Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Informális MSZP frakcióülés az egészségbiztosításról

Elkezdődött a szocialista képviselőcsoport frakcióülése az államfő áltat visszaküldött egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvényről.
Elsősorban a Sólyom László által kritizált pontok módosítása kerül napirendre a kedd délutáni informális ülésen, de szó lesz egyéb képviselői indítványokról és várhatóan az egészségbiztosítási reform végrehajtását felügyelő esetleges megbízottról is.

Tukacs István szocialista képviselő a tanácskozás megkezdése előtt elmondta: körülbelül 10 pontban módosíthatják a Sólyom László államfő által még tavaly visszaküldött törvény szövegét. Ezek közül a legfontosabb, hogy valamilyen formában beemelnék az újonnan alakuló pénztárak felügyeletébe a munkavállalók, vagyis a biztosítottak képviselőt.

Ezen kívül szintén az államfő kifogásának hatására az MSZP az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) utódja által fizetendő nagyösszegű beavatkozások listáját is meghatározná a törvényben, melyet később évente felülvizsgálnának - mondta Tukacs István.

A szocialista politikus szerint ezen kívül még azt kell rendezni, hogy mi történik akkor, ha egy területre nem pályázik egy pénztár sem, így az 100 százalékos állami tulajdonban marad.

Tukacs István, mint a módosító javaslatokat kidolgozó képviselők egyike hangsúlyozta: még nincsenek kész indítványok, a keddi frakcióülésen csak a javaslatok kidolgozásához kérnek mandátumot a párt képviselőitől.

Az ülésen ezen kívül szó lesz Tóth Károly indítványáról is, amely megszüntetné a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. A képviselő már a törvény elfogadásakor is benyújtotta javaslatát, melyet azonban a frakció nem támogatott, így később visszavonta azt.

Sólyom László december 27-én jelentette be, hogy nem ért egyet az egészségügyi biztosítási rendszer átalakításáról szóló törvénnyel, ezért nem írja azt alá és nem hirdeti ki, hanem megfontolásra visszaküldi azt az Országgyűlésnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc százalékos volt 2007-ben az infláció

Tavaly átlagosan 8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak - közölte a Központi Statisztikai… Tovább olvasom