Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Incidens az antifasiszta megmozdulás után

Kihívták a rendőröket, miután a szombati fővárosi antifasiszta megmozdulás több résztvevője szóváltásba keveredett egy szállodában egy fekete egyenruhás, neonáciknak vélt csoporttal.
Kihívták a rendőröket, miután a szombati fővárosi antifasiszta megmozdulás több résztvevője szóváltásba keveredett egy szállodában egy fekete egyenruhás, neonáciknak vélt csoporttal - közölte Vajnai Attila, a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnöke az MTI-vel. A rendőrség annyit mondott: a helyszínen külföldi és magyar állampolgárok keveredtek szóváltásba, igazoltatták őket.

Vajnai Attila az MTI-nek elmondta: egy délelőtti, Helmut Scholz európai parlamenti képviselővel, az Európai Baloldali Párt külügyi vezetőjével tartott sajtótájékoztatójukon szimpatizánsaik jelezték, hogy a VII. kerületi István utcában, egy hotelban fekete egyenruhában lévő, náciknak vélt csoportot láttak.

Hozzátette: úgy gondolták, ennek utána kell járniuk, ezért mintegy 15-en elmentek a hotelba, ahol a hallban megtalálták a 20 tagú külföldi csoportot.

Vajnai Attila azt mondta: amikor bementek, látszott rajtuk, hogy nem szimpatizálnak velük - a Vajnaiékkal érkezők egyike egy német nyelvű táblát tartott, amelyre az volt írva: Nácik, ki a fejekből! - , ezért a bent lévő csoport egyik tagja odament hozzá és elkezdte lökdösni.

Közölte: kihívták a rendőrséget, amely igazoltatta az ott lévő csoportot, de közben az, aki őt lökdöste eltűnt. A rendőrség jelezte neki, hogy az eset miatt nyolc napon belül feljelentést tehet, amit - mint mondta - meg is fog tenni.

Pap Judit, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az ügyről az MTI-nek annyit mondott: a helyszínen külföldi és magyar állampolgárok keveredtek szóváltásba, a rendőrök igazoltatták őket.

Szombat délelőtt a kisebbségi közösségek kirekesztése, az erőszak, és a fasizmus elleni tiltakozásul egész napos antifasiszta megmozdulás kezdődött a fővárosi Hősök terén; roma és antifasiszta szervezetek, civilek, közéleti személyiségek a Magyar Hősök Emlékművénél kegyeleti őrséget álltak a romák elleni támadássorozat hat halálos áldozatának tiszteletére.

A Hősök terén tucatnyi fekete ruhás, bakancsos fiatal is megjelent, akiket a rendőrök később az 56-osok terén igazoltattak.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. vmagdi 2010. március 07. 07:46
  „yeeees, amikor az antifasisztak fasisztabbak mint a fasisztak.... szep uj vilag”
 • 56. purgator 2010. március 07. 07:34
  „"Szombat délelőtt a kisebbségi közösségek kirekesztése, az erőszak, és a fasizmus elleni tiltakozásul egész napos antifasiszta megmozdulás kezdődött a fővárosi Hősök terén; roma és antifasiszta szervezetek, civilek, közéleti személyiségek a Magyar Hősök Emlékművénél kegyeleti őrséget álltak a romák elleni támadássorozat hat halálos áldozatának tiszteletére."
  Nem antimagyarbálint kultúrforradalma alatt jártam iskolába, ennek ellenére szövegértelmezési gondom akadt a fenti mondattal. A tehetségtől duzzadó cikkíró, vagy rajongója elmagyarázná botor fejemnek, mi köze a Magyar Hősök Emlékművének a hat - mai napig homályos körülmények között megölt - cigányhoz?
  Előbb az illetékeseknek el kellene döntenie, hogy "romák" vagy magyarok? A következő lépésben, hogy mitől hősök? Azután a "roma és antifasiszta szervezetek, civilek, közéleti személyiségek" ha maradt még bőr - a vastagból - a képükön, akkor előbb a már ki tudja hányszorosa, cigányok által brutálisan meggyilkolt magyar áldozatok ellen elkövetett bűntettek elleni tiltakozásul, "kegyeleti őrséget állnának" a Cigány Hősök Emlékművénél".”
 • 55. Mignon 2010. március 07. 03:58
  „A "fasizmus" mint ideologia sajnos minden nepnel megtalalhato.
  A magyar, horvat, szerb, roman vagy szlovak nepnel.

  Nekem van szerb haverom.
  Nekem van horvat haverom.
  Nekem van egy koszovoi-alban haverom. (Hazmester a cegnel).
  Nekem volt egy roman nö baratnöm Aradon.
  Kurva volt, de szep!

