Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Ismét egyösszegű lesz a 13. havi illetmény

A kormány szerdai ülésén elfogadta a 13. havi illetmények kifizetésének módosításáról szóló javaslatot, amely értelmében 2009-től ismét egy összegben, legkésőbb az adott év december 20-ig kapják majd meg a közszféra dolgozói a munkájukért járó 13. havi illetményt.
A közszféra képviselői és a kormány még 2007. februárjában állapodott meg arról, hogy 2009-től ismét egy összegben kapják majd többek között a közalkalmazottak, a köztisztviselők, a rendőrök, tűzoltók, bírák és ügyészek a 13 havi illetményüket - mondta Budai Bernadett a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormány a szerdai ülésen elfogadta az ehhez szükséges módosító javaslatot, amelyet várhatóan ősszel tárgyal majd az Országgyűlés. A 2007. februári megállapodás értelmében a 2009-es 13 havi illetményt legkésőbb 2009. december 20-ig megkapják majd a jogosultak. Jelenleg 12 egyenlő részletben, a rendes havi fizetésükkel együtt kapják meg ezt az érintettek. Másfél évvel ezelőtt arról is megállapodott a kormány a szakszervezetekkel, hogy legalább négy százalékos béremelés lesz 2009. elején a közszférában.

Ismét egyösszegű lesz a 13. havi illetmény
Ismét egyösszegű lesz a 13. havi illetmény.

A kormány szerdai ülésén több olyan módosításról is döntött, amely nyomán csökkennek a fuvarozók adminisztrációs terhei. Így például július elsejétől a fuvarozóknak nem lesz kötelező menetlevelet kitölteni, ha magáncélra használja autóját, és csak a menet- vagy fuvarlevél is elegendő lesz annak bizonyítására, hogy egy-egy szabálysértés alkalmával ki vezette az autó.

Erre a könnyítésre azért van szükség, mert az objektív felelősség bevezetése óta alapvetően minden szabálysértés esetében a büntetés a gépjármű üzembentartóját terheli, hacsak nem tudja bizonyítani, hogy nem ő vezette az autót. Eddig ehhez a menetlevelen felül több plusz dokumentumot is be kellett szerezniük a fuvarozóknak, jövő hónaptól azonban erre már nem lesz szükség. Ugyancsak július elsejétől a szállítóknak maguk dönthetnek arról, hogy sárga vagy fehér rendszámot akarnak-e, kivéve a taxisokat, akiknél kötelezően megmarad a sárga azonosító tábla.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. CICUKA 2008. június 07. 20:02
  „SOK KÖCSÖG CSAK AZT SZERETNÉTEK HA TI ZSEBETEK LENNE TELE AKKOR BEZZEG KUSSOLNÁTOK MI?????????????????”
 • 20. egyenlőség 2008. június 07. 13:13
  „Rechtsradikal !
  Tudsz bármit bizonyítani?
  Fogalmad sincs miről beszélsz.
  Szerencsétlen,vádaskodó,buta,megkeseredett személy vagy.
  Lényeg,hogy tudj mást bántani.
  Sok tökéletlen ember van,de általánosítani miért kell?
  Nem szabad cigányozni vagy bármely rasszizmusra való utalást tenni.Pedig ez is az.
  Szidjuk a műhiba peres orvosok helyett az össze orvost aki kitudja hány ember életét menti meg minden nap.Rendőrben is van sokféle,de aki vét meg is kapja a büntetését ezért.
  Kíváncs lennék milyen végzettséggel mit dolgozol.Tessék valami hangzatossat füllenteni.
  Szánlak téged!”
 • 19. Rechtsradikal 2008. június 07. 12:46
  „Talán a yardok nem büntetnek annyit zsebre ezekután!”
 • 18. Kolompár Rómeó 2008. június 06. 23:30
  „Trinidad: lásd 13. megjegyzésem. Ott uniós bérek vannak, mégis van 13., 14. havi, MINDEN alkalmazottnak törvény által előírva.

