Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Ingyen jógázhatunk a ligetben

Ingyen jógázhatnak az érdeklődők hetente egyszer az újszegedi ligetben – egészen a hűvös idő beálltáig. A Jóga a Mindennapi Életben Egyesület elnöke mindenkinek ajánlja ezt a módszert, aki szeretne tudatosan, kiegyensúlyozottan élni.
A jóga a természetes életmódhoz való visszatérést hirdeti, amihez az egyik legideálisabb közeg a természet Fotó: Karnok Csaba
A jógarendszert, amivel szerdánként ismerkedhetnek az érdeklődők, Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheshwarananda indiai jógi alapította, akit mindenhol Swamijiként ismernek. Rendszerét az egész világban elterjesztette, és most felkérte a jógaoktatókat, szervezzenek ingyenes órákat, hogy azok is megismekedhessenek ezzel, akik a tanfolyam díját esetleg nem tudják kifizetni, vagy más okból nem vennének részt szervezett jógaórán. Cseuz Tamás, a Jóga a Mindennapi Életben Egyesület elnöke abban bízik, hogy ezzel a kezdeményezéssel szélesebb körben tudják népszerűsíteni a jóga ősi módszerét.

Filozófiájában a jóga a természetes életmódhoz való visszatérést hirdeti, amihez az egyik legideálisabb közeg a természet, a napsütés, a simogató szellő – jelen esetben az újszegedi liget.

– A jóga szó jelentése egység vagy egyensúly. A filozófiai háttéréhez kapcsolódik egy lépésről lépésre felépülő mozgásrendszer. A jóga elemi célja a teljes egység megteremtése magában az emberben és külső környezetében egyaránt. Amikor valaki testgyakorlatokat, légzőgyakorlatot és meditációt végez, a testén keresztül megkezdi az egyensúly megteremtését. Ha már megteremtettük magunkban az egyensúlyt, ezt fogjuk sugározni a környezetünkre is. Ehhez a megismerési folyamathoz ad eszközöket a jóga – mondja az egyesület elnöke.

Cseuz Tamás szerint a jóga nem megfoghatatlan, elvont dolog, hanem gyakorlatias tudomány. A test, az elme és a tudat tudománya. Rohanó, nyüzsgő életünkbe igyekszik visszahozni a nyugalmat. A jóga, ha rendszeresen gyakoroljuk, belső erőt, megállapodottságot fejleszt ki bennünk, és ebből az állapotból teljesen másként reagál az ember a stresszhelyzetekre, mint a nyugtalan, felfokozott lelkiállapotban. Cseuz Tamás szerint már a kezdők is érezhetnek pozitív változásokat.

A jóga gyakorlásának ideális időpontja a kora reggeli, illetve az esti időszak. Fontos, hogy akkor végezzük el a gyakorlatokat, amikor még nem vetettük bele magunkat a mindennapos dolgainkba, vagy már elhagytuk azokat.

A jógázásnak nincsenek kötelező kellékei. Azzal kell dolgozni, ami mindenki számára hozzáférhető, ez pedig a test. Kényelmes ruházat és egy polifom matrac elegendő a gyakorlatok elvégzéséhez.

– Egy jógaóra mindig lazítással kezdődik. Ez a legtöbb embernek problémát okoz, ugyanis túl sok stressz ér bennünket az életben. Meg kell tanulni relaxálni. Lazítás után testgyakorlatokat végznek a jógázók, majd légzőgyakorlatokkal fejezik be a foglalkozást – magyarázza az órák menetét az egyesület elnöke. – A légzőgyakorlat nagyon fontos része a jógának, ugyanis befolyással van az idegrendszerre, erős nyugtató és kiegyensúlyozó hatást vált ki. A jóga mindenkinek ajánlott, aki szeretné az életét tudatosan élni. Önismeretre és a rendszerességen keresztül önfegyelemre nevel, arra tanít, hogyan érezzük jól magunkat – teszi hozzá Cseuz Tamás. A programhoz bárki csatlakozhat szerdánkét este 6 és 9 között az újszegedi ligetben, kortól és erőnléttől függeltenül.

Barna Krisztina

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megcsapolják a beszállítókat

A multik a beszállítóknak csak azt követően fizetnek, hogy a járandóságból levonják maguknak a… Tovább olvasom