Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

IMF: számos kérdés maradt nyitva

A Nemzetközi Valutalap (IMF) szombaton az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a magyar kormánnyal folytatott tárgyalásokon ugyan sok a közös alap, de "számos kérdés nyitva maradt". A küldöttség tehát visszatér Washingtonba, és "a fennmaradó nézeteltérések áthidalására törekszik" - írták.
Az IMF közleménye rámutat, hogy a magyar gazdaság az exportnak köszönhetően kilábalt a mély válságból, de a hazai kereslet a hitelezési és munkaerő-piaci nehézségek miatt gyenge. A nemzetközi pénzügyi szervezet szerint a hazai össztermék (GDP) az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 2,5 és 2,66 százalék közötti mértékben bővülhet, míg az infláció az idén és 2011-ben is csökkenhet.

Magyarországon jelentős előrehaladást sikerült elérni a gazdasági helyzet javításában a készenléti hitelkeret, a körültekintő makrogazdasági politika és a pénzügyi szektor szabályozásának szigorítása révén - áll a közleményben.

Az IMF megállapítja: júniusig nagyjából megfelelően teljesült a készenléti hitelkeretről szóló megegyezésben foglalt célok teljesítése mennyiségi és szerkezeti szempontból egyaránt. Ugyanakkor még nagyobb erőfeszítésekre van szükség az elért eredmények megőrzése érdekében, és azért, hogy Magyarország fenntartható növekedési pályára álljon - fogalmaz közleményében az IMF.

A 2010-re tervezett 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány és a deficit 3 százalék alá szorítása jövőre megfelel a szükséges konszolidációnak, de ehhez további, nehéz intézkedéseket kell hozni a bevételi oldalon - ahol a pénzintézetek tervezett megadóztatása akadályozza a növekedést és a hitelnyújtást - és a kiadási oldalon is. Mindezek mellett át kell alakítani a veszteséges állami nagyvállalatokat, hogy mérséklődjön a költségvetésre nehezedő nyomás.

Az IMF hangsúlyozza, hogy segítséget kell nyújtani a legsebezhetőbbeknek, de a támogatásnak átláthatónak és célzottnak kell lennie. Az IMF küldöttsége az utóbbi két héten intenzív tárgyalásokat folytatott a magyar illetékesekkel. Az álláspontok számos kérdésben egyeznek, de nyitott kérdések is maradtak, az IMF azonban - amelynek küldöttsége visszatér Washingtonba, a szervezet székhelyére - továbbra is aktív együttműködésre törekszik a magyar féllel a fennmaradt nézeteltérések áthidalása érdekében - áll a nemzetközi pénzügyi szervezet közleményében.

