Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Ismét megrongálták az izraelita temetőt Balassagyarmaton

Hat márvány sírkövet ledöntöttek, egy továbbit pedig teljesen összetörtek ismeretlenek a balassagyarmati izraelita temetőben, ahol ez már a negyedik hasonló eset volt az elmúlt néhány évben - közölte a helyi izraelita hitközség elnöke hétfőn.
A szombat esti rongálással okozott anyagi kár jelentősebb, mint amekkora a korábbi esetekben volt, mintegy félmillió forintot tesz ki, az eszmei érték pedig felbecsülhetetlen - mondta Bauer József.

Mint hozzátette, szemtanúk a rendőrségnek elmondták: a bűntett idején láttak egy mintegy nyolcfős, fiatal férfiakból és nőkből álló csoportot a temető környékén, de azt már nem figyelték, hogy annak tagjai mit csináltak.

Bauer József úgy vélekedett, hogy ugyanaz a csoport követhette el a bűncselekményt, amely június 2-án három követ kidöntött, kettőt pedig összetört az izraelita temetőben. Ugyanott mehettek be, ráadásul ugyanazt a részt tarolták le - tette hozzá. Elmondta, hogy a rendőrség ujjlenyomatokat vett és a megrongált darabokat bevitte, hogy azokról DNS-mintákat vegyenek.

Úgy fogalmazott: nagyon nehéz lesz megint helyreállíttatni a síremlékeket, úgy érezzük, hogy "sziszifuszi munkát végzünk" a 3400 sírt magában foglaló műemlék temetőben, ha azt újra és újra megrongálják. Utalt arra, hogy tavaly hozatták rendbe a temetőt, s az egész sírkertet folyamatosan karbantartják.

A hét tönkretett sír között van a Folies Bergere párizsi varieté egykori művészeti vezetőjének, a magyarországi születésű Michel Gyarmathy édesapjának síremléke is, amely közvetlenül Michel Gyarmathy sírja mellett található - tudatta.

"Nagyon elvetemült, nagyon bitang embereknek kell azoknak lenni, akik halottak százéves" sírjait meggyalázzák - mondta hitközség elnöke, hangsúlyozva: társadalmi összefogásra lenne szükség ahhoz, hogy "ezek a bandák ne tudjanak tevékenykedni".

Olvasóink írták

 • 5. horvathi 2009. augusztus 24. 17:37
  „klj_54:

  Mármint kommunista lexikonba, vagy történelemkönyvbe?
  Mert Dimitrov ártatlanságát ma már csak ezekben a "tudományos" művekben hangoztatják!”
 • 4. dodó 2009. augusztus 24. 16:27
  „Valahogy elfelejtődött, hogy az eddigi sírrongálásokat (most nem Kádár et-éra gondolok) minden esetben életkoruk miatt nem büntethető, beilleszkedésre vágyó, emelt családi pótlékban és gyermeknevelési támogatásban részesülő ártatlan rajkók követték el szórakozásként!”
 • 3. klj_54 2009. augusztus 24. 15:43
  „2. hozzászólás horvathi 2009.08.24. 15:38
  Miért reklámozzák itt egyesek a butaságukat?
  Mielőtt ökörséget írsz, nézz bele egy lexikonba vagy történelem könyvbe.”
 • 2. horvathi 2009. augusztus 24. 15:38
  „1933-ban úgy kezdődött, hogy Dimitrov bolgár származású kommunista briganti felgyújtotta a német Reichstag épületét......”
 • 1. varadipal 2009. augusztus 24. 13:47
  „Ez a szélsőjobb iparkodásának következménye. 1933-ban is így kezdődött.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett Vona Gábor a gyanúsítotti kihallgatására

Megérkezett a Jobbik elnöke a gyanúsítotti kihallgatására a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Teve utcai épületébe. Tovább olvasom