Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

IKSZ a Való Világról: tegyenek bejelentést a hasonló ˝család- és erkölcsromboló˝ műsorok ellen

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szankció alkalmazását kéri a médiahatóságtól az RTL Klub Való Világ című sorozata ellen, és arra bátorítja az embereket, hogy - élve az új médiatörvény adta lehetőséggel - tegyenek bejelentést a hasonló "család- és erkölcsromboló" műsorok ellen.
Stágel Bence, a szervezet elnöke kedden az MTI-nek azt mondta, arra kérik a családi értékeket védelmező magánszemélyeket, civil szervezeteket: a Való Világ című műsorral kapcsolatban egyedi bejelentésekkel konkrét esetekre is hívják fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) figyelmét, hogy az az ügyek egyesítésével tudjon eljárni. A médiahatóságtól pedig a középmértéket meghaladó, példaértékű büntetés kiszabását kérik.

Részlet a Való Világ 4-ből. "Az IKSZ álláspontja szerint a nézők nem azért "fogyasztanak médiaszemetet", mert erre van igényük, hanem azért, mert ezt teszik eléjük. Ha kialakulna egy széles és mélyen tagolt médiapiac, amelyben az egyetemes és nemzeti kultúra elemei képeznék a "mainstream" vonalat, akkor az olyan "nyomasztó műsorok", mint a Való Világ, a perifériára szorulnának."

A kereszténydemokrata országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: az IKSZ álláspontja szerint a nézők nem azért "fogyasztanak médiaszemetet", mert erre van igényük, hanem azért, mert ezt teszik eléjük. Ha kialakulna egy széles és mélyen tagolt médiapiac, amelyben az egyetemes és nemzeti kultúra elemei képeznék a "mainstream" vonalat, akkor az olyan "nyomasztó műsorok", mint a Való Világ, a perifériára szorulnának. Hozzátette: szakértők azon álláspontját osztják, hogy ezt a célt csak megfelelő médiaszabályozással lehet elérni, amelyet a most hatályba lépő médiatörvény megteremtett.

Stégel Bence azt mondta, hogy a Való Világhoz hasonló reality műsorokban a kihasznált szereplők nemcsak a maguk, hanem - a producerekkel közreműködve - tulajdonképpen a nézők emberi méltóságát is meggyalázzák, hasonlóan azokhoz a beszélgetős műsorokhoz, amelyekben "kiárusítják az emberek sorsát és nyomorúságát".

Való Világ 4. Az IKSZ felhívása: jelentsék fel a műsort a médiahatóságnál!

A kereszténydemokrata politikus szerint az NMHH kiemelt szerepe azt felügyelni, hogy az egyetemes és nemzeti kultúra újra hangsúlyos legyen az audiovizuális környezetben. Magyarországon ugyanis túlságosan kicsi a piac ahhoz, hogy ezek maguktól megjelenjenek - tette hozzá. Ha ezt a kötelezettséget egy csatorna nem akarja vállalni, akkor jogi eszközökkel korlátozni kell, teret engedve egy olyan új csatornának, amely ezt majd vállaltan megteszi - szögezte le.

Megjegyezte: a nemzetközi példák azt mutatják, hogy megfelelő szabályozással sikeresen lehet integrálni a kínálatba értékeket közvetítő tartalmakat. Nem véletlen, hogy a britektől a németekig mindenhol népszerűek a nemzeti kultúra kortárs kultúrába igényesen visszalopott elemei - tette hozzá.

Olvasóink írták

109 hozzászólás
 • 109. flexsnake*** 2011. január 05. 17:22
  „101. szerintem az is jó hatással van az emberre ha homokot eszik és szilveszteri dudával a fenekében közlekedik, szóval számodra is kötelezővé tenném. Honnan tudod hogy nem jó?
  A szabad választáshoz való jog elvétele az egyik legsúlyosabb bűncselekmény. Ha naponta megmondanám mit ehetsz és mennyi levegőt szívhatsz akkor felfognád, de kétlem hogy szélsőjobboldaliként a kis királyod szavával ellentétesen gondolkodnál.”
 • 108. flexsnake*** 2011. január 05. 17:18
  „rendszeresen büntetik a nézőket azzal hogy elsötétítik a képernyőt, ez nem a csatornának büntetés.
  Azért bírságolnak most egy rádiót mert nem 8kor hanem 8óra 5 perckor adta a híreket.
  Hiába, a szabály az szabály a néző, hallgató meg rohadjon meg.
  Mi lesz ha a dm sem számolhat be a bűncselekményekről, vagy mondjuk csak 2 ről egy nap? Hogyan sérül az olvasó tájékozódáshoz való joga?
  A VV csak egy műsor, itt azonban azt kell nézni hogy egy szervezet egy másikat vádol és bujtogat ellene.
  Anyagi érdekből? Ki pénzeli őket és miért?”
 • 107. flexsnake*** 2011. január 05. 17:12
  „Eredeti hír: Leszúrta, majd testét feldarabolta és megette.
  Médiatörvénynek megfelelő formában: Rosszalkodott, mennyországba küldte és jóllakott.
  Hitelesen tájékoztatni, nem vétek. Vétek a cenzúrát pártérdekekből használni.
  Nem lehet tvben beszélni a cigányproblémáról, azt hiszik akkor nem létezik.
  Arról lehet, ha valakit kirúgnak mert cigány, arról nem ha azért rúgják ki mert nem cigány. Az utóbbi nem rasszizmus.”
 • 106. flexsnake*** 2011. január 05. 17:08
  „92. hozzászólás SandWitch 2011.01.05. 07:34