Olvasóink írták

 • 17. Kudara 2010. július 19. 09:11
  „És gyengült a forint... Köszönjük! :(”
 • 16. jozko 2010. július 18. 22:02
  „Aki most kicsinyes belpolitikai csatározásokká silányítja ezt a problémát, az az egyetemes magyar érdekeknek árt!Ilyen alapon visszamehetnénk akár Trianonig és veszekedhetnénk: túl kicsir szabták Magyarország területét, vagy túl sok maradt a lakosság létszáma, amit a megmaradt terület gyakorlatilag nem tud munkával, megélhetéssel ellátni, lassan kilencven éve...Most nem erről kell vitázni! Évtizedek óta nem tudták a magyar kormányok Magyarország érdekeit képviselni a mindenkori szövetségeseink előtt. Vagy nem voltak hozzáértő közgazdászaink, vagy megvette a külföldi tőke a hozzá nem értő, de annál kapzsibb politikai vezetőinket! Képzett közgazdászokból nem volt hiány...marad a második pont. Egymásra mutogatás helyett most pártállástó függetlenül drukkolnunk kell azért, hogy végre meg tudja oldani ezt a problémát a Kormáy! Ez nem tisztán gazdasági kérdés-kellünk az Uniónak, kellünk a Nató-nak-ezt ki kell hasznlni úgy, hogy jól jöjjünk ki belőle. Akármilyen kormány lenne, most ez lenne a fő feladat, ebben a nemzetközi, külpolitikai környezetben! Ha Orbán Viktorék ezt megoldják-le a kalappal! És most csak ők oldhatják meg-ők a legitim kormány! Aljasság lenne ezt most megtorpedózni-bárki részéről!”
 • 15. Lutetia 2010. július 18. 16:55
  „Kedves achilleus, nagyon tévedsz, nem akarom, hogy az MSZP kormányozzon. Nagyon sajnálatos, ha csak ebben a két alternatívában tudsz gondolkodni (a logika ezt hamis dilemmának nevezi, és az egyik leggyakoribb okfejtési hibának tartja). Nagyon sajnálatos (és már megbocsáss, de szerfelett korlátolt gondolkodásra vall), hogy aki a jelenlegi kormányt bírálni merészeli, alapból szocinak tekinted. Nekem a Fidesz is tökéletesen megfelelne, ha tisztességesen, szemfényvesztéstől mentesen kormányozna, és a kormányzása nem merülne ki a hatalomfitogtatásban. Nem gondolnám, hogy a jelenlegi helyzet megoldása az MSZP hatalomra juttatása volna. Ez az ország talán megérdemelné, hogy ne csak Fideszben és MSZP-ben lehessen gondolkodni. Véleményem szerint ahhoz, hogy a politika ilyeténképpen megújulhasson, nem a Fidesz 2/3-os többségi kormányzásán és annak velejáróin keresztül vezet az út.”
 • 14. achilleus 2010. július 18. 14:59
  „Akkor ide is bemásolom: - 3. hozzászólás studyfy 2010.07.18. 13:19
  Most akkor mit is kellene csinálnOM? Nem lenne szabad megemlítenEM, hogy a szocik jobban tennék, ha nem vádaskodnának. Nem ÉN tárgyalok az IMF-el, hanem a kormány. Amit én itt saját véleményként előadok, annak semmi hatása sem lesz sem a forint árfolyamára, sem a tőzsdeindexre ;-)
  - Amúgy pedig vélhetően egyetértünk.”
 • 13. studyfy 2010. július 18. 14:25
  „achilleus, "Pontosan az a baj, hogy a szocik nagyon nem tudják hol a helyük". Ezen már túl lépett az idő. Most már a jelenlegi kormánynak kellene hatékonyan lépni. A visszafelé mutogatással nem haladunk előre a gazdaságban (az emberek érzelmi adrenalin szintjének emelésében hatékony eszköz különben). Úgy érzem, hogy hozzászólásodban nem az egészséges kritika hangja fogalmazódik meg, hanem az Orbán kormány magasztalása, pl. "Egyébként pedig, ha figyelmesen elolvassuk a tárgyalásokról szóló beszámolót, annak abban jóval több pozitív elem van, mint negatív." Ezek szerint akkor hétfőn a forintnak 270-280 között kell majd lennie. Sajnos én ebben kételkedem. Az önkormányzati választások után látjuk majd a valóságot. Egyébként meg bízom benne, hogy nem kell megváltoztatni véleményedet, mert az lenne jó az országnak.”
 • 12. achilleus 2010. július 18. 14:05
  „11. hozzászólás studyfy 2010.07.18. 13:01
  Pontosan az a baj, hogy a szocik nagyon nem tudják hol a helyik, mi a felelősségük a kialakult helyzetben. Ráadásul még az eredményeket is letagadják, alaptalan hisztériát keltenek, amivel az országnak újfent csak ártanak. Ld. például Mesterházy legújabb megnyilvánulását. Egyébként pedig, ha figyelmesen elolvassuk a tárgyalásokról szóló beszámolót, annak abban jóval több pozitív elem van, mint negatív. Magyarország függetlenségének egy jókora darabját azok a szocialista farizeusok adták el, akik most "aggódnak".”
 • 11. studyfy 2010. július 18. 13:01
  „achilleus! a szocik szidásával nem érünk el eredményt a külföldi, de a hazai gazdasági piacon. Izomból a magyar nép előtt sok mindent el lehet adni, lásd Gyurcsány kormány ámokfutása. De most már 2010 júliusa van. Lassan elő kellene készíteni a jövő évi büdzsét (különben ezt is hiányolták a külföldi szakértők). Orbánnak lehet, hogy nem a labdarúgó VB-re kellett volna kiutazni, hanem a tárgyalásokat volna előkészíteni a Valutaalappal és az IMF-el. Velük nem lehet izomból tárgyalni, ill. lehet csak ez az eredmény. Utána megint lehet káromkodni, hogy a forint árfolyama megint magas és a devizahitelek megint emelkedtek. E pár dolgot (lehetne még sorolni, habár sok idő kell még, hogy utolérjék Gyurcsányékat) csak azért írtam le, hogy lásd Orbánék sem makulátlanok, sajnos.”
 • 10. achilleus 2010. július 18. 12:36
  „2010-07-17 12:17 - 11 milliárd forintos átcsoportosításról döntött a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint az önkormányzatok és a Vidékfejlesztési Minisztérium mellett azok a szervezetek kapnak a pénzből, melyek részt vettek a kárelhárításban. - A költségvetés általános tartalékából származó összegből másfél milliárdot a helyi önkormányzatok kapnak meg a május-júniusi rendkívüli időjárásban megsemmisült lakóházak helyreállítására. A Vidékfejlesztési Minisztérium 3,4 milliárdhoz jut a víz és környezeti kárelhárítás költségeire. A rendőrség két milliárd forintra számíthat, a pénzt bérekre és járulékokra költhetik. Jut az összegből a Honvédelmi Minisztériumnak is a többi közt csapatok ellátására, de több tízmillió forint plusz pénzt fordíthat működésre a katasztrófavédelem, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, valamint az Országos Mentőszolgálat is.

