Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

II. világháborús szovjet gép roncsait mutatták be Szolnokon

Egy 1944 novemberi légicsatában lelőtt La-5F szovjet harci repülőgép roncsait tárták fel Újszász mellett az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, a Szolnoki Repülő Múzeum, a Magyar Roncskutató Egyesület és a katasztrófavédelem munkatársai; a felszínre került gépmaradványokat a szolnoki Katonai Repülési Múzeumban mutatták be.
Míg általában a repülőgéproncsokért legfeljebb 4 méterig kell leásni a földben, most egy métert rá kellett dolgozni a kutatóknak - mondta el a Katonai Repülő Múzeum vezetője.

Nagy András nyugalmazott őrnagy tájékoztatása szerint a repülőnek mintegy 15 százalékát sikerült a Tisza árteréből kiemelni. A gép motorjára rábukkantak, más nagyobb darabokra azonban nem, mert ennek a típusnak gépteste - az egykori NDK-ban gyártott Trabantokéhoz hasonlóan - fűrészpor és műgyanta keverékéből készült, ami az elmúlt évtizedek során a nedves közegben elrothadt.

Magó Károly főtörzsőrmester, a kutatócsapat vezetője arról beszélt, hogy ilyen típusú harci repülőgép roncsa még nem került elő a földből. Tájékoztatása szerint a II. világháború alatt mintegy négyezer gép zuhant le Magyarországon, ezek között 150 volt La-5F típusú.

A kutatók kiderítették, hogy a gépet 1944. november 16-án Újszász térségében a német légierő egyik kiváló pilótája, a 395 bevetésen 84 légi győzelmet arató Heinz Ewald főhadnagy lőtte le. A találatot kapott, égő repülőből a pilóta kiugrott, de miután nagyon földközelben volt, nem nyílt ki az ejtőernyője, életét vesztette. Az esetnek szemtanúja volt az akkor nyolcéves Bábosik László, az ő útmutatása alapján találták meg a roncs helyszínét. A közel 63 éve lelőtt gép szárnyának egy darabját a szemtanú családja tanyájuk udvarán őrizte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy magyar üdülőhajó a Pozsony közelében

A Dunán vélhetően motorhiba miatt, partközeli manőverezés közben oldalára dőlt egy magyar üdülőhajó… Tovább olvasom