Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Írnoka volt Donászi, a gyilkos

Kész regény Lili néni, pontosabban özvegy Kovács Ferencné élete. Ő volt a szegedi Csillag börtön befogadó és kiadó őre, aki mellett a négyszeres gyilkos Donászi Aladár írnokoskodott. A hetvenöt éves asszony albérletben él a Győr-Moson-Sopron megyei Téten.
A rabok is megadták a tiszteletet – emlékezik Kovácsné Lili néni Fotó: H. Baranyai Edina
Szegedről költözött a dunántúli kisvárosba Kovács Ferencné – remélve, hogy 46 ledolgozott kemény év után békés időskor vár rá a téti Harangvirág panzióban. Nem így történt, a többi lakóval együtt neki is költöznie kellett, s azóta is kálváriát jár, albérletben lakik. Közben fölidézi mozgalmas életének emlékeit, például azt, hogy írnoka volt a Csillagban Donászi, a későbbi négyszeres gyilkos.

Kalandos életút

Tizennyolc éves koráig Bécsben nevelkedett a frankfurti festékgyár-tulajdonos magyar apa és a háztartásbeli édesanya egyetlen leánygyermeke, aki húszéves is elmúlt, amikor tökéletesen megtanult magyarul. Apját és annak testvérét üzleti ügyek szólították Pestre, így ő is hazakerült. Szegedre ment férjhez. Iker fiai mindössze 9 évesek voltak, amikor a párja egy motorbalesetben meghalt. Az anya nem omlott össze, tudta, hogy a fiúkat neki kell felnevelnie. Ferenc és Csaba felnőtt, 1971-ben Amerikában, illetve Németországban telepedett le, mindketten kitűnő üzletemberként tevékenykednek. Kovács Ferencné a tanulásba menekült, és szívesen vállalta a Csillag börtön befogadó és kiadó helyén a munkát, később pedig vezette a rabok egyetlen boltját. Két írnoka közül az egyiket Donászi Aladárnak hívták.

Donászi létszáma

Az utóbbi évek legbrutálisabb rablótámadásai Donászi Aladár és Bene László nevéhez fűződnek, Donászi maga mesélte, hogy a részleteket a Csillagban közösen tervelték ki. 1989 és 1993 között legalább egytucatnyi támadást követtek el, négy rendbeli gyilkosságot, több gyilkossági kísérletet sikerült rájuk bizonyítani. A Legfelsőbb Bíróság 1996-os ítélete életfogytiglani büntetést szabott ki a két bűnözőre. Donászi Aladár azonban öt éve öngyilkosságot követett el Sopronkőhidán.

– Nem is akartam elhinni a hírt – meséli Lili néni –, hiszen az írnokomként büntetését töltő Donászi Aladár a magabiztos, udvarias és egyáltalán nem elkeseredett ember benyomását keltette. Két írnok és két raktáros tartozott hozzám, mind közül Donászi volt a legintelligensebb. Az őröknek például – annyi év után talán elmondható – ő írta össze a létszámot. Két kávé helyett – természetesen engedéllyel – ha akarta, négyet ihatott, és a két engedélyezett tea helyett volt, hogy ötöt elvitt a boltból. Természetesen rettenetes még belegondolni is, hány ember és család életét tette tönkre, de ki gondolta volna akkor és ott, hogy a társával mire készül.

Hat őrt megölt

A Csillag azért ezt a nevet kapta, mert csillag alakzatban találhatóak a körletek. A legelvetemültebb bűnözők kerültek ide és töltötték a büntetésüket. Mind közül a legmegrázóbbat Richter Richárd követte el, aki hat börtönőrt megölt, hármat pedig megsebesített.

– Az elítéltek a börtönhöz egy alagúttal összekötött bútorgyárban dolgoztak, a gyilkos itt csinált magának késeket, amivel aztán akit ért, leszúrt – folytatta az egykori börtönőr. – Rengeteg vér folyt a folyosón. Én valahogy megúsztam, persze mindig nagyon kellett figyelnem. Erre ment rá a lábam, mert azzal most sok a bajom. Közel húsz évig dolgoztam ott, s amikor végleg eljöttem, 1680 elítélt volt a Csillagban. Azért állítom: megadták a tiszteletet, mert ha a körletből valaki ezt nem tette, a többi úgy megverte, hogy az napokig le sem tudott jönni enni a zárkából. Az utolsó akasztás is akkor történt, amikor még ott voltam: a hat börtönőrt megölt Richter Richárd után még egy olyan elítélten hajtották végre a halálos ítéletet, aki az anyjával és a nővérével brutálisan végzett.

Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézi még a politikai vitaműsorokat?

Tovább olvasom