  Antifasiszta vagyok.”
 • 54. Zejko 2010. március 07. 03:34
  „47. Laca

  Ugyan ez a masik oldal is palesztinok eljeneznek egy egy zsido vagy europai vagy amerikai vagy csak akinek mas a nezete levagott feje folott.
  Ha a szeretett palesztinaitok gyoznenek nem lennem am csak ugy kereszteny zarandoklat eltelne 20 ev azt buzlene minden a kecskeszartol.
  Miert erre vagytok kihegyezve ??Afrikaban szarabb a helyzet ,ja hogy az nem erdekel,ott nincsenek zsidok mi? :)
  Minden orszagnak joga van megvedenie magat biztos neked sem sirna a szad ne adja isten ,ha a romanok raketakkal lonenek minket es a magyar katonak visszacsapnanak civil aldozatok is lennenek ,mert haboruban mindig vannak.
  Igy mar mas teszta lenne mi?Egybol nem lenne free tibet meg palestina ujjongas.”
 • 53. tzrtz 2010. március 07. 02:19
  „50. sorjában. A homárfelvonuláson dobálózókat nem tudom elítélni a felháborodásuk miatt. A papi ruhában bibliautánzattal vonagló transzvesztitákat nem tekintem ártatlanul megtámadottnak, azok maguk keresik a bajt. Viszont ha valaki fekete ruhában várakozik egy szálloda aljában, azzal szerintem nincs mit tenni. Más kérdés lenne, ha egy nagy horogkereszt lenne a hátukon a kabáton pl, de akár egy horogkeresztes fülbevaló,tetkó is reális alap lenne egy beszóláshoz. De simán a fekete ruha...?

  Aztán: a tábla/zsinagógalefújás nem tudom hogy jön ide. Ismeretlen tettes ellen nyomoz ilyen esetekben a rendőrség nagy médiavisszhang mellett. Így is kell. Ennél többet nem tudok elvárni. Vérdíjat nem tűznék ki, ha tehetném se, már ha erre gondolsz. Nem, még a zsinagóga esetében sem akasztatnám fel az esetleg elkapott tetteseket.

  Utolsó téma (a cikk közlésének jelentősége): valóban, kihagytam a 48-as hsz-ből. A 2. hozzászólásra akartam még hozzáfűzni, hogy igaza van, ez tényleg egy szép kis szappanopera volt. Fekete ruhásokat vegzál pár túlbuzgó antifa., akiket ezért igazoltatnak a rendőrök. Gratulálok. Hírértéke 0. Őszintén, itt se értem, miért kellett belőle ekkora hírt csinálni, legfőképp főoldalon hozni ezt a marhaságot.”
 • 52. flexsnake 2010. március 07. 02:11
  „SZDSZ: a Jobbik maga bizonyítja náci eszmeiségét
  Az SZDSZ szerint nincs szükség arra, hogy bizonyítsák a Jobbik náci eszmeiségét, megteszik ezt saját maguk - reagált közleményében az SZDSZ Péter arra a hírre, hogy a Jobbik fel akarja Gusztos Péter frakcióvezető-helyettest jelenteni.

  A szabad demokraták frakcióvezető-helyettese arról ír, hogy legutóbb Tiszaeszláron a Jobbik hivatalos fórumán szólította fel Schuszter Lóránt a hallgatóságot, hogy ácskapoccsal szegezzék a kipát, a hagyományos zsidó fejfedőt viselőik fejére.
  A Jobbik korábbi közleménye szerint azért akarják feljelenteni Gusztos Pétert, mert a képviselő az elmúlt napokban több alkalommal is neonáci pártnak nevezte a pártot.
  http://hvg.hu/itthon/20090421_gusztos_peter_jobbik_neonaci_part”
 • 51. flexsnake 2010. március 07. 01:56
  „moderálva”
 • 50. flexsnake 2010. március 07. 01:54
  „moderálva”
 • 49. Mignon 2010. március 07. 00:53
  „Kedves apatfalvi!

  Ismersz engem hogy szoc.dem vagyok.
  De, Te az örökös kurucoddal, Lipusz Zsoltoddal
  mar kezdesz nekem is az agyamra menni...

  Bocs.
  Nem sertesnek szantam.
  (Csak öszinten irtam)”
 • 48. apátfalvifaszagyerek 2010. március 07. 00:43
  „48. Megírta a kuruc is, hogy azok az emberek az NS koncertre jöttek. Valóban nem kötözködtek, de azért ne állítsuk be őket "ismeretlen, fekete ruhás embereknek". Az más kérdés, hogy egy nácik által valaha megszállt országban hogy engedélyezhetnek egy NS koncertet...

