Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Igényes zenei újdonságok

A napokban olyan zenei csemegék láttak napvilágot, mint a Szélkiáltó együttes és a neves zenészekből verbuválódott Ultramarin új lemeze, vagy a megzenésített gyermekverseket tartalmazó Dongó-CD. Szemezgessen velünk az újdonságokból!

Ultramarin: Ultramarin

Az Ultramarin-t a KFT-s és Baba Yaga-tag Bornai Tibor, Herczku Ági, Agócs Gergely, Salamon Bea és Sipeki Zoltán hívta életre. Ezen a lemezen együtt hallhatók az ősi hagyományos és a legmodernebb hangzások. A hegedű hangja és az énekesek a hagyományokat képviselik, a dübörgő ritmusok, gitár és a szintetizátor pedig a már elmúlt század találmányai. E két világ sajátos harmóniában egyesülve válik a XXI. század alaphangjává. Az Ultramarin lemeze olyan népdalokat tartalmaz, amelyekkel már az óvodában megismerkedik minden magyar gyermek. Ezek a dalok most más oldalukról mutatkoznak meg, ezzel illeszkedve a sorba, melyben az egyik ország népzenéje a másik után válik világszerte ismertté, különös, sajátos fordulatokban gazdag, izgalmas élményt jelentő slágerré.

Szélkiáltó: Szélkiáltó dalok

Az 1974-ben alakult SZÉLKIÁLTÓ együttes énekelt verseket ad elő, akusztikus hangszereken. A klasszikus hangszer-összeállítás miatt (hegedű, gordonka, gitár, furulya, ritmushangszerek) alapvetően kamarazenei hangzás jellemzi az együttest, de a groteszk hangvételű versek megzenésítéséhez használunk mindenféle más "hangszereket" is.
"A játék az emberi lét, az élet egyik legősibb, legegyetemesebb sajátossága. Játszani hívjuk a lemez hallgatóit, gyermekeket, felnőtteket. Aki eljön hozzánk medve, tengelice, csigabiga, szitakötő, kalapos, Bakarasz vagy gyermekét ringató anya lehet. Eljöhet velünk vásárba, diófa levélre, Kisasszondra. Utazunk vonaton, kerékpáron. Számolunk, mondókát és kiolvasót tanulhatunk, meglátogatjuk Dinnye Dömét és a madárijesztőt. Reméljük megsejthető lesz a titok, az a rejtett üzenet, ahogy a vers és a zene együtt hatni képes."

Dongó: Napsugárhivogató

A "Napsugárhivogató" című CD lemez magyar költők igényesen megzenésített gyermekverseit tartalmazza a DONGÓ együttes tolmácsolásában. Számos új dal mellett szerepelnek rajta korábbi "Ugróiskola" című kazettájuk legsikeresebb dalai is felújított, átdolgozott változatban. A mai, reklámokkal és hamis imázzsal terhelt világunkban hiánypótló mű ez a CD. A versek témája gondolatvilága, költői játékossága, a dallamok harmóniai és ritmikai sokszínűsége nemcsak élményt szerző de ízlésformáló is.

Tátrai - Orszáczky: Deserted Downtown

"Jackie Orszaczky 1974 óta él Ausztráliában, és az angolszász zene egyik meghatározón személyiségévé vált Sydney-ben. A '70 -es évek barátsága Sydney egyik stúdiójába vezette Tátrai Tibort, a magyar rhythm and blues kiemelkedő gitárosát. A több éve dédelgetett terv 2001. Februárjában végre megvalósulhatott: Tibusz és Jackie közös lemezt készítettek Sydney Megaphon Stúdiójában. A két régi barát a felvételek során kizárólag analóg technikát alkalmazott. A lemez hangzása így nem steril és mesterkélt, közelebb áll a színpadi megszólaláshoz. A hangszerek kicsengései gömbölyűbbek és teltebbek. Az analóg technika fontos döntés volt a két zenész részéről, mivel a zenekari felállásnál a ritmusszekcióban a basszus mellett piccolo basszus is szerepet kap, illetve a billentyűs hangszereknél a hammond orgona nyomatékosan körülöleli a többi hangszert. A CD-n Jackie jelenlegi angolszász groove stílusa találkozik Tibusz rhythym and blues gitárjátékával."

Magyar Tekerőzenekar: Vitézek Az Végeknél

A Tekerő évezredes kultúrájának megőrzésére hivatott Magyar Tekerőzenekar Budajenő Árpád-kori kápolnájában készítette újonnan megjelent albumának felvételeit. A CD multimédiás részén Giovanni Bocaccio novellája látható ill. hallható egy különleges technikával készült animációs kisfilmen a zenekar muzsikájával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre a színházban

Már lehet tudni, mely darabokat mutatják be a soproni Petőfi Színházban a 2002/2033-as évadban. A… Tovább olvasom