  4: én is mindig erre gondolok, hogy szerencsétlen barmok szarrá dolgozzák magukat értünk, az országért és még szabadságra sem tudnak elmenni! Mingyá elsírom magam. Erre felveszik a sokmillát. Na ezeknek a jó édeset!”
 • 17. Trinidad 2008. június 06. 23:09
  „Ha uniós munkabérek lennének nem lenne szükség a közszférában a 13.havi fizetésre! Az üzelti szférában vajon mennyit kereshetnek nem több munkával?”
 • 16. 4 2008. június 06. 22:12
  „Igazatok van, ne kapjon 13. havi fizetést a közszférában dolgozók/ ápolók, mentősök, tűzoltók, rendőrök, stb / de akkor ők is tölthessék otthon a hétvégét, az ünnepnapokat, és ha valami probléma lenne ezeken a napokon majd hétfőtöl-péntekig megoldják.

  DE érdekes, hogy az ellen senki nem háborog, hogy a MAGYAR POLITIKUSOK A SZABADSÁGUKAT MILLIÓKKAL VÁLTJA MEG mondván" nem voltak szabadságon ", csak azt nem értem miért olyan foghilyasak a padok egy-egy parlamenti üléskor.
  Nos szerintem ezek ellen kellene lázadni, mert itt folyik el a sok adófizető forintja, és itt a zsákon a lyuk ahol a sok pénz elfolyik.”
 • 15. Jason Donovan 2008. június 06. 20:12
  „Gyerekek mit vitáztok? Eddig is volt 13. havi fieztés csak eddig havonta utalták nem egyben....
  Akinek meg ez nem tetszik tessék elmenni kicsi pénzért közalkalmazottnak tessék szenteste meg hétvégén meg ünnepnapokon dolgozni és akkor ő is kap 13. havit...
  Mit háborogtok??? nem vagytok ti tenger :)”
 • 14. kulfoldi emberke Szögeden 2008. június 06. 18:57
  „porter!

  igen en elek, dolgozok es fizetek adot Magyarorszagon, azert szerintem lehet velemenyem errol a temarol es igen a 13. havi az en zsebembol is jon.”
 • 13. Kolompár Rómeó 2008. június 06. 18:39
  „Hogy jó-e, vagy sem a 13. havi fizetés, nem tudom. Magántulajdonú cégek is adnak, adhatnak 13. havit.

  De mondok egy jobbat: Ausztriában MINDEN alkalmazott kap 13. ÉS 14. havi fizetést, egyet nyár előtt, egyet meg karácsony előtt. Tetejébe ezek a fizetések sokkal kedvezőbben adóznak, mint a "sima". Törvényileg kötelező. Egyszerűen 14havi bérköltséggel számol a cég és ennyi.”
 • 12. porter! 2008. június 06. 17:22
  „Külföldi emberke, ha külfodi vagy és nem dolgiozol itt, akkor nem a te zsebedből hanem az állampogárok zsebéből kapom a fizetésem én, közalkalmazott. Tudod! A 12 havit is. Politikusoknak nem csak az utazási költségeit térítik. Ebéd lakás stb. Azt én saját zsebből térítem csak ennyi a bajom. Ez a ki s13. havi bér amit kapok hadd legyen az enyém azért, amiért nem vagyok otthon hétvégén, és mindig fáradt vagyok az éjszakázás miatt és a pszihés terheltség miatt. Hadd kapjak egy kis karácsonyi kiegészítést hogy szebb ajándékot kaphasson a családom, amiért a a szentestét is a munkahelyemen töltöm, mert olyankor a villamos is aluszik. Csak a tűzoltó, a járőr, a mentős , és a nővér dolgozik, mega vadakat terelő juhász. Tudod love. Végül is hogy témánál maradjunk ezért lenne jó ha ujra egy összegbe kapnánk meg azt a sok pénzt!”
 • 11. kulfoldi emberke Szögeden 2008. június 06. 16:53
  „Hazai, love, es a tobbiek!