  Csak az IMF meg ne tudja. Pénzt kaptak a mentők, skandallum!”
 • 9. achilleus 2010. július 18. 11:47
  „Kedves Lutetia? Látom jobban szeretnéd, ha az mszp kormányozna. Ők biztos nem a bankoktól haqjtották volna be a 200 milliárdot, és az is, hogy nem lenne bérplafon. A 3,8%-ot ha be akarnák tartani (ami NEKIK sohasem sikerült! szemben a Fidesszel), akkor szerinted mégis mi lenne itt. Egyébként TE vagy a legjobb példa arra, hogy a lakosságnak el kell magyarázni a helyzetet, na de van aki nem érti, van aki nem akarja érteni. 2006-ban, mindenesetre ha máskor nem a 2006. szeptember elsején életbelépő megszorítások után már sejthető volt a pannon puma valóságtartalma, na meg az év végére a polgárháborús Libanont éppenhogy megelőző hiánycél tarthatatlansága. A leghülyébbek persze még az őszödi beszéd után sem jöttek rá (akarták elhinni), hogy csúnyán átverték őket.”
 • 8. Lutetia 2010. július 18. 10:59
  „6. szilléri, ha a Fidesz-kormány ennyire szívén viseli a honpolgárok sorsát, hogy a gaz MNB-elnök fizetését limitálni akarják (felülírva ezzel a saját maguk által 2002 előtt hozott jogszabályt), akkor miért törlik el a magánrepülőgépek, jachtok stb. után fizetendő luxusadót? Azzal lényegesen több pénzt meg lehetne takarítani...”
 • 7. Lutetia 2010. július 18. 10:50
  „1-2-3. achilleus, Mindezt tudnia kellett a Fidesznek, amikor eldöntötte, hogy győzni akar a választásokon. Az, hogy konkrét gazdasági terveiről (értsd: arról, hogy miből kívánja finanszírozni a gazdaság nagyszabású fellendítését) mélyen hallgatott a választási kampány során, jól mutatja, hogy tökéletesen tisztában volt a rizikókkal. Akkor most mire föl ez a nagy döbbenet és reklamáció?
  A 4. sz. hsz-odban bemásolt idézet döbbenetesen emlékeztet az "átkos rendszerben" elhangzott hivatalos közlemények hangvételére. Ezt hívtuk dezinformációnak. Annak idején nagyokat mosolyogtunk- kínunkban - az ilyen közleményeken, főleg, ha valami csoda folytán eljutott hozzánk a tárgyalópartner közleménye is.”
 • 6. szilléri 2010. július 18. 10:42
  „Az IMF és az EU három dolgot nem akar engedni.

