Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Iskolai lövöldözés Finnországban: kilenc halott

A lövöldöző megpróbált öngyilkosságot elkövetni, ez azonban nem sikerült neki, és túlélte a fejlövést. A támadásban számos, az iskolában tartózkodó ember megsebesült.
Kilenc ember vesztette életét a kedd délelőtti finnországi iskolai lövöldözésben - közölte a CNN amerikai hírtelevízió az ország délnyugati részén fekvő Kauhajoki városának polgármesterére hivatkozva. Olle Peauttonen szerint a lövöldöző megpróbált öngyilkosságot elkövetni, ez azonban nem sikerült neki, és túlélte a fejlövést. A támadásban számos, az iskolában tartózkodó ember megsebesült.

A kereskedelmi szakiskolában körülbelül délelőtt 11 órakor kezdődött a lövöldözés, és mintegy másfél órán keresztül tartott - közölte az AFP-vel Ari Paananen, a város polgármesteri hivatalának egyik munkatársa, hozzátéve, hogy a rendőrség mostanra már ellenőrzés alatt tartja a helyzetet. Mint mondta, a símaszkos lövöldözőt fejsérülésekkel szállították egy közeli kórházba, azt azonban nem tudta megerősíteni, hogy a húsz év körüli fiatal az iskola diákja volt-e.

Rendőrségi járművek a finn iskola előtt. Fotó: AP
Rendőrségi járművek a finn iskola előtt. Fotó: AP

A lövöldözés ideje alatt több helyen tűz ütött ki az iskolaépületben - ezek megfékezésén jelenleg is dolgoznak a helyi tűzoltók. Az iskola mintegy kétszáz diákját már korábban kimenekítették az épületből, amely fölött a helyszíni beszámolók szerint továbbra is füst gomolyog.

Egyes médiajelentések szerint a támadás előtt megjelent egy felvétel a YouTube videómegosztó oldalon, amelyen egy pisztollyal lövöldöző fiatalember volt látható egy kauhajoki lőtéren. Az állítólagos videót mostanra azonban eltávolították a weblapról.

Az A betű jelzi a helyszínt
Az A betű jelzi a helyszínt

A lövöldözés alig egy évvel azután történt, hogy 2007 novemberében egy 18 éves tanuló fegyvert rántott a Tuusala városában lévő középiskolában, és megölte hat diáktársát, az iskola igazgatónőjét és egyik oktatóját, végül saját magával is végzett. A fiatal nem sokkal a támadás előtt szintén elhelyezett egy filmet a YouTube-on, "Mészárlás a Jokela Gimnáziumban 2007. november 7-én" címmel.

Az országban egyébként a világon az egyik legnagyobb arányban tartanak fegyvert az állampolgárok: az ötmillió lakos összesen kétmillió lőfegyvert birtokol.

Olvasóink írták

 • 6. Egy jó barát! 2008. október 11. 13:06
  „Matti Saari Ist Krieg!!!”
 • 5. redastra 2008. szeptember 23. 23:02
  „Azóta már megmorélt a lövőldöző....”
 • 4. KukoricaJancsi 2008. szeptember 23. 18:59
  „Egyre gyakrabban és egyre tisztábban megmutatkozik a mai globális társadalom igazi arca.

  Szerintem annál a fiúnál már évek óta "baj" van.
  És hányan vannak, akiknél szintén látens módon évek, vagy évtizedek óta "baj" van!!
  De kit érdekel!!!?
  Amikor baj történik, akkor kezdi el érdekelni az embereket.
  De attól tartok, hogy akkor is csak azért, hogy törvényt üljenek az fölött, akinél az övékéhez teljen hasonló helyzetben elszakadt az utolsó kis vékony cérnácska - valami ismeretlen ok miatt. De nagyon-nagyon sokakat szintén csak egy cérna tart meg. És ki tudja mikor szakad el.
  Ezek közül azok a legproblémásabbak, akik úgy tudják, hogy náluk minden rendben.
  Ki fog foglalkozni velük globális szinten?? (Erre nem kell válaszolni, ez költői kérdés volt)”
 • 3. na 2008. szeptember 23. 17:30
  „Egy fejlövést hogy lehet túlélni??”
 • 2. bumm a fejbe 2008. szeptember 23. 15:59
 • 1. boka 2008. szeptember 23. 14:26
  „durva”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

UD Zrt.: Demeter Ervin és Kövér László is adott megbízást

Bizonyítékok vannak rá, hogy a Fidesz-kormány két titokminisztere is rendszeres kapcsolatban állt a… Tovább olvasom