Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Iskolaszekrény amerikai módra

Három praktikus ok lehet arra, hogy az iskolában a diák külön szekrényt kapjon: télen van hova tennie kabátját, értékeit biztonságosan elzárhatja, tornafel-

szerelését, könyveit nem kell mindennap cipelnie.

Az intézmények mindezt különféleképp oldják meg.
– Mindig irigykedve néztem az amerikai középiskolákban játszódó filmeket, ott minden diáknak van egy kis saját szférája, egy szekrény a folyosón, amit maga zárhat. Abba teheti, amit nem akar haza- vagy egyik óráról a másikra vinni – mondta Domonkos László iskolaigazgató annak apropóján, hogy a győri Jedlik Ányos

Gépipari és Informatikai Középiskolában a tengerentúli mintához hasonló megoldást vezetnek be. Találtak egy olyan készítő céget, amelytől nagyobb szekrényeket szereztek be, mint amit egy iskolai értékmegőrző rekeszek bérbeadásával foglalkozó szolgáltató ajánlott, rekeszenként mintegy ötszáz forintos havonkénti díjért.
Hatvanat már felszereltek – azokat hamarosan használatba vehetik a diákok –, és remélik, három-négy éven belül minden tanulónak jut. Eddig vállalkozások szakképzési hozzájárulása és a Generátor Alapítvány támogatása fedezte a költségeket, nemsokára a szülők számára is meghirdetik a lehetőséget: jelképesen megvehetnek egy-egy szekrényt gyermeküknek, ami hosszabb használat esetén olcsó megoldást jelent. Emellett az alagsori folyosón osztályonként biztosítanak egy-egy lezárható részt a diákok kabátjainak.
– Megkereste iskolánkat is az értékmegőrző rekeszeket bérbe adó cég, de csak néhány szülő igényelte volna, így nem vállalták a szállítást. Nálunk egyébként is ritkán tűnnek el a diákok holmijai. Testnevelésóra alatt a tanárok vállalják a telefonok, ékszerek, a pénz elzárását. A rajz- és tornafelszereléseknek az osztálytermekben van zárható szekrény, erre a célra régi bútorokat újítottunk fel a szülők segítségével – számolt be a Gyárvárosi Általános Iskolában bevált módszerről Módosné Major Katalin igazgató. A soproni Fáy-szakközépiskolában szintén minden osztálynak két szekrénye van, tornacipőiket, könyveiket, kabátjaikat a diákok azokba zárhatják. Az intézmény kialakításakor erre eleve gondoltak, tudtuk meg Székely Csaba igazgatóhelyettestől. A Handler Nándor Szakképző Iskolában viszont az osztályonkénti szekrény csak részben vált be. A diákok ugyanis a tantárgyak alapján vándorolnak a szaktantermek közt, így napközben viszik magukkal a holmijukat. Mágel Ágost igazgatóhelyettes elmondta: ha lenne egy nagy aulájuk, ahol helyet kaphatnának a szekrények, akkor tanműhelyükben készíttetnének annyit, hogy minden diáknak jusson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Globex-kár jogilag megtérült

A Globex által Sopronnak okozott kár jogilag, dokumentálhatóan megtérült – állítja dr. Szalma… Tovább olvasom