  1. A offsoros MNB-s góré havi 8 milliós fizetésének csökkentését.

  2. A nemzetközi ,,finánc" töke lásd. Marx Károly bácsi - megadóztatását, dacára a korábbi háromszori ,,konszolidációnak".

  3. A tervezett 3,8 %-os államháztartási hiány növelését.

  A fentiekből következik az INF nyomás iránya: a szociális kiadások drasztikus csökkentése, valamint az állam működési költségének ,,racionalizálása" - magyarul a közszférában dolgozgatók létszámának csökkentése.”
 • 5. varadipal 2010. július 18. 10:14
  „Viktorka időnként észreveszi, hogy a kétharmados többség csak a határon belül ad felhatalmazást az izomból való megoldásokra. Később majd a szart sem győzi az arcáról törölgetni, mikor az érdemi tárgyalók a fejére rondítanak.Nem vagyopk ellendrukker, de néhány okos embert azért vehetne maga köré, akik az orruknál egy picit messzebbre látnak, és nem tagjai a rokonságnak, haveri körnek és nem hosszú a nyelvük.”
 • 4. achilleus 2010. július 18. 09:10
  „2010. július 18. 08:01 - http://www.mti.hu/cikk/2010/07/18/matolcsy-_folytatodnak_a_targyalasok_az_imf-fel_es_az_eu-val-490248 - Matolcsy György szerint a magyar kormány az IMF és az EU küldöttségével folytatott tárgyalásai során őszintén és nyíltan feltárta az első félévi elhibázott költségvetési gazdálkodásból fakadó súlyos problémákat. A nemzetgazdasági miniszter szerint az IMF és az EU küldöttségei mindezek alapján elismeréssel méltatták az új kormánynak "a korábbi hibák kiigazítása érdekében tett tekintélyes lépéseit, amelyek a bankadó, a végkielégítéseket terhelő különadó és a költségvetési szférában érvényes fizetési korlátozás bevezetésével növelték az állam bevételeit, a 120 milliárd forintos minisztériumi zárolásokkal és a közpénzekkel való takarékos bánásmód betartatását szolgáló költségvetési felügyelők kiküldésével pedig jelentősen csökkentették az állami kiadásokat". Ezek az intézkedések jelentősen csökkentik a költségvetés hiányát - tette hozzá Matolcsy György.”
 • 3. achilleus 2010. július 18. 08:56
  „És egy - a Fidesz felelősségét firtató hőgutás hozzászólás kapcsán, a felelősségről:, achilleus 2010.07.17. 15:11
  Magyarország függetlenségének az EU tagságból adódón felüli mértékben való kiárusítása vajon minek minősül? Orbán egyszer már megszabadult az IMF gyámkodásától, ezek a szarháziak újra alávetették az országot ezeknek a gátlástalan, a válságon is nyerészkedő übernacionális pénzmaffiának. Egyébként ez a rendszer 10-15 évnél nem tartható tovább, de ezeket a mammonistákat ez sem érdekli.”
 • 2. achilleus 2010. július 18. 08:51
  „"a pénzintézetek tervezett megadóztatása akadályozza a növekedést és a hitelnyújtás"
  De legalább ne hazudoznának a férgesei:

  2010-07-17 10:25
  ,,Több sebből vérzik" a Magyar Bankszövetség főtitkárának kijelentése

  Nem felel meg a valóságnak a pénzintézetek vezetőinek azon állítása, hogy az általuk irányított bankokat nem segítette meg a magyar állam. Szakértők szerint az elmúlt évtizedek banki konszolidációja a sokszorosába került annak a százhúszmilliárd forintnak, mint amennyit most a hitelintézetektől követel az állam. Néhány év alatt többszörösen megtérültek a pénzintézetek befektetései.

