Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Iskolaösszevonás miatt demonstrálnak Sarkadon

Vasárnap reggel 9 órakor kezdődött az a demonstráció Sarkadon, amelyen a helyi lakosság egy része - néhány száz fő - a város két általános iskolájának összevonása ellen tiltakozik.
A Békés megyei település önkormányzata márciusban döntött úgy, idén szeptembertől 2011-ig fokozatosan megszüntetik a 2-es számú iskolát. Első lépésben új első osztályokat már nem indítanak - a csökkenő gyereklétszámra és a város rossz anyagi helyzetére hivatkozva.

Az első indokkal kapcsolatban a tiltakozás egyik szervezője, Román Jánosné a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy mindkét iskola teljes telítettséggel működik, a megszüntetésre ítélt intézményben 387, a leendő átvevő iskolában pedig 683 gyerek tanul. Ha utóbbiban vonják össze az osztályokat, akkor 35-40 gyerekkel lesznek kénytelen foglalkozni a tanárok, ami egyértelműen a színvonal romlásához vezet - mondta Román Jánosné.

A helybeliek amúgy is attól félnek, hogy elvándorolnak a fiatalabbak, az iskolaösszevonás ennek sem fog hasznára válni - közölte. Az önkormányzat képviselőjének átadandó petícióban nem csupán a döntés visszavonását követelik, hanem azt is, hogy a város két negydében lévő iskolák közti körzethatárt töröljék el, megteremtve a szabad iskolaválasztás lehetőségét.

Sarkadon a polgármester és a képviselőtestület nagy többsége egyaránt fideszes.

Olvasóink írták

  • 2. színvonal 2008. április 13. 16:39
    „Nemcsak összevonni kellene,hanem jó lenne ha visszatérne a lehetőség,hogy kollégiumban tanulhassanak ahol befolyásmentesen lehetne oktatni a gyermekeket.Minden lehetőséget megkapva gyarapithatnák tudásukat érdeklődési körüknek megfelelően.De erre ugyebár nincs igény,egyesek szerint nem itt kezdődik a szinvonal.Az így tanuló gyermekek sokkal önnállóbbak lennének.”
  • 1. diák 2008. április 13. 16:29
    „Vonják csak össze, nehogy már minden gyerek mellé egy pedagógust állítsanak!Aki nem szeretné az összevonást menjen magániskolába.Az oktatás szinvonala egyébként sem ettől függ.Ha viszont szinvonalas oktatást szeretnének,ott helyben, a szülők előbb neveljék meg saját csimotájukat,hogy szinvonalas maradhasson az oktatás.Tudjon és akarjon odafigyelni a gyerek az órán,tisztelje a pedagógust és ne legyen közömbös társai iránt!Legyen tudatában annak ha mindezt nem teszi az ő sorsa függ ettől.Ehhez viszont otthonról kell egy nagy adag útravaló ami sajnos már nem divat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét megrendezik Az Élet Menetét Budapesten

Idén is megrendezik szerdán, a holokauszt áldozatainak emléknapján Az Élet Menetét Budapesten. A… Tovább olvasom