Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Intelligens házak: technika az emberért

Manapság háztartásunkban számos elektromos készülék lehet automatizált – nem újdonság, hogy a mikrohullámú sütőt, az ébresztőórát, a televíziót vagy a légkondicionálót saját igényeink szerint programozhatjuk.

Egyre terjednek azonban az olyan otthonok is, ahol ezek az eszközök összehangolt működésre is képesek: a központi irányítás lehetőségét már az úgynevezett intelligens házak teremtik meg számunkra.

Kattintson a képre és tekintse meg, milyen egy automatizált családi ház!
Az intelligens otthonok nagyobb kényelmet tudnak nyújtani lakóiknak hagyományos társaikhoz képest. Az „okos" épületekben az eddig önálló életet élő berendezések egységesen vezérelhetővé válnak: a szellőztetés, a hűtés-fűtés, a biztonsági eszközök, a telefon, a számítógép vagy a kerti öntözőrendszer – melyek eddig mind saját logikával, külön kezelőfelületekkel működtek – most közös irányítás alá kerülnek.

Ma már könnyen megvalósítható például, hogy munkából hazafele jövet mobiltelefonon keresztül bekapcsoljuk a ház körüli világítást és kinyissuk a garázskaput. De emellett számtalan praktikus megoldás teheti egyszerűbbé életünket: a rendszerre kapcsolt kávéfőző az ébresztőórával összekapcsolva reggel rögtön el tudja készíteni a kávét; míg a vonalkód-leolvasóval egybeépített hűtőszekrény számon tudja tartani az élelmiszerkészletet, és figyelmeztet például arra, ha valamelyik termék szavatossága lejáróban van.

Hosszan lehetne sorolni az intelligens otthonok által nyújtott kényelmi szolgáltatásokat, hiszen a hagyományos technikák rendszerbe állításával a lehetőségek száma tulajdonképpen végtelen. A kényelemnek azonban ára van: ezek a megoldások még nem olcsók. Az elektromos berendezések fenntartására viszont egyáltalán nem kell többet költeni egy ilyen beruházás után, mivel ezek a rendszerek az energiatakarékos működés feltételeit is megteremtik.

Futurista elképzelések - Ez a jövő?

Ki az a férfi, akinek ne az lenne az álma, hogy a hűtőszekrényben a sörpolc magától figyelmeztet, ha a készlet kifogyóban van, és automatikusan újabb palackokat rendel. Ki az a nő, akinek nem a szíve csücske lenne az a mosógép, amely magától kihívja a szerelőt, ha technikai probléma adódik, és nem a háziasszonynak kell esetleg a férjjel együtt térdepelni és hajolgatni a bűvös doboz előtt, hogy megfejtsék a hibát. A gyerek is nagyon örülhet, ha kulcs helyett csak az ujját dugja be a zárba, és máris nyílik a kertkapu. Az intelligens ház ma már nem csak idea, japán tervezők megvalósították az álmot.

Átveszi a postát, fürdővizet enged a kádba, megeteti a macskát, megsüti a csirkét - a japán intelligens ház minden tőle telhetőt megtesz. Az "automata otthon" húszegynéhány japán elektronikai óriáscég és elektromos háztartási készülékeket gyártó vállalat közös, nagyszabású kísérletében debütált, a bemutatkozást a japán gazdasági minisztérium is szponzorálta. Az intelligens házat 50 olyan elektronikai készülékkel látták el, amelyek 70 százaléka már kereskedelmi forgalomban van, a többi pedig hónapokon belül kapható lesz. A "szolgál-lak" működtetésének egyik lényegi eleme a mobiltelefonon, amellyel távirányítani lehet. Ennek révén a hivatalból is meglocsolható a kert és megetethető a kedvenc állat. De nem kell otthon lenni akkor sem, ha ajánlott küldemény érkezik.
A bejáratnál telefonon működtethető postaláda veszi át a csomagokat, és automatikusan igazolja az átvételt a szállító számára. Amúgy nyilvántartás készül az összes becsöngetőről: a bejáratnál automatikusan lefényképezi őket a ház. Kulcsra nincs nagy szükség, nem kell félni, hogy elhagyjuk és nem tudunk bejutni. Még a fejünket is elveszíthetjük az egész napi lótás-futásban, elég, ha arra ügyelünk, hogy ujjunk maradjon.
Ez ugyanis a kulcs: hazatérve, hogy kinyíljon a kapu, elegendő az ujjunkat bedugni a zárba, amely felismeri ujjlenyomatunkat. Az intelligens ház őrzője természetesen egy robotkutya.
A konyhában egy másik Aibo üdvözli a hazaérkezetteket, és felolvassa az aznapi üzeneteket. A konyha közepén trónol egy Panasonic képernyő, amely ellenőrzi az egész házat, a lámpákat, a légkondicionáló berendezést, a redőnyöket, és kívánság szerint átalakul DVD-vel működő filmvetítővé. A sarokban kamerával ellátott kommunikációs tábla, amelyen beszélhetünk a szobájában tartózkodó gyerekkel, s amely telefonként is szolgál.

A hűtőszekrényben a sörpolc magától figyelmeztet, ha a készlet kifogyóban van, és automatikusan újabb palackokat rendel. Hasonlóképpen működik a rizsesszekrény (Yodoko), amely törzsboltunkkal van összeköttetésben. A sütő az internettel kapcsolódik össze, és a receptek ezreit tudja tárolni, a mosógép pedig önállóan kihívja a szerelőt, ha valamilyen probléma adódik. Sőt felismeri a ruhaneműk rostjait, hogy kiválaszthassa a megfelelő mosási programot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc óra alatt a Föld körül

Nyolc óra alatt a Föld körül címmel ingyenes kulturális programsorozattal várják az érdeklődőket… Tovább olvasom