Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

˝Iránnak nem érdeke egy katonai konfliktus˝

Iránnak az atomprogram a politikai nyomásgyakorlás eszközét jelenti - véli a szakértő.
Daher Rashed, az Eötvös Loránd Tudományegyetem arab tanszékének tanársegédje szerint Iránnak nem áll érdekében, hogy katonai konfliktusba bonyolódjon, a legsürgetőbb számára az, hogy rendeződjön a helyzet Szíriában, így helyreálljon a szövetsége az országgal.

A szakértő hétfőn az MTI-nek azt mondta, Iránnak az atomprogram a politikai nyomásgyakorlás eszközét jelenti. A térségben kiélezett harc folyik a vezető szerepért a nyugati erők és Izrael, illetve Irán között - mutatott rá, hozzátéve: ebben a harcban Iránnak komoly előnyt adhatna a sikeres atomprogram, hiszen akkor más feltételekkel ülhetne tárgyalóasztalhoz.

Véleménye szerint Irán azért is ragaszkodik az atomprogramjához, mert szükség esetén elrettentésként is használhatja az országot érő fenyegetések elhárítására.

Mint mondta, az atomenergia békés célú felhasználása is fontos szempont Iránnak, mivel segítene a jelenleg problematikus áramellátása megoldásában.

Az egyetemi oktató szerint Irán igyekszik "húzni az időt", olykor engedményeket tesz, tárgyalni hívja a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) képviselőit. Vélhetően addig folytatja ezt a taktikát, amíg el nem éri a célját, vagyis véghez nem viszi a programot és be nem indítja az összes atomreaktorát - fűzte hozzá.

Hétfőn megérkezett Teheránba a NAÜ újabb szakértői csoportja, hogy megpróbáljon diplomáciai megoldást találni az iráni atomprogrammal kapcsolatos kérdésekre. Egy hónapon belül ez már a második szakértői csoport, amelyik azért utazott az iráni fővárosba, hogy felvilágosítást kapjon az atomprogram valódi céljairól.

A nyugati hatalmak és Izrael azzal vádolják Iránt, hogy békés célúnak mondott atomprogramja keretében atomfegyver előállítására törekszik. A NAÜ négy éve hasztalan próbál megállapodni Teheránnal abban, hogy működjön együtt a nukleáris létesítmények nemzetközi ellenőrzésében.

Az előző NAÜ-küldöttség január 29-31 között járt Iránban. Herman Nackaerts, a NAÜ főigazgató-helyettes, a delegáció vezetője az akkori megbeszéléseket jónak minősítette. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy még sok a tennivaló.

Daher Rashed arról is beszélt, hogy az iráni hadihajók szombati felvonultatása a Földközi-tengeren Izraelnek és a NATO-nak szólt, "erőfitogtatást" jelent. Teherán ezzel azt üzente, hogy jelen van a Földközi-tengeren - mutatott rá. Mint mondta, azzal, hogy az iráni hadihajók a Szuezi-csatornán keresztül érkeztek, egyúttal azt is demonstrálták, hogy helyreállt a jó kapcsolat Egyiptommal. Az 1979-es iráni forradalom óta Hoszni Mubarak egyiptomi elnök tavalyi bukásáig szinte egyáltalán nem volt kapcsolat a két ország között - emlékeztetett.

Szombaton iráni hadihajók érkeztek a Földközi-tengerre a Szuezi-csatornán át. A hadihajók hétfőn a szíriai Tartúszban kötöttek ki. A teheráni Press TV hétfői beszámolójában azt állította, hogy az iráni hajók - egy tavaly megkötött megállapodás szerint - a szíriai haditengerészeti erők kiképzésében vesznek részt.

Ez már a második iráni haditengerészeti akció egy éven belül a Földközi-tengeren. Iráni hadihajók először tavaly februárban keltek át a Szuezi-csatornán az iszlám forradalom győzelme óta, hogy megmutassák az Iráni Iszlám Köztársaság tengeri hatalmát. A művelet éles reagálásokat váltott ki Izraelben és az Egyesült Államokban.

Daher Rashed kiemelte, "komolyan kell venni" az Irán és Izrael közötti feszültséget, mert ha Izrael megelőző csapást mérne Iránra, az "beláthatatlan következményekkel" járna. Irán minden bizonnyal válaszolna egy ilyen csapásra, de nem valószínű, hogy maga kezdeményezne konfliktust Izraellel, jelenleg inkább arra törekszik, hogy Szíriában mielőbb rendeződjön a helyzet, és így helyreállhasson a szövetség a két ország között. Mivel a közelgő elnökválasztás miatt az Egyesült Államoknak sem áll érdekében egy háború kirobbanása, elsősorban Izraelen múlik, mennyire éleződik ki ez a konfliktus - jegyezte meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliót lopott a netes társkeresőn megismert férfitól

A 44 éves fővárosi nőt egyebek mellett rablás miatt körözte a budapesti XVI. kerületi… Tovább olvasom