Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Incidens a parlamentben - Arnóth lemondott

Rendkívüli házbizottsági ülést hívott össze Szili Katalin hétfő délutánra, miután incidens zavarta meg a parlament ülését. A fideszes Arnóth Sándor azt kiabálta a kormánypárt képviselőinek, hogy "lógni fogtok". Arnóth később lemondott mandátumáról.
Lemond mandátumáról Arnóth Sándor

Lemond parlamenti mandátumáról a fideszes Arnóth Sándor. A politikus hétfőn a Parlamentben újságírók előtt azt mondta: egy rossz mondat hangzott el a szájából és emiatt levonta a megfelelő következtetéseket. Arnóth Sándor a napirend előtti felszólalások idején a szocialista Iváncsik Imre, titkosszolgálatokért felelős államtitkár felszólalása után azt kiabálta a kormánypárt képviselőinek, hogy "lógni fogtok."

A napirend előtti felszólalások alatt Iváncsik Imre (MSZP) titkosszolgálatokért felelős államtitkár felszólalása után az egyik képviselő (több, a parlamenti patkóban ülő forrás szerint a fideszes Arnóth Sándor) azt kiabálta a kormánypárt képviselőinek, hogy "lógni fogtok".

Az esetet követően Szili Katalin bejelentette, hogy saját hatáskörben rendkívüli házbizottsági ülést hívott össze. A testület várhatóan a napirend elfogadása után ül össze. Gusztos Péter (SZDSZ) azt nyilatkozta: amennyiben a Házbizottság ülésén bebizonyosodik, hogy az ellenzéki honatya valóban ezt kiabálta, akkor kérni fogják, hogy a Fidesz mondassa le képviselőjét.

Vélemények Arnóth lemondásáról

Göndör István az MSZP frakcióvezető-helyettese így reagált: "a képviselő úr elkövetett egy hibát, ami után levonta a következtetéseket. Ez természetes egy politikustól és így korrekt" - mondta a szocialista politikus.

Gusztos Péter (SZDSZ) elmondta: ez volt a legkevesebb, amit megtehetett, példátlan verbális agressziót követett el ugyanis a képviselő. A magyar parlamentben képviselő képviselőt fizikai erőszakkal még nem fenyegetett.

Iváncsik Imre az interpellációt követő sajtótájékoztatóján elmondta: még nem tudja, hogy tesz-e feljelentést életveszélyes fenyegetés miatt, de szerinte nem is ez a lényeg. Az államtitkár szerint fel kellene hagyni az ilyen demokráciában tűrhetetlen viselkedéssel.

"A magyar parlament átlépett egy küszöböt, amit nem lett volna szabad, nem ragadtathatja senki magát olyan vélemény formálásra, amiben másokat fenyeget"- mondta korábban - a Házbizottság rendkívüli ülése után - Szili Katalin. A Házelnök hozzátette, hogy egy hónapon belül javaslatot tesz arra, hogy a jövőben melyik parlamenti bizottság foglalkozzon hasonló esetekkel.

Kortábban: a Fidesz etikai bizottsága dönt arról kizárják -e Arnóth Sándort

Etikai vizsgálatot indít a Fidesz Arnóth Sándor országyűlési képviselő ellen, aki hétfőn a napirend előtti felszólalások közben azt kiabálta az MSZP-s padsorok felé: "Lógni fogtok!". Ezt Répássy Róbert a Fidesz frakció igazgatója jelentette be, azután a rendkívüli házbizottsági ülés után, amit Szili Katalin hívott össze az eset miatt. Répássy Róbert hozzátette, a Fidesz frakció elítéli a képviselői kijelentést és a vizsgálat után döntenek arról, hogy milyen büntetést szabnak ki a politikusra, vagyis arról is, hogy lemondatják-e képviselőségéről. Szili Katalin ugyancsak a bizottsági ülés után, úgy nyilatkozott, hogy eddig példátlan eset történt az Országgyűlésben. Mint mondta "A magyar parlament átlépett egy küszöböt, amit nem lett volna szabad, nem ragadtathatja senki magát olyan vélemény formálásra, amiben másokat fenyeget." Hozzátette: egy hónapon belül javasolni fogja, hogy az országgyűlés mely bizottsága foglalkozzon ilyen esetekkel, jelenleg ugyanis nincs ilyen testület. Az MSZP, az SZDSZ és az MDF szerint a képviselőnek nincs helye az Országgyűlésben.

Gulyás József (SZDSZ), Molnár Zsolt (MSZP) és Herényi Károly (MDF) is a megfigyelési ügyben szólalt fel a parlamentben napirend előtt.

