Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Internetes árverések: elhúztak a hiénák

Az adóhivatal által beindított első elektronikus árverések eredményei a várakozásoknak megfelelően kedvezőek. Az APEH-végrehajtások során lefoglalt ingóságokra ugyanis az év eleje óta lehet az interneten licitálni.
A hagyományos árverési formák alapelve a személyes jelenlét és a nyilvánosság: ez azonban sajnos lehetőséget ad arra, hogy árverési hiénák uralják a helyszíneket.

Az internetes árverések előtt elsősorban autóknál manipulálták az eseményeket azzal, hogy – akár erőszak kilátásba helyezésével is – „rávették" az érdeklődőket, ne licitáljanak a kikiáltott tárgyakra. Az árverést levezető végrehajtónak ingóság esetén a becsérték negyedéig kellett a kikiáltási árat fokozatosan leszállítania, a mélyen értékén alul elkelt tárgy fejében pedig a vevő „jutalékot" fizetett, vagy a maffia maga vitte el irreálisan alacsony áron az ingóságot.

A dél-alföldi régióban eddig lefutott elektronikus árveréseken kizárólag gépjárművek kerültek licit alá – áll a regionális igazgatóság közleményében –, átlagosan mintegy 1,5 millió forintos becsértéken. A licit a becsérték 50 százalékáról indul, és nyolc napig tart. Bárki árverezhet, aki regisztrálta magát az ügyfélkapun keresztül.

Az év első két hónapjában lezárt árverések mindegyike sikeres volt, a licitáló nyertesek az előírt határidőn belül jelentkeztek, az árverési vételárat megfizették, és a gépkocsik átadása-átvétele is megtörtént. A nyertes ajánlat mértéke átlagosan a becsérték mintegy 80 százaléka, így egy 1,5 millió forint értékű, pár éves használt gépkocsit már nem a hiénák vitték el 375 ezer forintért, hanem az interneten licitáló nyertes 1,2 millióért. A megtakarított, árverésenkénti 825 ezer forint sem a hiénák és seftelők zsebét, hanem a központi költségvetést gazdagítja, ráadásul az adós hátraléka is nagyobb eséllyel, nagyobb arányban térülhet meg.

Országos szinten a tendenciák hasonlók: elektronikus árverés eddig csak a licit kezdete előtt maradt el olyan objektív körülmény miatt, hogy az adós a határidőre kifizette a hátralékát. Megkezdett licit eredménytelenségéről nem tud beszámolni az adóhatóság.

Az adóhatóságnak az a célja, hogy ingatlanoknál is minél előbb bevezethesse az internetes árverést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedmillió ingyenes szűrés négy hónap alatt

Március 30-án utolsó állomásához érkezett Budapesten a SZ.É.P. – Szűréssel az Életért Program… Tovább olvasom