Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Inzultálták Kóka Jánost a bíróság folyosóján

Inzultálták a Fővárosi Bíróság folyosóján a terrorcselekmények vádjával Budaházy György és társai ellen folyó büntetőper szerdai tárgyalására tanúként érkező Kóka János volt szabad demokrata politikust.
Kóka a bíró kérdésére, tanúvallomása végén elmondta, hogy a bíróság folyósóján egy fiatalokból álló csoportból valaki fenyegető, elfogadhatatlan hangvételben szólt hozzá "identitásával" összefüggésben. A szabad demokrata politikus sajnálatosnak nevezte, hogy ez a stílus megjelenhet a tárgyalás "margóján".

Ezután a tanú, bírói felszólításra, a tárgyalóterem hallgatóságának soraiban azonosította az őt szóban inzultáló fiatalembert, akit a bíró figyelmeztetett, amennyiben ez megismétlődik, kitiltja az épületből. A fiatalember erre fennhangon megjegyezte, hogy orvos, együtt járt Kókával az egyetemre, és nem igaz, amit a tanú mond, nem is érti, miért adnak hitelt a szavainak. A fiatal a bírói figyelmeztetés után nem sokkal távozott a teremből.

Kóka János a tanúvallomásában elmondta, hogy épülő családi házára 2007 decemberében Molotov-koktélokat dobtak, az egyiktől meggyulladt a terasz ajtaja, a lángokat az építkezésre vigyázó biztonsági őr oltotta el. Kóka a támadás idején a szocialista - szabaddemokrata koalícióban lévő SZDSZ elnöke és parlamenti frakcióvezetője volt, nem sokkal korábban pedig gazdasági miniszterként kormánytag is.

A tanú felidézte, hogy a támadás napján személyét sértő falfirkákat látott a háza környékén. Az iratok ismertetése kapcsán kiderült, hogy kifejezetten náci, német nyelvű feliratokról van szó, mire Budaházy határozottan tiltakozott, hogy ezzel az ideológiával bármiféle kapcsolatba hozzák. Mint mondta, vállalja a "nagyon nemzeti vonalat", de a nácizmushoz semmi köze.

Kóka elmondta, hogy politikai tevékenységével összefüggésben a hagyományos parlamenti kritikákon túl gyakran utcai verbális agresszió is érte, a nyilvánosságban fenyegető, gyalázkodó írások jelentek meg, amelyek semmiféle "szakpolitikai tartalommal nem bírtak", inkább "nemzetrontással" és más hasonlóval vádolták; volt olyan hét, amikor három éjszaka is kapott ismeretlenektől zaklató telefonhívásokat, illetve sms-ben azt írták neki: "Lógni fogsz! Hazaáruló! Zsidó!".

A szerdai tárgyaláson a fogvatartott vádlottak és védőik felvetették: nem tudnak felkészülni a tárgyalásokra, nincs idejük, módjuk kellőképpen megismerni az eljárás iratait, sérülnek jogaik, továbbá Budaházy védője, Szikinger István ügyvéd határozottan szóvá tette azt is, hogy szerinte a nyomozó ügyészek az eljárás kezdeti szakaszában is súlyos jogsértéseket követtek el.

A büntetőper tanúk meghallgatásával folytatódik.

Az ügyészség vádirata szerint Budaházy György 2007 folyamán az Ír Köztársasági Hadsereg mintájára létrehozta a Hunnia mozgalom elnevezésű szervezetet annak érdekében, hogy 2007-2009-ben terrorcselekményekkel, főként Molotov-koktélos támadásokkal állami szerveket kényszerítsen, az akkori szocialista-szabaddemokrata kormánytöbbség politikusait és a lakosság velük rokonszenvező csoportjait megfélemlítse, és így befolyásoljon parlamenti döntéseket. A vádbeli terrorcselekményekért a törvény szerint akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.

Olvasóink írták

 • 8. bánki 2011. május 26. 19:29
  „Szarok a kakaós laptopok az oviban.”
 • 7. DobóI 2011. május 25. 21:02
  „Az arrogáns hörcsögképű tolvaj Gyurcsány haverjával meg bennünket inzultált éveken keresztül...”
 • 6. zole52 2011. május 25. 18:02
  „Éveken keresztül engem is "inzultált" mégse szaladtam panaszra anyucihoz. Örüljön,hogy nincs börtönbe,de hát akinek a parlamentben ülnek barátai ? Igaz lézer-böszme kiadását is maszatolja a csapat ? Vajh miért,mit tudhat ?”
 • 5. dodó 2011. május 25. 17:30
  „2011-05-25. 08:03
  "Antiszemita" felmérés Amerikában: hát persze, hogy a zsidók viszik haza a legtöbb pénzt

  A The New York Times a minap egy példátlan felmérés eredményét összegezte A vallási hovatartozás meghatározza az anyagi boldogulást? c. írásában.
  Az írás alapjául a washingtoni székhelyű Pew Research Center reprezentatív felmérése szolgált. Az egyedülálló kutatás irányítója, Scott Keeter, a Pew igazgatója a HVG-nek adott interjúban az eredményekről elmondta: az Egyesült Államokban (is) a nem vallásos reform zsidók keresnek a legtöbbet. Második helyen a hinduk állnak, a harmadik helyet megint csak zsidók foglalják el: a vallásos, avagy konzervatívnak nevezett zsidók."”
 • 4. dodó 2011. május 25. 17:02
  „Már a jó, tisztakezű és becsületes Kókát is báncsák?
  Ezek csak valami megtévesztett antiszemiták lehetnek.”
 • 3. papagenooo 2011. május 25. 17:02
  „Helikopterrel kellett volna leszállnia a tárgyalóterem közepén, akkor nem inzultálták volna.
  Rabló banda vezére...”
 • 2. zoltanszabo 2011. május 25. 16:41
  „Ez a Kóka J. egy ártatlan ,ma született bárány !
  Míg a húsos fazék mellett állt---mennyit lopott el az ország pénzéből ? Hogyan lett milliárdos ??? ELSZÁMOLTATNI !!!!”
 • 1. papsajt 2011. május 25. 16:34
  „az a baj, hogy nem a csillagba”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leégett egy házi droglabor

Leégett egy házi droglabor Nyíregyháza külterületén; a rendőrség az üggyel kapcsolatban három magyar anyanyelvű ukrán állampolgárt vett őrizetbe. Tovább olvasom