Új információ nem hangzott el a kérdésben. Gulyás József több kérdést is feltett. Az MDF-től azt kérdezte, hogyan került Dávid Ibolyához a pártja elnökválasztását eldöntő felvétel. A Fidesztől, hogy rendben van-e a párt számára, hogy két politikusa is rendszeres kapcsolatban állt és feladatokat is adott az ügyben érintett UD Zrt. vezetőivel, a kormánytól pedig azt szeretné az SZDSZ megtudni, hogy Szilvásy György titkosszolgálatokért felelős miniszter "miért házal a bizonyítékokkal" és osztogatja azokat a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak?

Molnár Zsolt (MSZP) szerint senki nincs biztonságban a Fidesztől, akik ha szükséges, volt III/III-asok segítségét is igénybe veszik céljaik igénybe vételéhez.

Iváncsik Imre titkosszolgálatokért felelős államtitkár válaszaiban leszögezte: az UD Zrt. munkássága a szakszolgálatok, vagyis állami szervezetek ellen irányult, mindehhez pedig sokszor törvénytelen eszközöket is igénybe vett. Az államtitkár megerősítette, hogy a titkosszolgálatoktól semmilyen információ nem szivárgott ki a megfigyelési üggyel kapcsolatban.

Iváncsik Imre felszólalása után az egyik képviselő azt kiabálta a kormánypárt képviselőinek, hogy "lógni fogtok" - továbbra is úgy tudni, hogy a fideszes Arnóth Sándor tette ezt. Szili Katalin házelnök ezután bejelentette, hogy saját hatáskörben rendkívüli házbizottsági ülést hív össze a történtek miatt. A testület időközben összeült.

Herényi Károly (MDF) is felszólalt napirend előtt, és arról beszélt: nem szerencsés, ha a hatalomra kerülő politikai erők azzal kezdenek, hogy kirúgják a szakembereket - például a szakszolgálatok vezetőit, akik előbb-utóbb máshol keresnek teret. Az MDF frakcióvezetője azokra utalt, akik korábban a titkosszolgálatnál dolgoztak, majd az UD Zrt-hez kerültek. A szakmát, szakszolgálatokat nem szabad politikai célból bántani és használni - fogalmazott. Szerinte a megfigyelési ügy politikai fegyverré vált, miközben a hétköznapi emberek többsége nem éri, mi is történt pontosan. A szakszolgálatok nem megfelelő működésével a demokrácia is veszélybe kerülhet - jegyezte meg Herényi Károly.

Iváncsik Imre államtitkár úgy reagált, hogy a kormány szerinte korrekt volt az ügyben, és csak a szükséges kör kapott tőlük "a szükséges mennyiségű, indokolt tájékoztatást".

A fideszes Demeter Ervin ezután személyes érintettségére hivatkozva szót kért. Szili Katalin megszavaztatta erről a Házat, végül 315 igen és 7 nem szavazat mellett, 7 tartózkodással szót kapott az ellenzéki politikus. Demeter Ervin azt mondta, hogy Iváncsik Imre vádaskodik, nem mondott igazat, Szilvásy György miniszter igenis hozott nyilvánosságra adatokat a megfigyelési ügyben - ahogy mondta, "a baráti sajtót konkrét dolgokról tájékoztatta." Demeter Ervin azt állította, hogy sem neki, sem a Fidesznek nincs kapcsolata az UD Zrt-vel - erre a képviselők egy része hangos hurrogással válaszolt. A fideszes képviselő azt mondta, hogy a társaság dolgozói közül ismer néhányat, mivel dolgozott velük.

