Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Inkább kifizetnék a szabadságot a munkaadók

A munkaügyi tárca pénteken terjeszti az Országos Érdekegyeztető Tanács elé a szabadságok kiadására vonatkozó szabályozás tervezetét. A szakértői egyeztetések azt vetítik előre, hogy kemény vita bontakozik ki.
Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára olyan szabályozást javasol, amelynek értelmében a szabadság nagyobb részét ki kellene adni a tárgyévben, de legyen lehetőség az ez után is bennmaradt szabadság pénzbeli megváltására. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke, Rolek Ferenc is azzal érvelt, hogy vannak olyan helyzetek, amikor egyszerűen nem lehet kiadni a szabadságot.

A szakszervezetek ellenállnak a javaslatnak, mert az éves szabadságot a munkavállaló alkotmányos alapjogának tartják. Szerintük nem szabad hagyni, hogy a törvényes munkaidőnél amúgy is többet dolgozó emberek egy kis pénzért feláldozzák a pihenés lehetőségét. A kormány sem fogadja el a "megváltó" konstrukciót, egyrészt az alkotmányra, másrészt az ILO-egyezményre hivatkozva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdekli a Gönczöl-bizottság jelentése?

Tovább olvasom