Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Iszapömlés - Újabb gyanúsított a Mal Zrt.-nél

Újabb gyanúsítottat hallgatott ki az iszapkatasztrófával kapcsolatban a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken.

A közlemény szerint D. József a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. egyik vezetőjeként megalapozottan gyanúsítható gondatlan közveszélyokozás, valamint környezetkárosítás vétségével.

Az NNI álláspontja szerint a gyanúsított elmulasztotta a hasonló katasztrófa esetén a kármentesítéshez és az élet, a testi épség, valamint a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását, védelmi rendszerek, a káresemény hatását csökkentő védművek és jelző-riasztórendszerek kialakítását.

A gyanúsított, aki nem tett vallomást és a gyanúsítás ellen panasszal élt, szabadlábon védekezhet - fűzték hozzá.

Az NNI - a bejelentett polgári jogi igényekre tekintettel - haladéktalanul bevezette a gyanúsítottak vagyonát érintő biztosítási intézkedéseket és zár alá vételre tett előterjesztést.

Az MTI egy neve elhallgatását kérő, rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy az újabb gyanúsított Deák József, a Mal Zrt. műszaki szolgáltatási igazgatója.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásban jelentette be, hogy a rendőrség őrizetbe vette a Mal Zrt. vezérigazgatóját és kezdeményezte előzetes letartóztatását. Bakonyi Zoltánt az iszapkatasztrófával összefüggésben több ember halálát okozó közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsították meg.

A Veszprémi Városi Bíróság szerdán viszont elrendelte Bakonyi Zoltán azonnali szabadlábra helyezését. A bírósági döntés fő indoka az, hogy a bűncselekmény alapos gyanúja sem állapítható meg az eljárás ezen kezdeti szakaszában.

Olvasóink írták

 • 11. szilléri 2010. október 18. 00:40
  „Kedves flex !
  El kéne végezni a Felső Tisza-parti Vízügyi Technikumot.
  Második osztályban tanítják a töltések állékonyság vizsgálatát. ( tömörség = minimum 95 %, szivárgás nuku)

  Van ennél egy egyszerűbb módszer is. Tanulj Pelikán gátőrtől, vagy legalább egyszer nézd végig a filmet. Mindössze 3 óra tanulás.

  Azért az elgondolkodtató, hogy az új milliárdosok (3) vörös iszap 20-30 milliárd, Szeviép (2) 13 milliárd forintos kárt okoztak rőpke agy-két hónap alatt.
  Az öt darab prominens megtalálható Magyarország száz leggazdagabb embereinek VIP listáján.
  Abban igazad van, hogy esik az a nyamvadt eső ! - Másban nem !”
 • 10. flexsnake 2010. október 17. 19:16
  „A balesetet az okozta, hogy a talaj az esőzések miatt megcsúszott. Hogy ki és mennyiben hibás, hogy nem értesítették a hatóságokat, nem telepítették ki őket azt majd eldönti a vizsgálat de ez lényegében egy baleset. Az árvíznél is lehetett volna perelni a magyar államot mint a töltések és gátak tulajdonosát.”
 • 9. szilléri 2010. október 17. 18:50
  „Évente : statikai számítások és regresszió számitások 5-800 eFt.
  Talajmechanika évente kb. 1 milliló forint. Geodéziai mérések és digitális terepmodell max. szintén kb. 1 milla.
  Tehát összesen 3-4 mila. Hozzávesszük a ,,szükséges" ,,szakértőket sem több 5-millió forintnál.

  De tegyük fel - egy on/line lézer mérőállomásos monitoring rendszer ( lásd Budapest metró építés ) sem kerülne 10-12 millió forintnál többe az első évben. A következőkben mondjuk a harmada.

  Jelzem: 2005-ben technológia fejlesztésre GVOP. pályázaton közel 300 millió forintot nyert el a cég. Esetleg ajánlom az APEH figyelmébe az elszámolásokat.

  Ui. : 1931 otóber 17-én ítélték el a jó öreg Al Caponet adócsalásért!”
 • 8. deszkás 2010. október 16. 21:09
  „40 milliót kellet volna költeni a korszerű riasztásra de a haszon mindent megelőz ma is.Egy nagyobb panellakás áráért megvett cég azóta a két vezérnek 40 milliárd hasznot hozott.De nem majd dobjuk össze és a vezér még most is a CNNnek azt mondja ők nem felelősek! Ha ő(k) nem akkor mi?????Nem szégyenli magát ez a "jóember"? (Bakonyi)”
 • 7. történész 2010. október 15. 19:45
  „ma reggel már volt köd hol a valódi felelős, az adófizetők pénzéből tetszelgő hatóságok”
 • 6. Vörcsi 2010. október 15. 19:28
  „2. "Ami számít és nagyon fontos ma Magyarországon a többszörös milliárdosok fizetőképessége,de nem az általuk,illetve cégük által okozott kár azonnali megtérítése!"
  Igazad van, és ez sok-sok problémára hívja fel a figyelmet.
  Mindenek fölött arra, hogy Magyarországon csak 20 éve, hogy magánszemélyek uralnak olyan vállalkozásokat, amelyek "mellékterméke" iszonyatos katasztrófát okozhat. Szerintem, sajnos annak idején a privatizáláskor arra nem gondoltak, hogy azt is tisztázzák, működés közben bekövetkezett katasztrófa esetében ki terhel a felelősség, és a helyreállítás költségét kinek kell állnia. E miatt, sajnos, azt gondolom, bármennyire is erőlködik most Orbán úr, nem fog találni senkit, akire rá lehetne terhelni a felelősséget, de ami a legfőbb, a helyreállítás költségeit. Sajnos továbbra is van még mit tanulnunk!”
 • 5. rozator 2010. október 15. 17:46
  „Sajnos a világon mindenütt csak katasztrófák után gondolkodnak az ipari veszélyekről, nem kivétel Magyarország sem. Be lehet csukni pár embert, És??”
 • 4. Rosmary53 2010. október 15. 17:16
  „Szerintem az összes vezetőnek vaj van a fején...mindet bevonni a kártérítésbe saját vagyonával.”
 • 3. web 2010. október 15. 16:52
  „Mert az a hülye iszap képes volt kiömleni!!!!!!!!! a gazdája meg csak nézte, nézte és csodálta. Mígnem egyszer-csak azt hallottuk, hogy megfenyegették a dolgozókat akik tudtak az iszapszivárgásról.”
 • 2. igazságkereső 2010. október 15. 16:51
  „Nem számít a 9 halálos áldozat, nem számít a sok teljesen használhatatlanná vált lakóépület, nem számít az emberek egészségének esetleges veszélyeztetettsége,nem számít a környezet tönkretétele!!Ami számít és nagyon fontos ma Magyarországon a többszörös milliárdosok fizetőképessége,de nem az általuk,illetve cégük által okozott kár azonnali megtérítése! "Magyarország, én így szeretlek!"”
 • 1. jozko 2010. október 15. 15:17
  „Károkozó neve: "Vörös Iszap ".
  Felelőssége a Napnál világosabb.
  Bárki mást gyanúba keverni több, mint felelőtlenség!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1000 forint felett is lehet a cigi ára

A dohányosoknak rossz hír, de úgy tűnik, legalább 790 forint lesz egy most 600 forintos cigaretta… Tovább olvasom