  Akik meg a homárfelvonuláson dobálóznak, azokra nem illik az általad az antifákra aggatott jellemzés? (Az antifasizmus ezek szerint azt jelenti, hogy mindenféle nem velünk tüntető találomra letámadunk ) Vagy a Kecskeméti Ármin emléktáblájának megrongálójára? Esetleg a sok zsinagóga ill. mecset firkálókra? Ezek se nagyon tudják elviselni, ha valaki vagy valami nem ért velük egyet, nem az ő hülyeségeiket fújja...

  Egyébként az auschwitzi felirat ellopásánál azt írtad, hogy miért foglalkozik vele a DM. Ehhez miért nem írod ugyanezt?”
 • 47. apátfalvifaszagyerek 2010. március 07. 00:33
  „moderálva”
 • 46. tzrtz 2010. március 07. 00:07
  „Nekem úgy tűnik, hogy itt agresszív "antifasisztának" nevezett kommunista propgandisták inzultáltak feketeruhás ismeretlen embereket, akiknek alapból nem hogy rossz szavuk, hanem semmilyen megnyilvánulásuk nem volt az antifák felé. Hanem épp az antifa tüntetők mentek oda kötözködni az ismeretlenekkel. Hogy aztán még rendőrséget is hívtak, hát igen, ahozz pofa kellett tényleg. Csak gratulálni tudok. Ennyit a normális állampolgári viselkedésről, meg az antifasizmusról. Az antifasizmus ezek szerint azt jelenti, hogy mindenféle nem velünk tüntető találomra letámadunk, rendőrt hívunk rá. Megérettünk a teljes politikai rendszerváltozásra, valóban.”
 • 45. Lacas 2010. március 06. 23:59
  „apátfalvi!
  Bár hozzászólásaid válaszra sem méltóak,de ha már ilyen buzgó kuruc olvasó vagy és mentegeted a szeretett zsidóidat,akkor kérlek linkeld be a szintén mai hirt onnét miszerint egy hattagú palesztin család halálát okozták izraeli katonák és az esetet megiró újság kommentárjaiban a palesztinok halálát éltető izraeli hozzászólók örömét és éljenzését olvashatjuk”
 • 44. Mignon 2010. március 06. 23:46
  „A hozzaszolasokat olvasva eszembe jutott.

  A Jobbikosok között is sok ertelmes, intelligens es okos hozzaszolo van.
  En, nemet szocialdemokrata vagyok.
  Velük, szeretek vitatkozni.
  Nem akarjuk egymast meggyözni, hanem leirjuk nezeteinket.
  Tiszteljük is egymast.
  Soha nem anyazzuk, vagy szidjuk egymast.
  Öket birom.

  De, a beledumalo barom szelsöbaloldaliakat vagy szelsöjobboldaliakat utalom.

  Mignon”
 • 43. Lacas 2010. március 06. 23:42
  „A holokauszt tagadás után a nácinak kinéző embereket büntető törvényt is be kéne vezetni.A világháború óta egyetlen lágert sem épitő,egyetlen zsidót sem meggyilkoló "náciktól" rettegnek egyesek és jól megélnek még a kopaszra nyirt fejű és esetleg fekete kabátot viselő emberek adójából kifizetett kárpótlásokból.Szánalmas és nevetséges.Unatkoznak,betegek és legfőképpen féltik a kis pénzecskéjüket”
 • 42. CID 2010. március 06. 23:38
  „apátfalvi : te többet olvasod a kuruc-ot mint néhány nagymagyar :)
  Lehet a 99 %-ban tévedett, de ha kicsit kevesebb százalékot írt volna, szerintem fedné a valóságot. Más kérdés, hogy az általánosítás nem túl helyes dolog, de hát az ember már csak ilyen.”
 • 41. apátfalvifaszagyerek 2010. március 06. 23:37
  „moderálva”
 • 40. Zejko 2010. március 06. 23:32
  „Nezzetek politika helyett inkabb showder klubbot :D en is azt teszem :D
  Ja es antifasiszta vagyok szamomra ket fele ember letezik JO es ROSSZ a politikat meg az oldalakat leszarom tul rovid az elet hogy ezekre pazaroljuk.”
 • 39. apátfalvifaszagyerek 2010. március 06. 23:26
  „moderálva”
 • 38. abdul66 2010. március 06. 23:14
  „Van-e még szavazó Magyarországon, akire az elrongyolódott nácikártya bármilyen hatással van?”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökken a belvíz a Tiszántúlon

Lassan apad a Hortobágy-Berettyó: egy nap alatt 5 centiméterrel, 340 centiméterre csökkent a… Tovább olvasom