Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Ingyenszoftver legális Windows-használóknak

Új szakaszba lépett a Microsoft illegális szoftverek ellene indított "Eredeti Windows - Valódi Előny" programja.

A Microsoft bejelentette, hogy 2005. július 26-tól új szakaszba lép az "Eredeti Windows - Valódi Előny" (Windows Genuine Advantage) program, és kezdetét veszi a kezdeményezés 1.0 verziójának működése. A program célja, hogy visszaszorítsa az illegális szoftverhasználatot, és megkülönböztetett előnyöket biztosítson az eredeti Windowst használó magánszemélyek és vállalatok számára.

A kezdeményezés keretében a Microsoft Letöltő Központ ellenőrzi a felhasználó szoftverének eredetiségét. A tesztelésen túljutott jogtiszta Windows-t használók számára a Microsoft ingyenes hozzáférést biztosít különböző népszerű programokhoz, és további előnyökhöz juttatja az egyéni és vállalati felhasználókat.

A Business Software Alliance (BSA) adatai szerint a hamisított programok minden évben több milliárd dolláros kárt okoznak a szoftvergyártóknak és a nemzetgazdaságoknak. Magyarországon az üzleti célra használt szoftverek illegalitási aránya 2003-ban 42%-os volt, amely 2004-ben 44%-ra emelkedett. A magyar IT iparágat érintő veszteségek a 2003-ban mért 96 millió dollárról 2004-ben 126 millió dollárra emelkedtek.

A szoftverhamisítás elleni harc egyik lehetséges módja, ha a felhasználók tisztában vannak azokkal az előnyökkel, amelyek az eredeti programokkal együtt járnak. Az "Eredeti Windows - Valódi Előny" programban résztvevő ügyfelek hozzáférést kapnak a Microsoft frissítései, a speciális letöltésekhez, és további előnyökhöz is hozzájuthatnak.

Az "Eredeti Windows - Valódi Előny" kezdeményezést kísérleti programként 2004 szeptemberében vezették be a Windows angol nyelvű változatait használók számára. A Microsoft 2005. február 7-én további 25 országra bővítette ki a programot, melynek, így Magyarország is résztvevője lett. A rendszer egészen mostanáig a Microsoft Letöltő Központjába bejelentkezők 50%-ának bevonása mellett, véletlenszerű kiválasztással ajánlotta fel a lehetőséget az érvényesítési folyamatban való részvételre. A kezdeményezés tesztrendszerű üzemelése alatt a részvétel önkéntes volt.

"Az ’Eredeti Windows - Valódi Előny’ program próbaváltozatának tíz hónapja során körülbelül 40 millió felhasználó tesztelte az általa használt Windows eredetiségét" - mondta Will Poole, a Microsoft Windows ügyfélprogram üzletág elnökhelyettese. "Közülük sokan azért vettek részt a programban, mert fontosnak tartják a szoftverkalózkodás elleni fellépést és biztosak kívántak lenni abban, hogy eredeti Windows szoftvert használnak."

Az "Eredeti Windows - Valódi Előny" program érvényesítési eljárása gyors és egyszerű. Amikor az ügyfelek első alkalommal keresik fel a Microsoft Letöltő központot, a Windows Update vagy a Microsoft Update webhelyet, felkérést kapnak az "Eredeti Windows - Valódi Előny" programban való részvételre. A Windows szoftver eredetiségét az ActiveX vezérlő ellenőrzi, amely a letöltést és a sikeres érvényesítését követően a számítógépen egy speciális letöltőkulcsot helyez el a későbbi ellenőrzésekhez. Az érvényesítési folyamat során a rendszer nem tárol semmilyen adatot, amelyet a Microsoft a felhasználó azonosítására vagy megkeresésére tudna használni.

Az "Eredeti Windows - Valódi Előny" program nemzetközi szintű tesztelési fázisa lezárult, és július 26-tól megkezdődik a teljes verzió működése. A program 1.0 verziója a kezdeményezés próbaverziójához képest kibővített szolgáltatásokat tesz elérhetővé, melynek sarokkövei az alábbiak:

