Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

IMF hitel: a szakértők szerint új időszámítás kezdődik

Az MSZP támogatja Gyurcsány Ferencet, a Fidesz "kínos magyarázkodásnak", a KDNP hiteltelennek nevezte a miniszterelnök szerda esti interjújában elhangzottakat.
Az SZDSZ úgy látja, ebben a helyzetben az országnak szüksége van a hitelre, Dávid Ibolya (MDF) szerint viszont a miniszterelnök bocsánatkéréssel tartozik, hiszen felelős azért, hogy Magyarország "kétszeresen nehéz helyzetben van".

A szakértők úgy gondolják, új időszámítás kezdődött a magyar politikai életben - hangzott el a Magyar Televízió "Az Este" című műsorában, reagálva ezzel a korábbi Gyurcsány-interjúban elhangzottakra. A miniszterelnök szerint Magyarország számára "biztonsági folyosót" jelent az a 20 milliárd eurót érő pénzügyi segélycsomag, amelyet az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank ajánlott fel.

A Magyarországnak felajánlott nemzetközi hitellehetőség egy védőpajzs- mondta Gyurcsány Ferenc szerda esti interjújában. Véleménye szerint erre a pénzre garanciaként kell tekinteni, amely azért van, hogy baj esetén legyen hova fordulni, nem azért, hogy Magyarország hitelállománya növekedjen. A hitelszerződést a tervek szerint egy 17 hónapos időszakra, november elején kötik meg.

Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese azt mondta, a párt támogatja Gyurcsány Ferencet a stabilizációban, amelyben persze a hitel, és a kiadások lefaragása játsszák majd a kulcsszerepet.

A Fidesz az önkormányzati képviselők számának csökkentésével próbálna spórolni. Úgy gondolják, a segélycsomag kapcsán figyelembe kellene venni azt is, hogy a hitel ára évente akár 15 milliárd forint is lehet, ami utat nyithat az újabb megszorítások felé. Szijjártó Péter, a párt szóvivője szerint "Gyurcsány Ferenc nem beszélt az igazságról. Kétmillió ember közvetlenül kárvallottja lesz az intézkedéseknek"

Haarach Péter, a KDNP alelnöke az interjú kapcsán azt monda: "mindaz, ami elhangzott, az nem hiteles". Szerinte az ország válságból válságba csapódik, és erről a legyengült állapotról Gyurcsány Ferenc tehet.

Az SZDSZ támogatását fejezte ki a segélycsomaggal kapcsolatban. Léderer András, az Új Generáció elnöke szerint, "a jelenlegi helyzetben nem tehetett mást az ország, el kellett fogadni az IMF hitelt" és hozzátette: "nem kívánunk lemondani az adórendszer átalakításról és az adócsökkentésről"

Dávid Ibolya, az MDF elnöke az interjúval kapcsolatban sérelmezte, hogy a miniszterelnök egy szót sem ejtett a felelősségről, amely a kialakult helyzet miatt terheli, miszerint az ország jelenleg "kétszeresen nehéz helyzetben van" .

Az elemzők általános véleménye szerint Magyarország helyzetén egy ekkora nagyságrendű összeg sokat lendíthet, hiszen általa kizökkenhet abból a "hisztérikus" és "pánikszerű" állapotból,amely jelenleg a pénzügyi folyamatokat jellemzi. Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója szerint mivel ez az összeg nagyobb a vártnál, ez is azt bizonyítja, hogy "nem egy olyan országról van szó, ami egyik napról másikra összedőlhet". Úgy gondolja, a hisztérikus állapotot az okozta, hogy egyfajta bizalmatlanság alakult ki azzal kapcsolatban, hogy milyen határozott lépéseket tesz majd a kormány. A szakértő szerint a 20 milliárd eurós hitel - amely tízszerese annak az összegnek, amit egyébként megkaphatnánk - azért állhat Magyarország rendelkezésére, mert más országokkal szemben "hatékonyan léptek fel a hitel kialkudásakor", és háttérbe szorították a belső politikai vitákat.

Török Gábor, politikai elemző úgy véli, új időszámítás veszi kezdetét. Egy képlékeny állapot áll fenn, nem tudni tartós lesz-e a válság, illetve, hogy akik a megoldásokat keresik, győztesként vagy vesztesként kerülnek-e ki ebből a csatából. Az, hogy miként is érint minket a válság a mindennapokban, csak később realizálódik. Az elemző szerint kényszerpályára kényszerült a magyar politika, "nem lehet olyan dolgokról beszélni 2009-ben mint 2006-ban lehetett". Két út lehetséges: vagy vége a populizmusnak, vagy csak most jött el igazán a populizmus ideje. Török Gábor szerint ebben a helyzetben- pontosan annak kiszámíthatatlansága miatt- az ellenzék még nem igazán találja a hangját. Úgy látja, hogy Magyarország- bár fájdalmas lépések árán- de akár megerősödve, tartalékokat felhalmozva is kijöhet a válságból.

A 20 milliárd eurós hitelszerződést előreláthatólag november elején kötik meg.

Olvasóink írták

 • 2. egyszeru polgar 2008. október 30. 12:12
  „Bocsanatkeres?
  Egy ilyen ontelt , pszichesen serult embertol ne varjon ilyent senki!
  Ha lenne lelkiismerete, mar atadta volna helyet masnak ket evvel ezelott.”
 • 1. rde 2008. október 30. 08:40
  „Gyurcsány, Kóka, Veres, Demján , Csányi továbbá az állami szektorban dolgozó vezetők akik éveken át ellopták a nép vagyonát.
  Tegyék vissza az állam kaszában és mindjárt nem lesz pénzügyi válság
  a megszorítást kezdjék önmagukon. Miből lehet az országban egy embernek 86 milliárdja, vagy 3, vagy 10,vagy akárhány tisztességes
  úton biztosnem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány Ferenc: Védőpajzs az IMF-hitel

Csak akkor használnak fel a kölcsönből, ha azzal például meglévő hiteleket válthatnak ki - mondta a… Tovább olvasom