Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Illés Zoltán: Magyarország egyetért az EB álláspontjával a vörösiszap-ügyben

Az államtitkár utalt arra, hogy a vörösiszap Magyarországon az uniós csatlakozását megelőzően a veszélyes hulladék kategóriába tartozott.
Magyarország egyetért az Európai Bizottság azon véleményével, miszerint a vörösiszapot a veszélyes hulladékok közé kellett volna sorolni. "Magyarországon a vörös iszap 20 éven keresztül veszélyes hulladék volt. Gyalázatosnak tartom, hogy az előző, szocialista kormányzat időszaka alatt nem veszélyes hulladék kategóriába fogadták el" - mondta az MTI-nek Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelemért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Az államtitkár kijelentésével arra reagált, hogy lezárult a magyarországi vörösiszap-katasztrófa uniós vizsgálatának első szakasza. Az Európai Bizottság szerint Magyarországnak a veszélyes hulladékok közé kellett volna sorolnia a vörösiszapot. Ezt a testület szóvivője erősítette meg Brüsszelben. Az államtitkár utalt arra, hogy a vörösiszap Magyarországon az uniós csatlakozását megelőzően a veszélyes hulladék kategóriába tartozott. Ám a szocialista kormányzat ideje alatt olyan törvények és rendelkezések voltak, amelyek arra adtak módot, hogy maga a MAL Zrt. javasolta, hogy milyen veszélyességi kategóriába tartozzon a vörösiszap, vagyis "kecskére bízták a káposztát". A MAL Zrt. tudományos állásfoglalást rendelt a Veszprémi Egyetemtől és a Magyar Tudományos Akadémia egyik háttérintézetétől, amelyet benyújtott a hatóságoknak annak bizonyítására, hogy a vörösiszap nem veszélyes kategóriába sorolandó.

"Ez volt a nagy trükk és a nagy gyalázat" - tette hozzá Illés Zoltán. A MAL Zrt-nek 2011. februárjában lejár az egységes környezetvédelmi engedélye, és az újabb ilyen irányú engedélyt - amely engedélyezésről lakossági fórumot is tartottak a térségben - csak akkor kaphatja meg a társaság a hatóságoktól további tevékenységére, ha hitelt érdemlően igazolja, hogy bevezeti az úgynevezett száraz technológiát. Mindebből az következik - jelezte Illés Zoltán: "javasoljuk az Európai Uniónak, hogy vizsgálja felül azt a kategorizálást, amit már bevezetett, hogy veszélyes illetve nem veszélyes kategóriába sorolható a vörösiszap. S tegye egyértelművé az uniós tagországok számára az Európai Bizottság, hogy a vörösiszap milyen veszélyességi kategóriába sorolandó. Mi a magunk részéről - abban az esetben, ha a MAL Zrt. a száraz technológiát bevezeti - el tudjuk képzelni, hogy ugyanaz legyen a helyzet, mint más fejlett nyugat-európai országokban. De el tudjuk képzelni azt is, hogy a vörösiszap - száraz technológia ide vagy oda - veszélyes hulladék kategóriába tartozik. Ezt a besorolást azonban az Európai Uniónak kell megtennie - szögezte le az államtitkár.

Olvasóink írták

 • 3. kalkutta 2011. január 14. 19:17
  „A kártevő államtitkár úr menjen a pokolba.”
 • 2. zoltanszabo 2011. január 14. 10:19
  „Ha a MAL és a szoc.kormányzat nem tartja veszélyesnek a vörös iszapot--javaslom : a Mal tulajdonosai--családjukkal együtt kézenfogva a szoc. vezetőkkel álljanak egy egész napot nyakig a vörösiszapban --majd megváltozik a véleményük róla.
  Ha kibírják--jó, ha szétmarja őket--még jobb.”
 • 1. keiner 2011. január 14. 09:21
  „Hm, miért adta az új kormány engedélyt. hogy újra keszd termelni?
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/ujraindul_hetvegen_a_termeles_a_timfoldgyarban/2183336/
  Nem igaz, hogy ök nem tudjak, a katasztrofa után.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felpofozta a roma diákot a hajdúsági tanár

A roma tanuló néhány nappal korábban ököllel bezúzta az iskolában a tűzoltó készülék szekrényét, amikor is megsérült a keze. Tovább olvasom