). Az intézkedés érzékenyen érintette a kapuváriakat, hiszen dolgozóik felét, több mint száz embert bocsátottak el. Bujtás Vince akkor az olcsó távol-keleti dömpinget okolta bajaikért.

Minőségi munka

– Az elmúlt év megrengette cégünk piaci helyzetét – mondta az elnök-vezérigazgató. Hozzátette azonban: most kedvező fordulat történt, hiszen az osztrák partner helyett egy svájci cégnek dolgoznak tovább. Azt az igényesebb termékskálát, amit a nyugati partnerek nem tudnak a Távol-Keleten legyártatni, a kapuváriak – hála az évtizedes szakmai hagyományoknak – elkészítik. – Van két olyan partnerünk is, akik keletről hozták vissza Kapuvárra a termelést – mondta az elnök-vezérigazgató.

Növekvő megrendelés

A rábaközi cég vezetése még az elmúlt őszön kezdte a megbeszéléseket új partnereivel, hiszen a nyugati textilipar megszűntével piaci rés keletkezett, ahova a nagy hagyományokkal rendelkező magyar ruhaipar be tudott törni.
Bujtás Vince kijelentette: jelenleg nyolc céggel állnak kapcsolatban és a termelésüket három hónapra előre tervezik, teljes kapacitásukat lekötve. Megrendeléseik örvendetes módon növekednek.

Távlati terv: létszámnövelés

– Jelenleg mintegy százhúsz dolgozót foglalkoztatunk – mondta Bujtás Vince, de véleménye szerint – ha a megrendelések kedvezően alakulnak – távlati terveikben létszámnövelés is szerepel.
Jelenlegi, megnövekedett termelésük egy részét ők is kiszervezték, öt külső céggel bérmunkában dolgoztatnak. Többek közt szombathelyi, rábacsanaki és győri partnerekkel is együttműködnek a termelésben. A cégvezető szerint, amennyiben piaci helyzetük és megrendeléseik stabilizálódnak, ezen külső cégek termelését Kapuvárra hoznák, ami létszámnöveléssel is járna. Hozzátette: ebben az esetben számítanak a régi dolgozókra, hiszen a ruhaipari szakmunkásképzés szinte teljesen megszűnt a környéken.
– Nem tudunk fiatal munkaerőt felvenni a későbbiekben sem, mert egyszerűen nem képeznek varrónőket – panaszkodott Bujtás Vince. Régi dolgozóik közül néhányat – alkalmi megbízással – már most is foglalkoztatnak.
A gyár területén az egyik üzemcsarnok az elbocsátások révén szinte teljesen kiürült. Ennek további sorsán a cég vezetése régóta gondolkodik, felmerült az eladás lehetősége, akár más profilú cégnek is, de nem zárkóznak el a bérleti konstrukciótól sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tervez tavaszi kirándulást?

Tovább olvasom