Olvasóink írták

95 hozzászólás
 • 95. mi van a többi mszp-éssel 2008. szeptember 30. 10:59
  „Az indulat persze nem mentség, de az MSZP-nél nem látom, hogy felálltak volna a székükről. Pedig óriási módon feltudnak háborodni másokon, a sajátjukban meg jól elvannak.”
 • 94. grenadle 2008. szeptember 30. 09:33
  „"Persze értem én, hogy nehéz higgadtan végighallgatni amikor Iváncsik Imre nemzetbiztonsági államtitkár a lehető leggusztustalanabb módon kenegeti a Fideszre a titkosszolgálati fekáliát, főleg, ha eztán a szocialista Molnár Zsolt emelkedik szólásra, és kifejti, hogy Magyarországon senki sincs biztonságban, mert a Fidesz a III/III-asokkal szövetkezve támadja a rendszerváltás idején kivívott szabadságot. De akkor sem kiabálunk olyat, hogy "Lógni fogsz!", mert ha mégis, akkor az égvilágon semmivel sem leszünk különbek az Iváncsik Imréktől és Molnár Zsoltoktól. Az meg kinek jó, ugyebár." - HetiVálasz”
 • 93. nincs új a nap alatt 2008. szeptember 30. 09:14
  „Meg kell nézni, hogy hány ember valósította az ominózus kijelentést az MSZP soraiból, ha nem is kötéllel! Hány embernek vették el a pénzét!
  Hány embert kergettek öngyilkosságba? Most is ott ülnek a parlamenti székekekben és nem mond le! Mi fizetjük őket!”
 • 92. macilacinak 2008. szeptember 30. 08:36
  „macilaci teljesen félreért, de még mindig nem tudom, hogy az általam felsoroltak mikor mondanak le. A jobboldalnak tulajdonitott mondatok ismételgetése nem unalmas? Az nem zavar, hogy az mszpböl sose mond le senki, még az sem, akit elitélnek? Se a sikkasztó kislétai polgármester, se a bonyhádi önkormányzati képviselö(pedig listás!), vagy pedig visszasomfordál a hátsó ajtón, mint Czeglédy Csaba szombathelyi alpolgármester? Ez az aránytalanság nem zavarja az elvakult macilacit?”
 • 91. goromba 2008. szeptember 30. 08:30
  „A rádióban hallottam, azt mondta LÓGNI FOGSZ! Egyes számban!
  Macilaci: Ön SZOCIALISTA? Akkor őszintén csodálom, hogy a 40 év munkájával létrehozott állami vagyon elherdálásában, sőt külföldi kézre juttatásában döntő szerepet játszó MSZP-vel szimpatizál. Nem gondolja, hogy Önt komolyan átverték?? Dicsekedjen csak vele, balek! (és még szelíd voltam)”
 • 90. csak 1 vélemény 2008. szeptember 29. 23:50
  „89. !
  Nem mindegy melyiket mondta ? Egy a jelentése,mondanivalója.Azonban azt mondta lógni fogtok.
  Súlyos fenyegetés az ország házában.Kizavarnám még az országból is. Csak ott dolgozni kell ! Utcaseprőnek jó lenne !”
 • 89. nemaztmondta 2008. szeptember 29. 23:30
  „DM frissítsetek már, nem ezt mondta a fityeszes csávó, hanem, hogy "lógni fogsz"
  Kár fizetni a jobbos FH cikkeiért, mert sz*rt sem érnek...”
 • 88. macilaci 2008. szeptember 29. 22:47
  „84. hozzászólás kiri01 2008.09.29. 22:21
  macilaci
  Sajnálod a haverjaid, hogy lógni fognak?
  Vagy neked is van félnivalód?

  Az ilyen istenbarma megjegyzések után nem a haverjaimat sajnálom.....”
 • 87. ha ilyen egy művelt ember... 2008. szeptember 29. 22:43
  „Ugyan kinek az idejében,kinek az adóforintjaiból tanúlt ez a jómadár ?”
 • 86. Johnnyba. 2008. szeptember 29. 22:41
  „Csak még egy probálkozás , amivel a ország komoly gondjairól elterelik , elakarják terelni a figyelmet!!!!
  Az összes jelenlegi pozícióban lévő politikusnak el kell takarodni mielőbb.
  A nemzeti értékrendet kell előtérbe helyezni!!!!!!!”
 • 85. csak 1 vélemény 2008. szeptember 29. 22:27
  „Intelligens ember !Ez képviseli választóit. Példát mutat emberségből,önuralomból,műveltségből.
  Akkor ezek után,mit várjunk el a fiataloktól,az egyszerű emberektől !
  Gyalázat !
  toll ! fékezd te is az indulataid. Mindennek megvan a törvényességi rendje.Erőszak az egész ország,mert ilyenek képviselik a népet,csak harsognak ordenáré módon !A felmenőid közt is szétnézhetnél,volt e elvtárs.
  Eszembe jutott a szél és a Nap versenye.Melyik bírja levenni a vándorról a köpönyeget.Nem az erőszakos...!”
 • 84. kiri01 2008. szeptember 29. 22:21
  „macilaci
  Sajnálod a haverjaid, hogy lógni fognak?
  Vagy neked is van félnivalód?”
 • 83. toll 2008. szeptember 29. 21:58
  „Csak az a baj, hogy ezek a pufajkás barmok még mindig nem értik !”
 • 82. Savio 2008. szeptember 29. 21:45
  „Semmi gond nincs itt csak annyi, hogy kimondta Arnóth azt amit egy ország kiván ezeknek a pufajkás kommunista rabló csaló senkiháziknak.”
 • 81. macilaci 2008. szeptember 29. 21:38
  „13. hozzászólás Pistabacsi 2008.09.29. 15:09
  Akinek nem voltak bizonyítékai, azoknak csak a sajtó fellármázására futotta.
  Aki bizonyítani is tudja, hogy amit állít az igaz, az jogi útra viszi a dolgokat.
  Hát ennyi.
  A többi az csak hamu-mamu, mese, bla-bla és szövegelés.
  Pista bácsi !Olyan vehemensen védi,mintha a felesége lenne...
  """"A megyei önkormányzat közleménye (Részlet)
  A megyei önkormányzat este hatkor az alábbi közleményt küldte lapunkhoz: ,,A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és a megye főjegyzője a mai nap folyamán egy szakmai kérdésben indulatosan és hangosan összekülönbözött."""
  183. Pistabacsi 2008.09.27. 21:33 A megbeszélés két személy között zajlott, a jegyző és az elnök között.
  Ebből következik, hogy nem voltak, nem is lehettek olyanok, akik szemtanúk vagy fültanúk lettek volna."""
  No!!Akkó mosmá értem...”
 • 80. hozong 2008. szeptember 29. 21:24
  „zweistein :
  Látom képben vagy a privatizációt illetően. Tudsz esetleg konkrétumokat a Csányi birodalommal kapcsolatban ? OTP, Mizo, Pick,
  70 milliárd ?!?! Nem furcsa ??? Ennyire azért nem penge !”
 • 79. macilaci 2008. szeptember 29. 21:22
  „16. hozzászólás Robin 2008.09.29. 15:38

