Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Ismét Nagycenki Művészeti Napok

Neves művészekkel, eddig még soha nem hallott Bartók-mű bemutatójával, irodalom és zene összefonódásával várja vendégeit a VIII. Nagycenki Művészeti Napok rendezvénysorozat, amely pénteken veszi kezdetét.
A tíz nap során Bartók, Liszt, Mozart és Schumann művei a zeneszerzőkhöz kapcsolódó évfordulók miatt szép számmal szerepelnek a koncertek műsorán. Különlegességnek számít, hogy itt, Nagycenken hangzik fel majd első ízben a nyilvánosság előtt egy nemrégiben megtalált Bartók-mű.
A művészeti napok első rendezvényére pénteken délután öt órakor kerül sor a Széchenyi István Emlékmúzeumban. Gáspárdy Tibor soproni festőművész kiállítását Szokolay Sándor zeneszerző nyitja meg. Ezt követően Jandó Jenő és Mécs Károly „Liszt és az irodalom” című közös estjét tekintheti meg a közönség. A zene és a próza kapcsolatára épül egy másik előadás, a Laurus Együttes augusztus 11-i, pénteki műsora is, melyet a Classic Panzió udvarán tartanak este hat órától.
A rendezvény évek óta visszatérő művészei az Ewald Rézfúvósötös tagjai, akik Amerikától Ázsiáig sikert sikerre halmoznak. A keddi gitárkoncerten a múzeumban este hat órától Rák Béla lép fel, aki reformkori és mai magyar zeneszerzők gitárra írt műveit játssza. A fiatal művészről tudni kell, hogy elmélyülten foglalkozik a burgenlandi magyarok kultúrájával. Az eddigi évekhez hasonlóan koncertet ad az Akadémia Vonósnégyes, de hallható lesz többek között Kaczander Orsolya tehetséges fuvolaművész is.
A szombati nap a néptánc és népzene jegyében telik. A kastélyszálló udvarán délután öt órától a „Czenki” Hársfa és a dunaszerdahelyi „Megyer” néptáncegyüttes szórakoztatja a közönséget.
A zenei programokhoz idén két tábor is kapcsolódik. Az egyik egy ifjúsági képzőművészeti tábor, amely a zene, a természet és a képzőművészet egymáshoz való viszonyával foglalkozik. A helyismereti, környezetvédelmi tábor résztvevői a Fertő tavi kultúrtáj értékeivel, a kulturális és a természeti javak közti szoros kapcsolattal és kölcsönhatással ismerkednek meg az egy hét során.
Az augusztus 4-től 13-ig tartó programsorozatról bővebb információt a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeumban kaphatnak az érdeklődők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honvédségi logisztikai központok

Az országban működő logisztikai központokból tíz vonható be a honvédelmi feladatok ellátásába. Ezek… Tovább olvasom