Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Ismét sikerelen volt az ombudsman-választás

Másodszorra sem sikerült ombudsmanokat választania az Országgyűlésnek. Hétfőn titkos voksolással leszavazta a Ház Sólyom László államfő két jelöltjét.
Zombor Ferenc 123 igen és 188 nem szavazatot, Fülöp Sándor pedig 207 igen és 107 nem tartózkodó voksot kapott. A jelöltek megválasztásához a képviselők 2/3-nak támogatása kellett volna.

Az országgyűlési biztosokat a köztársasági elnök jelölése alapján a parlament választja meg kétharmados többséggel, 6 évre. Sólyom László előzőleg Péterfalvi Attilát jelölte ismét adatvédelmi biztosnak, akinek december 13-án járt le a megbízatása. "zöld ombudsmannak" Nagy Boldizsár nemzetközi jogászt jelölte - ez egy új biztosi poszt, létrehozásáról november végén döntött a parlament. Az Országgyűlés azonban egyiküknek sem szavazott bizalmat decemberben, az őszi ülésszak utolsó ülésén.

Az államfő új jelöltjeinek kiválasztásakor sem egyeztetett előzetesen a parlamenti pártokkal. Zombor Ferencet és Fülöp Sándort január 16-án mutatta be Sólyom László a parlamenti pártok képviselőinek és az újságíróknak a Sándor-palotában. A jelöltek a politikusok számára viszonylag ismeretlenek voltak, de akkor elismerték, hogy az előzetes információk alapján szakmailag felkészültek.

A hétfői titkos szavazás eredménye nem meglepő, hiszen az MSZP frakcióvezető-helyettese már korábban bejelentette, hogy Az MSZP frakció tagjai nemmel fognak szavazni Zombor Ferenc adatvédelmi biztossá választásánál, míg Fülöp Sándor a jövő nemzedékekért felelős ombudsman-jelölt esetében lelkiismeretük szerint voksolhatnak a szocialista honatyák. Az SZDSZ még múlt heti frakcióülésén döntött úgy, hogy egyik jelöltet sem támogatja, bár Fodor Gábor SZDSZ-es környezetvédelmi és vízügyi miniszter jelezte: Fülöp Sándort szívesen látná "zöld" ombudsmanként.

Olvasóink írták

  • 2. Cseter János 2008. február 26. 08:39
    „Tudja valaki, hogy mire való egyátalán az "Ombudsman"? Egyel több legyen a megmondó ember? Ennek semmi értelme föleg, ha csupán a mellébeszélés engedélyezett e poszton is.”
  • 1. imre 2008. február 26. 01:29
    „A pártok ovis cirkusza ez az ombudsmanosdi játék. Az ember kimondaná, de mérsékli magát: "Olcsó játék...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött az ombudsman-választás a parlamentben

Titkos szavazással döntenek az országgyűlési képviselők az államfő ombudsman-jelöltjéről. A… Tovább olvasom