  """Kedves granadle!
  Ön ezt csámcsogásnak nevezi? Ön csámcsogásnak nevezi, ha a parlamentben akasztással fenyegetőznek? Ha zsidóznak, cigányoznak? Ön csámcsogásnak nevezi, h valakinek nem tetszik a Magyar Gárda? Az Ön családja közül lőttek-e valakit a Dunába az Árpád-sávosok? Az Ön családjára vonatkoztak-e a zsidó törvények, amelyeket dicső keresztény Horthysták hoztak?"""”
 • 78. macilaci 2008. szeptember 29. 21:19
  „75. hozzászólás Nem zavaró? 2008.09.29. 20:50
  ""Két dolog: azt mondta, hogy lógni fogsz (Ivancsik Imrének)""
  Dehogynem!!!Kimondottan zavaró!!
  ""Továbbá a kereszt alatt pózoló pucér Lengyel Zoltán 94-ben még MSZPs támogatással indult Sáregres polgármesteri székéért."""
  Utána meg átvette a fidesz....nem zavaró????
  ""Térdre csuhások!!!!"""(azóta fenemód vallásosak lettek...még a kereszt is ott lóg a falon...)
  Nem zavaró????
  ""....Nyakó István és Újhelyi István, ..."
  Nyugodtan meg lehet szegni a választási rendet...Majd megvizsgálják a jogászaink,oszt jónapot...
  Nem zavaró???
  Dehogynem!!!
  Egyébként rohadtul útálom,mikor beszólnak egymásnak....A s@ggberúgást már ezért is vastagon megérdemlik!!!
  De a kötelezés minden határt túllép!!!Honnan hangzott el????
  Ocsmány,fasiszta megnyílvánulás!!!!”
 • 77. macilaci 2008. szeptember 29. 21:04
  „24. hozzászólás Pistabacsi 2008.09.29. 16:12
  ""A parlamenti ülésteremben egy rossz mondat elhangzott a számból,""
  Önnek is ez csak egy rossz mondat???”
 • 76. macilaci 2008. szeptember 29. 20:59
  „9. hozzászólás Csak_nyugi 2008.09.29. 15:11
  ""Egyébként pedig a baloldali hozzászólókat is szeretném nyugalomra inteni""
  Szerintem nemigazán idegesek...Ellenben,ahogy a beírásokat elnézem...inkább az ellenoldal ideges....
  """Van ugye ez a bizonyos lehallgatási botrány, melyben a legbotrányosabb az NBH politikai célokra való felhasználása, hát nem csoda (ha nem is helyes), ha az ezzel kapcsolatos vitában valaki durván beszólt."""
  Ez megint sántít!Nem a fideszt hallgatták le....csak kiderült,hogy az érintett urak ás a pártjuk is sáros....Rajtakapták a dinnyetolvajt.....még neki áll felljebb.....Vagy mondhatnám a három zöldségtolvajt....tudták,hogy nem szabad,mégis....Egyből rázós lett a dolog....nekik állt feljebb....
  ""Legalábbis egyiküket sem hallottam tiltakozni, amikor a függetlenné vált Lengyel Zoltán a kormánnyal szavazott..."""
  Nekem se tetszik az ürge,undorító volt,amit csinált...De azért nem"" kötelezett....""Szerintem haragból szavazott..”
95 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molotov-koktélokat dobtak és rálőttek több tarnabodi házra

Több lövést adtak le és több Molotov-koktélt dobtak ismeretlenek hétfőn hajnalban családi házakra a… Tovább olvasom