  Amikor a kisegér megkívánja az elefánt takarmányát több dologgal is meg kell küzdenie: a takarmányt nem tudja elvinni mert nagy, a takarmány számára nem finom és az elefánt talpa pontosan passzol az egér testére, és nem egy súlyúak....”
 • 105. rt0831 2011. január 05. 15:15
  „Inkább a pedofil papok erkölcsromboló hatásával foglalkozzanak,ott gyerekek az áldozatok.
  Ezeket a műsorokat felnőttek nézik.”
 • 104. t680822g 2011. január 05. 14:59
  „Ezek az ájtatos manók akarják megszabni, mit nézhetünk a tv-ben? Felháborító!!”
 • 103. gumikacsa111 2011. január 05. 14:49
  „Nem kell nézni oszt kész. Amíg lószar van addig veréb is van.”
 • 102. deszkás 2011. január 05. 13:53
  „KAFKA79! Azért nem semmi ahogy az "átlagról" vélekedsz ez nekem még sértő is lehet de nem baj.,ajánlom figyelmedbe az előző hsz-met.”
 • 101. Kafka79 2011. január 05. 13:22
  „Ez a "médiaszemét" pontosan az emberek 80 százalékának készült, akik nem akarnak semmire sem gondolni, csak jót szórakozni, éppen ezért soha nem is fognak elgondolkodni azon, hogy választásuk is van. Mert hát kit érdekel a tudomány, ha ha ott nem lehet jót röhögni azon, hogy ki mekkorát fingik élőben.
  Viszont ha nem lenne ilyen "szar", amin rágódna az átlagpolgár, biztos, hogy "ráfanyalodna" a tudományos, ismeretterjesztő, és igényes riportműsorokra.
  És aki azt mondja hogy a média nem befolyásol, az hülye.”
 • 100. nyeszi 2011. január 05. 12:54
  „Tiszta VICC ez az ország!!!!!!!”
 • 99. vári 2011. január 05. 11:45
  „Laetus

  "Hidd el, ha rajtuk múlna, magát a gyilkosságot is szívesen leadnák élőben."

  Igazad van.
  Mindenesetre, én úgy vélem, nem a kertévék züllesztették le az embert, csak kielégítik meglévő igényét. Hogy igénye miért van, annak összetett háttere van, részben érthető pszichológiai indíttatás, részben emberré válásunk szégyenteljes mellékhatása (úgy tűnik, az intelligencia magával vonzza a kegyetlenséget).
  Gladiátorviadal, kivégzés megszemlélése a város főterén, brutális hírek a tévében - ez mind ugyanaz.”
 • 98. deszkás 2011. január 05. 11:11
  „Kedves IKSZ! Azt mi tudjuk ha a szart fölteszik a polcra az nem lekvár viszont ha a szar hiszi magáról hogy lekvár,na az a baj.”
 • 97. Csirén 2011. január 05. 10:02
  „Undorító, képmutató, álszent társaság.
  Foglalkozzanak a katolikus papok magánéletével, s majd ha ott rendet tettek, akkor következzen a civil szféra.
  A VV-ről meg annyit nem kell nézni, és kész.”
 • 96. macs 2011. január 05. 10:01
  „Én nem értem ezt a vitát. Amennyiben nem tetszik egy műsor, nem nézem, keresek valami mást, ha nincs, akkor kikapcsolom a TV-t. Ennyi! Manapság rengeteg csatorna van, lehet válogatni! A gyerekkel is meg lehet beszélni, hogy egyes műsorokat mi, miért nem tartunk jónak. Tiltani felesleges, mert a tiltott gyümölcs olyan édes. :-))
  Egyébként sokan sokfélék vagyunk. Van akinek tetszenek a brazil szappanoperák, van akinek nem. Van aki imádja a krimiket, sci-fiket stb. Vannak nagyon érdekes, természettel, tudománnyal, történelemmel foglalkozó csatornák. Mindenki tud válogatni, feltéve ha akar.
  Lehet, hogy egyesek szerint nagyszerű, ha nem hallunk azokról a szörnyűségekről, amik a világban történek, de attól a világ nem lesz tökéletes. Lehet, hogy furcsán fog hangzani, de reménykedem benne, hogy néhány közúti baleset - esetleg sokkoló képekkel - bemutatva, elgondolkoztat néhány felelőtlen gyorshajtót.
  Azt pedig végképpen nem értem, miért gondolják egyesek, hogy az a jó, ha valaki megmondja mit nézzünk, miről mit gondoljunk, miről mit mondjunk? Ennyire nem érzik döntésre képesnek magukat? Ennyire nem érzik fontosnak a választás szabadságát? Vagy egyszerűen csak lusták gondolkodni, dönteni, felelőséget vállalni”
 • 95. elgergho 2011. január 05. 09:59
  „A sok álszent majomnak üzenem.