  ertem hogy milyen "cimen" adnak a 13. havi de szerintem hulyeseg, foleg a politikusoknak. Ok nem dolgoznak 12 honapot. Foleg nekik nem "jar" a 13. havi. Ertem hogy a cegek adnak karacsonyi bonusz de egy plusz havi a kozszfera dologzoknak az en zsebenbol?? Ne mar! Egyeb kint Amerikabol jottem. Sok dolog van itt Magyarorszagon amit nem ertem, es szerintem sok mindent mas kepen lehet csinalni es talan jobb lenne. A hogy "love" mondta, a parlament ki kell uriteni, 380 kepviselo ilyen kis orszagban vicces. Itt kb. 70-80 kepviselo kell. Szerintem, de ahogy mondtam sok mindent mas kep latok. Csa!”
 • 10. love 2008. június 06. 16:04
  „a ktgtérítés csak annak járjon, akinek a fizetése is okot ad rá a távolság mellett!”
 • 9. love 2008. június 06. 16:02
  „Porter!
  Sajna nem mindenki mehet a közszférába dolgozni.
  Én egy jó cégnél dolgozom. A pénzem is több, mint a minimálbér, de most nem erről van szó!
  Itt azokról van, akik mint pl.: a politikusok nem tesznek semmi értelmeset, csak beszélnek róla, h azt kellene csinálni.
  Én sem kapok ktgtérítést, de nem is harcoltam érte túl sokat, mert városon belül lakom, csak a másik végében és mindennap át kell mennem az egész városon. De én választottam és szeretem is csinálni, amit csinálok.”
 • 8. Porter! 2008. június 06. 15:50
  „Én csak a költség térítésüket venném el.Én meg nem értem miért jár nekik. Nekem a költégeimet a fizetésemből kell állnom. Drága Viktorotok ezt nem akarja megszüntetni. Azzal mennyit spórolnánk... Egyébként meg mindenkinek tudom ajánlani, jöjjön közszfáérába dolgozni és lesz 13. havi fizetése bárki lehet rendőr, nővér tűzoltó. Úgy is kevés van...Ja vagy oda tanulni és dolgozni kell, meg bepiszkolni a kezet? Aki nem fekszik a dolog az ne sírjon.”
 • 7. hazai 2008. június 06. 15:42
  „jaj, ne szórakozz mar "kulfoldi emberke"!
  ezt mashol karacsonyi penznek hivjak, a nyarit meg nyaralasi hozzajarulasnak.

  juttatas, erted, juttatas a dolgozonak.

  melyik kulfoldrol jottel ide?”
 • 6. love 2008. június 06. 15:27
  „A parlementben ülőknek kellene 2 hónapot úgy élni, h kapnak minimálbért.
  Megnézném, h mit csinálna!!
  a rezsit, a bevásárlást és a többi kiadást miből tudná fizetni?!
  ő lenne a legjobban kétségbeesve.
  de az átlag munkás ember vegyen magának lakást és próbálja fizetni, de ha sikerül is mindent kifizetni, akkor boltba ne menjen, mert elfogyott a pénze!
  Köszönjük szépen.
  Az egész parlamenti társaságot (mindenkit) ki kellene írtani onnan és keresni kellene értelmes embereket, akik tudják is, h hogy kell egy országot irányítani.”
 • 5. maci52 2008. június 06. 15:18
  „Mocskos kommunista bagázs,meddig nyúztok még bennünket?Akkor miért" dolgoztok" 12 hónapon keresaztül?Ezzel akarjátok kábítani a választóitokat?”
 • 4. kulfoldi emberke Szögeden 2008. június 06. 15:00
  „Ezt teljesen nem ertem azt hittem hogy csak 12 honap van egy evben! Minek "jar" a 13. havi? Ha nem lenne 13. havi fizetes akkor sokat sporolna az orszag es talan nem vennek el a munkas emberektol annyi ado!!”
 • 3. na most 2008. június 06. 14:02
  „Venyige! A gyereknek nincs szavazati joga!

  Vicc amit a 13 havikkal művelnek. Először 0. havit csináltak belőle és 1 kimaradt, majd idén már havonta adták a havi fizetésed 1/12 részét most pedig visszaállítják egyösszegűre...az első kettőnél értem a kormány hasznát, a mostaninál szerintem csak népszerűségnövelés a cél.
  Persze ha rendes fizetést kapnék mint közszolga, és nem havi 70 ezret, akkor nem lenne szükség a feszültséggeneráló 13 havira. Viszont akiknek 300000-400000 Huf a keresete, sőt több, annak is jár a 13. havi és szebb a népszerűség szempontjából a "kisebb" kereset...a gond, hogy mi dolgozók 50%-100% jutalmat kapunk a nagyok pedig 250%-ot...tehát bruttó 100 ezret én, az osztályvezetőm pedig 1 milliót!!!!!!!!”
 • 2. homer 2008. június 06. 13:51
  „Kampánykormányzás folyik itten kérem szépen..”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Június 30 -ig megérkeznek az Új Magyarország kiadványok

A Magyar Posta a hónap végéig több mint 3 millió háztartásba juttatja el a tájékoztató füzeteket. Tovább olvasom