  Nem állja meg a helyét a Magyar Nemzet szakértői szerint a bankok azon állítása, hogy a magyar állam nem segítette ki a pénzintézeteket, ezért a rájuk kivetett különadó igazságtalan. Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára a napokban a Duna Televízióban azt nyilatkozta, hogy bankadót olyan európai országokban vezetnének be, ahol az államnak jelentős összegekkel kellett kisegítenie a bankokat a válság kitörésekor. - Magyarországon ilyen segítségre nem volt szükség - jegyezte meg Nyers. Hozzátette: a hazai és a külföldi bankadótervek között öt-tizenötszörös a különbség, a magyarországi bankszektor kárára. Mint ismeretes, a kormány ebben az évben 200 milliárd forintos különadót vetne ki a pénzügyi szektorra, ebből a bankokra körülbelül 120 milliárd forint esne.

  Szakértői vélemények szerint Nyers Rezső érvelése - enyhén szólva - ,,több sebből vérzik". Varga István közgazdásznak a Magyar Nemzetben megjelent múlt hétvégi elemzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt húsz évben a kormányok hatalmas mértékű bankkonszolidációkat hajtottak végre, amelyek terheit még generációkon át viseli majd a magyar társadalom. Idén március végén a magyar hitelintézetek több mint 236 milliárd forintnyi úgynevezett konszolidációs államkötvényt birtokoltak. E kötvények lényegében olyan kötelezvények, amelyeknek a hozamát az államnak folyamatosan fizetnie kell. Varga István becslései szerint az utóbbi tíz évben - mai értéken számítva - évi 24 milliárd forintos terhet jelentett a magyar költségvetésnek a bankok konszolidációja. A szakember szerint csak az 1995-ös bankmentés 2000-2100 milliárd forintjába került az adófizetőknek mai értéken. Csak összehasonlításképpen: a különadó pénzintézetekre eső része idén 120 milliárd forintot tesz ki. Ez az összeg a jegybankban állomásoztatott banki pénzek kamata mögött is messze elmarad. Varga István arra figyelmeztetett, hogy ez év áprilisában a kötelező tartalékképzés miatt a Magyar Nemzeti Bankban tartott hitelintézeti pénzek mellett még 5149,6 milliárd forintot állomásoztattak a jegybankban a pénzintézetek. Ezen összeg éves kamata pedig 220 milliárd forintot tesz ki. A közgazdász szerint a magyar bankmentés nemcsak a konszolidációban, az elmúlt évek jogi szabályozásában is tetten érhető, hiszen az előző kormány válságkezelés címszó alatt törvénybe iktatta, hogy állami kötelezettséget vállal a bankrendszer stabilitásáért."”
 • 1. achilleus 2010. július 18. 08:48
  „"Az IMF közleménye rámutat, hogy a magyar gazdaság az exportnak köszönhetően kilábalt a mély válságból, de a hazai kereslet a hitelezési és munkaerő-piaci nehézségek miatt gyenge."

  Az IMF ezek szerint több hitel felvételére sarkallná a népet, hogy nőjön a hazai kereslet? Mintha az egész válság, úgynevezett "hitelválságból" indult volna???

  Tisztelt IMF "szakértők" nem tudják elképzelni, hogy a lakosság nemcsak hitelből, hanem a munkájáért kapott bérből és fizetésből is tudna vásárolni?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhalasztja az EU a magyaroknak nyújtott hitel aktuális felülvizsgálatának lezárását

Elhalasztja az Európai Bizottság a Magyarországnak nyújtott pénzügyi segítségnyújtás újabb,… Tovább olvasom