  Az én erkölcsimre, megy a gyerekemére majd én ügyelek, hadd nem ugasson már bele mindenbe az a sok hozzáértő.
  Van 60 magyar csatorna, akinek nem tettszik, (az egyébként tényleg agysejtromboló kereskedelmi Tv-k műsora) az majd néz mást. Van állatos, bár ott megeszi az oroszlán az antilopot :) !
  Ez az egész pont olyan a KDNP-től, mint a vasárnapi nyitva-tartás. Ők templomba, én meg ha akarok vásárolni megyek, mert nekem ez így jó. A Viktor, meg ezek a álvallásos gyökerek tényleg polgári, demokráciát építenek!!!
  Hurráááá!”
 • 94. Laetus 2011. január 05. 09:18
  „85. vári 2011.01.04. 22:36

  "utóbbi annyival mégis jobb, hogy legalább nem kell hozzá valódi vér és halál."

  Dehogy nem kell. Két napja pont azért büntették az RTL-t, mert véres széklábat mutogatott egy brutális gyilkosságról szóló riport kapcsán. Hidd el, ha rajtuk múlna, magát a gyilkosságot is szívesen leadnák élőben.
  Illetve leadták volna.
  Ugyanis tegnap megnéztem az RTL három perces híradóját 20.55-kor. És láss csodát: a médiatörvény bevezetése óta kiderült, hogy nemcsak mocskos bulvárhírek (vérborzalom, felakasztották, kirabolták, frontálisan ütköztek és a fejük leszakadt stb. stb.) vannak ám kishazánkban. Ezek most valahogy elmaradtak ... Még egy kicsit furcsán csengenek a normális, tájékoztató hírek a korábban vásári kikiáltóként üvöltöző kertévék szájából, de majd belejönnek abba, hogy felnőttnek, nem pedig primitív, lezüllesztett, konzumáló ostobenkó fogyasztónak tekintsék a nézőiket.”
 • 93. jozko 2011. január 05. 07:54
  „Lehet "erkölcsösen" élni - csak nehezebb!

  Meg aztán: ebben az értékválságban tengődő világban mi az erkölcsös, ki elég hiteles a példamutatásra?

  A váltgozásoknak -az igaziaknak- mindig nagy ára volt!
  Aprópénzért csak bóvlit lehet venni.
  Azt persze azonnal, a legnagyobb választékban!
  És erre van igazán fizetőképes kereslet!”
 • 92. SandWitch 2011. január 05. 07:34
  „55. hozzászólás flexsnake*** 2011.01.04. 16:32

  Nos, "baromként" magam és a "purdéim" nevében (de még inkább az összes gyermek nevében, csak te ezt nem vetted), abban a stílusban válaszolok, mint aki nem Való Világon nőtt fel, ehhez pedig engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam Edmund Burke szavait: A gonoszság ott tud diadalmaskodni, ahol a jók tétlenek maradnak.”
 • 91. qrumpli 2011. január 05. 03:15
  „Mi az a "való világ"?

  Bizti jó műsor lehet ha ennyien nézik!
  Ha a keresztény ember aljas ,
  akkor a zsidó ugye szimpatikus?”
 • 90. fercsy 2011. január 05. 00:34
  „Aláírom, megosztja az az embereket a VV. Van aki nézi, van aki nem, mégis mindenkinek van véleménye róla.
  De hogy egy ilyen, a s*ggnyalástól már flusztrált párt, aki sehol nem lenne "nagyotmondokbebetonozommagamkirályleszek" törpenáci Viktor nélkül, ne úszítson már senkit!!! Sehol nincsennek a fityisz nélkül! Talán ha tennének valami értelmes dolgot az emberekért, figyelnének rájuk. De így... ?
  Nem csak 2 csatorna van, tahókáim. El lehet kapcsolni. Hol éltek??? ..... Így jártatok...
  Sok ingyenélő .... ne akarja már visszahozni a 80´-as éveket! Feljelentgetősdi, mi? <moderálva...>”
109 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb árhullám a Tisza középső szakaszán

Tiszán kialakult árhullám jelenleg Tiszabő térségében tetőzik, a folyó feljebb, Tiszafürednél már… Tovább olvasom