Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Ingyen vonatoznak a biciklik az Európai Mobilitási Héten

Hétfőtől egészen vasárnapig az Európai Mobilitási Hét apropóján ingyen szállíthatók a kerékpárok bármelyik hazai vonaton. Jegy természetesen szükséges most is a biciklihez, ezért azonban a jegypénztárakban nem kell fizetni.
A bicikliket azonban továbbra is csak azokra a vonatokra lehet felvinni, mint eddig. Azaz a kerékpár szimbólummal ellátott szerelvényekre, illetve ennek hiányában az első és utolsó másodosztályú kocsikba.

Ezeknek a kocsiknak kizárólag a szerelvény végei felé eső peronjain helyezhető el - kocsitípustól függően - 1-4 db kerékpár, balesetvédelmi okokból ugyanis a kerékpár a kocsik közötti átjárást nem akadályozhatja. Kerékpár 1. osztályú kocsikban és kerékpárszállító kocsi nélkül közlekedő pót- és/vagy helyjegyköteles vonatokon nem szállítható. Utasként csak egyetlen biciklit lehet vinni.

A MÁV még tavaly dolgozott ki egy kerékpár-szállítási koncepciót: ennek érdekében több szerelvényhez kapcsoltak ehhez szükséges kocsit és reklámozták is ezt a lehetőséget. Ennek hatására az elmúlt évben 8 százalékkal nőtt az eladott kerékpárjegy a vonatokon, az idei első félévben pedig már 17 százalékkal volt magasabb az eladás a tavalyi időszakhoz képest.

A vasúttársaság célja az, hogy később az összes szerelvényen szállíthatók legyenek majd a kerékpárok, ezért az újonnan vásárolt kocsik és a felújítások közben is figyelnek erre. A MÁV azonban nem csak a kerékpárszállítás ingyenessé tételével vesz részt a mobilitási héten.

Szombaton, az autómentes napon a fővárosi Andrássy út és Nagymező utca kereszteződésénél egy Gyermekvasúttal várja majd az érdeklődőket. Ezt a forgalom elől elzárt területen állítják fel és még egy fél- és fénysorompóval ellátott átjárót is kialakítanak az útvonalán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri biennále biennále díjazottjai

Tovább olvasom