Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Ismét a pesti közgyűlés elé kerül a közüzemi díjak emelése

Ismét a Fővárosi Közgyűlés elé kerülnek csütörtökön a budapesti közüzemi díjak emelésről szóló javaslatok. A közgyűlés múlt szerdára összehívott rendkívüli ülésén elhalasztották a döntéseket, miután az egyik szocialista képviselő nem vett részt az ülésen, pedig a várost irányító MSZP-SZDSZ koalíciónak csak egyfős többsége van a 67 tagú testületben.
Az ellenzék nem támogatta az előterjesztéseket, így ezek közül már az első, a BKV-tarifáinak emelése sem kapott elegendő szavazatot. Ezért döntött úgy a városvezetés, hogy az idei utolsó közgyűlésen, december 18-án veszik ismét napirendre a javaslatokat.

Az előterjesztések szerint január 1-jétől várhatóan 9,9 százalékkal emelkedik Budapesten a csatornahasználat díja, és 8,4 százalékkal a vízdíj. A szemétszállításért 14,1, a szennyvízszippantásért pedig 7 százalékkal kell majd többet fizetni. Szintén 7 százalékkal drágul a tervek szerint a kéményseprés, és 2,2-4,1 százalék közötti mértékben a temetkezés. A BKV bérlet- és jegyárai átlagosan 7,9 százalékkal nőnek jövőre. Emelnék a havi, illetve a téli fővárosi kiegészítő lakásrezsi-támogatások összegét is, amit a rászorulók kaphatnak.

A tervek szerint csütörtökön tárgyalja a közgyűlés Budapest 2009. évi költségvetési koncepcióját is. A dokumentumból a többi között kiderül: a budapesti közalkalmazottak és köztisztviselők 13. havi illetményének kifizetésére a főváros nem tud kötelezettséget vállalni, a központi költségvetési hozzájárulások csökkentését nem tudja kompenzálni. Az önkormányzat tulajdonában lévő cégeknél is megvizsgálják a bérek befagyasztásának lehetőségét. A koncepció szerint további takarékossági intézkedésekre van szükség a fővárosi intézményekben és a főpolgármesteri hivatalban. Várhatóan nem lesz több pénz jövőre a városüzemeltetési feladatok ellátására, például a köztisztaságra vagy útfenntartásra sem. A számítások szerint csaknem 36 milliárd forint önrész hiányzik a 2009-re tervezett beruházások megvalósításához. A főváros a Főgáz részvényeinek értékesítéséből reméli a szükséges bevételt. Amíg a végső döntés nem születik meg a részvények eladásáról, a tervek szerint áthidaló hitelt vehet fel a főváros.

Amennyiben a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén megszavazza, úgy január 1-től életbe léphet az új teherforgalmi stratégia Budapesten. Ennek értelmében az egész főváros teherforgalmi korlátozás alá esik az M0-ás körgyűrűn belül. Mivel az M0-ás gyűrű még nem ér körbe, ezért a Szentendrei és a Bécsi utat, illetve az M3-as bevezető szakaszát, valamint az ezeket összekötő Hungária körgyűrűt egyelőre korlátozás nélkül használhatnák a teherjárművek. Az M0-ás 10-es és 11-es út közötti részének megépülése után ezekre az utakra is vonatkozik majd a korlátozás. Emellett kijelöltek útvonalakat, amelyeket egyelőre behajtási hozzájárulás nélkül használhatnak majd a teherautók a nagyobb ipari és logisztikai területek elérésére. A stratégia a város területét övezetekre osztja. A nagyobb súlyú teherautók a belső kerületekbe bizonyos időszakok kivételével - reggel 5-7 óra, illetve este 18-22 óra között - egyáltalán nem hajthatnak majd be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Papcsák: Kemecsei Árpádnak távoznia kellene a közéletből

Távozzon a zuglói közéletből, és mondjon le képviselői tisztségéről Kemecsei Árpád -erre szólította… Tovább olvasom