A Windows Update, a Microsoft Update Windows-tartalmainak, és a Letöltő központ szolgáltatásainak használatához valamennyi ügyfélnek át kell esnie az "Eredeti Windows - Valódi Előny" ellenőrzésen. A biztonsági frissítések továbbra is elérhetők lesznek valamennyi Windows felhasználó számára a Letöltő központon vagy az Automatikus frissítésen keresztül - attól függetlenül, hogy megfelelnek-e az "Eredeti Windows - Valódi Előny" ellenőrzésen vagy sem.
Az "Eredeti Windows - Valódi Előny" program próbaváltozata során kínált hozzáadott értéket biztosító szoftverek körét a Microsoft további programokkal bővítette ki.
A Microsoft továbbfejlesztette és leegyszerűsítette azt az érvényesítési eljárást, amely automatikusan megvizsgálja a programban résztvevők számítógépét és eldönti, hogy eredeti Windows szoftvert használnak-e. Ez alapján a Windows felhasználóknak a szoftver érvényesítéséhez nem szükséges megadniuk a 25 számjegyből álló termékazonosító kulcsot.
Azok a felhasználók, akik tudtukon kívül jutottak hamis Windows XP Professional és Home változatokhoz, és a jóhiszemű vásárlást nem tudják igazolni, de szeretnének jogtiszta szoftvert használni, a megfelelő nyilatkozatot kitöltve a Windows XP Home változatához 94 euróért, a Windows XP Professional változatához pedig 141 euróért juthatnak hozzá. Az ajánlat elektronikusan is elérhető lesz.

A Microsoft, a hazai legális Windows-t használók számára többek között az alábbi hasznos és fontos szoftverekhez biztosít ingyenes hozzáférést:

Virusbuster Professional - Ingyenesen letölthető, egy évig használható változat. A VirusBuster Professional átfogó, teljes védelmet nyújt minden munkaállomás számára. A rezidens fájlvédelem mellett a Microsoft Office alkalmazásokba integrálódva védi az irodai munkákat, a levelezést, illetve felismeri és eltávolítja az Interneten keresztül érkező károkozókat.
Microsoft Windows Antispyware beta verzió - Ezzel a programmal a Windows-felhasználók könnyebben megvédhetik magukat a kémprogramoktól (spyware) és az egyéb nemkívánatos szoftverektől. A Microsoft Antispyware beta észleli és eltávolítja a kémszoftvereket, fokozza az internetes biztonságot, és kiküszöböli az újabb fenyegetéseket.
Kisvállalatok számára ajánlott alkalmazások - A Microsoft "Eredeti Windows-Valódi Előny" programja a kisvállalatok számára is hasznos szoftverekhez biztosít ingyenes hozzáférést. Ezek az SZJA számoló eszköz, az útelszámolás készítő eszköz, illetve az üzleti mérlegkészítő eszköz. Ezek mindegyike egy Excel alapú alkalmazás, amelyek főképp a kisvállalatok számára teszik egyszerűbbé az adminisztrációs munkát. A különböző eszközökben a megfelelő alapadatok megadása után az alkalmazás magától kiszámolja a szükséges eredményeket. Legfőbb előnyük, hogy megkönnyítik és felgyorsítják az időigényes adminisztrációs munkát, ezzel hatékonyabbá teszik a munkafolyamatokat.

Magyarországon eddig 65.000-en látogattak el az "Eredeti Windows - Valódi Előny" program honlapjára és mintegy 30%-uk vette igénybe a program által kínált eredetiségvizsgálatot. A tesztelésen átjutott, jogtiszta Windowst használó hazai felhasználók által leginkább kedvelt, ingyenesen hozzáférhető alkalmazás a PhotoStory 3 volt.

"A szoftverhamisítás jelentős károkat okoz a rendszerépítőknek és kereskedelmi partnereinknek, ugyanis tisztességtelen előnyhöz juttatja azokat a viszonteladókat, akik a saját maguk által szabott alacsony áron értékesítik hamisított termékeiket" - mondta Szegvári János, a Microsoft Magyarország kis és közepesvállalati partnereiért felelős üzletágvezetője. "A program kiegyenlítetté teszi a piaci versenyt, ugyanis a felkínált programok, valamint a Microsoft letöltő eszközeihez való hozzáférés segít megkülönböztetni az általunk forgalmazott eredeti termékeket azoktól a hamisított programoktól, amelyekkel kénytelenek vagyunk versenyezni."

Az "Eredeti Windows - Valódi Előny" programról bővebb információ a Microsoft Magyarország weboldalán olvasható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mai műsor

15.30, előfutamok: 100 női gyors, 200 férfi hát, 200 női mell, 200 férfi mell – Bodor Richárd,… Tovább olvasom