Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Irányított puskagolyók jönnek?

Röppályája közepén változtat majd irányt az amerikai katonaság által fejlesztett lövedék. A mesterlövészek álmát - azt a fegyvert, amellyel kilövés után is lehet módosítani a golyó haladási irányát - két cég fejleszti éppen 22 millió dolláros költségvetéssel. Mindez várhatóan drámai változást okozhat a jövő harcterein.
A DARPA (az Egyesült Államok védelmi minisztériumának kutatásokért felelős részlege) múlt héten jelentette be, hogy olyan 50 kaliberes mesterlövészpuskát fejleszt, amivel irányított lövedékeket lehet kilőni. AZ EXACTO (Extreme Accuracy Tasked Ordnance) projekten belüli fejlesztéseket a Lockheed Martin és a Teledyne végzi, 12.3 illetve 9.5 millió dolláros támogatással - írja a hvg.hu.

Az amerikai katonaság nagy reményeket fűz a projekthez: ha az aktív irányítású lövedékek kifejlesztése sikerrel jár könnyebb lesz kikerülni a zavaró ellenszeleket, eltekinthetünk a légsűrűségtől, valamint növelhető a lőtáv és a pontosság. Az álló és mozgó célpontokat úgy lehetne kilőni, hogy a mesterlövész teljesen el van takarva, a hivatalos nyilatkozat szerint az ilyen fegyverekkel akár még a lövészek képzettségén is lehetne spórolni.

A Pentagon fejlesztésért felelős szerve, a DARPA semmit nem árul el az ideális mesterlövészgolyó technikai hátteréről, azt viszont elárulta, hogy aktív irányítású, .50 kaliberes, stabilizált lövedékekről van szó, valós idejű lövedékirányító rendszerről, kisebb és stabilabb energiaellátásról, az eddigieknél nagyobb optikai felbontásról, valamint egy következő generációs távcsőről.

A DARPA több mesterlövész-technológián is dolgozik: a lézerirányított lövedékek mellett olyan precíziós távcsöveket is fejleszteneke, amelyek a jelenlegiekhez képest akár tízszeres találati arányt is el tudnak érni.

Olvasóink írták

 • 4. trainman 2008. december 02. 12:58
  „Hú de fasza!Anyám!Hű!”
 • 3. Mignon 2008. december 02. 12:45
  „Ez mind semmi!

  Az oroszok mar dolgoznak a "bumerang-golyon", amelyik visszajön, es ujra ki lehet löni!!!!!

  Manapsag takarekoskodni kell.”
 • 2. Mathiasking 2008. december 02. 12:29
  „Ezekszerint a kanyarpuskára már nics is szükség!”
 • 1. lelketlen 2008. december 02. 12:17
  „na végre egy jó hír,csak egy kicsit hiányos.a project ugyanis tartalmazza az irányított sültgalambok megalkotását,valamint a báránybéléses esernyő kifejlesztését is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopják a szelektív hulladékot Székesfehérváron

Székesfehérvár - Lopják a szelektíven összegyűjtött hulladékot Székesfehérváron. Erre szakosodott… Tovább olvasom