Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Irodalom, matematika, történelem - hétfőn kezdődik az érettségi

Elballagnak középiskolájukból a hétvégén országszerte a diákok, hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdődnek a tavaszi érettségi vizsgák.
A 2009/2010-es tanévben összesen mintegy 93 ezren fejezik be középfokú tanulmányaikat. A ballagás kifejezés a latin "valetans" (búcsúzó) szóból ered, a szokás pedig Selmecbányáról, ahol a XIX. század 70-es éveiben az erdészeti és bányászati akadémia hagyományaként a hallgatók a Ballag már a vén diák... kezdetű dal éneklésével búcsúztak el iskolájuktól.

A ballagás szokása, a végzős diákok búcsúja középiskolájuktól a XX. század elejére vált általánossá. Az 1920-as években az említett dalt felváltotta, kiegészítette az Elmegyek, elmegyek... kezdetű magyar népdal. Szokássá vált az is, hogy a ballagás előtti éjszakán a végzősök szerenáddal köszöntik tanáraikat, a ballagás napján pedig az iskola zászlóját követve mennek végig a folyosókon, vállukon egy kis tarisznyával, amelybe az alsóbb évesek pogácsát, sót, földet és aprópénzt tesznek, s elhelyezik az iskola fényképét is.

A diákok hétfőn reggel magyar nyelv és irodalomból kezdik meg az érettségi vizsgákat, ezeket kedden a matematika, szerdán a történelem írásbelik követik.

Olvasóink írták

 • 3. leeannlarue 2010. május 01. 11:16
  „hm... minden évben egyre nagyobb a felhajtás a ballagás körül. persze, egyszer ballag az ember, meg kétszer, meg háromszor (ált suliból, középiskolából/gimnáziumból, aztán egyetemről is).
  nagyon kíváncsi vagyok az idei érettségire, pontosabban arra, hogy lehet-e alulmúlni a tavalyit...”
 • 2. soligor 2010. április 30. 21:07
  „1 naygon sok sikert nektek, de jó lesz meglássátok!!”
 • 1. SzMgabi 2010. április 30. 07:31
  „Érintettek vagyunk ebben az ügyben !
  Az egész család lámpalázban !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma tartja éves közgyűlését az OTP Bank

Ma tartja éves közgyűlését az OTP Bank Nyrt. A bank a magyar számviteli szabványok (MSZSZ) szerint… Tovább olvasom