Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Itt az adócsomag

Az Index nyilvánosságra hozta a birtokába került kormány-tervezetet az adórendszer átalakításáról. Eszerint összesen 6 százalékponttal csökken a munkáltatók járuléka, de két és félszeresére emelkedik a tételes eho.
Megszűnik a céges különadó, de 19 százalékra emelkedik és szélesebb alapra helyeződik a társasági nyereségadó. Szintén 19 százalék lesz az alsó személyijövedelemadó-kulcs, és 3 millió forintnál jön csak be a 38 százalékos felső kulcs. Daróczi Dávid kormányszóvivő a Független Hírügynökségnek úgy reagált: a végleges döntés a vasárnapi soron kívüli kormányülésen hozza meg a kabinet, addig részleteket nem közölnek.

Daróczi Dávid azt mondta: minden korábbi hasonló cikknél kevesebb hiba van az Index írásában, azonban az is látszik, hogy egy korábbi munkaanyagot szerzett meg a portál. A kormányszóvivő hangsúlyozta: az igaz, hogy átfogó és mély reformprogramot készít a kormány, de a ma asztalon lévő tervezet több ponton mást tartalmaz és a kormány javaslata is számos ponton eltér ettől a korábbi munkaverziótól.

A portál szerint kétlépcsős átalakítást fog végrehajtani a kormány, vagyis az adórendszer több ponton már júliustól módosul, egy sor intézkedés pedig 2010-től lép életbe.

Júliustól két területen is lejjebb szállítja a cégeket sújtó járulékok mértékét a kormány. A 29 százalékos munkáltatói tb-járulék 25 százalékosra csökken, de úgy, hogy ezt a csökkentett mértéket a minimálbér duplájáig lehet alkalmazni. Ha az alkalmazott bruttó bére meghaladja a havi 143 ezer forintot, akkor 143 ezer forintig 25, a 143 ezer forint feletti keresetrészre 29 százalékos munkáltatói tb-járulékot kell leróni.

A munkaadói járuléknál is hasonló lesz a forgatókönyv, vagyis a 3 százalékról 1 százalékra leszállítandó munkaadói járulék a minimálbér kétszereséig lesz érvényes július 1-jétől. Összességében tehát 6 százalékponttal könnyíti a cégek terheit a kabinet, de ezen könnyítést a legfeljebb dupla minimálbért kereső alkalmazottaknál tudják teljesen kihasználni a vállalkozók.

A személyi jövedelemadó módosításával kapcsolatban egyelőre két lehetsőéget tárgyal a kormány: az egyik verzió szerint megszűnne a magánszemélyek 4 százalékos - szolidaritási adónak becézett, lényegében egy harmadik, 40 százalékos szja-kulcsot megtestesítő - különadója. Az alsó szja-kulcs a mai 18-ról 19-re, a felső 36-ról 38 százalékra emelkedne, a sávhatár pedig a mai évi 1,7 millió forintról kitolódna 2,2 millió forintra. Vagyis amíg ma 1,7 millió forintos éves jövedelemig a bér 18 százalékát vonja el a kormány, 1,7 millió forintot meghaladó jövedelemnél pedig az 1,7 millió feletti rész 36 százalékát fizetjük be a büdzsébe, addig júliustól már 2,2 millió forintos jövedelemhatárig 19 százalékot kellene befizetni az államkasszába, és csak a 2,2 millió forint feletti résznél lépne be a 38 százalékos kulcs. Ezen változat része még, hogy a ma egyes esetekben 10, máskor 20, megint más esetben 25 százalékkal adózó úgynevezett külön adózó jövedelmek (például osztalék, kamat, tőzsdei árfolyamnyereség, ingatlaneladásból származó jövedelem) után szintén a 19 százalékos adómérték lenne érvényben - a tőzsdei cégek osztalékára kivetett adón kívül, mert az maradna 10 százalék.

A másik változat a mai állapothoz képest egyedül a sávhatárt tolná ki, az adómértékek nem változnának. A sávhatár ugyanúgy 2,2 millió forintig kúszna feljebb, ahogyan az első verzióban, tehát 2,2 millió forintos éves jövedelemig a bér 18, az afeletti jövedelemrésznél pedig 36 százalékáról kellene lemondanunk.

Amennyi bevételről a költségvetés kénytelen lesz lemondani a fenti járulék- és szja-csökkentés miatt, annyit vissza is kívánnak hozni négy tétel szintén július 1-jétől hatályba lépő módosításával. Közülük a legnagyobb horderejű a normál áfakulcs 20-ról 23 százalékra való felsrófolása lesz.

A fogyasztási adók nagyobb szerepét takarja a jövedéki adó növelése is. Az Index értesülése szerint átlagosan 5 százalékkal emelkedik mindhárom jövedéki kategóriába tartozó termékek adója, tehát a benzint, gázolajat, cigarettatermékeket és alkoholt egyaránt érinti a jövedéki adóemelés.

A vállalkozóknak tett könnyítést némiképp tompítja, hogy a tételes eho a mai havi 1950 forintról 5100 forintra nő, és új nevet is kap.

Az idén életbe lépő változás lesz még a családi pótlék bevonása az adórendszerbe: felbruttósítják és adóterhet nem viselő járandósággá sorolják át, ami azt eredményezi, hogy bár közvetlenül nem kell adózni a megemelt családi pótlék után, ám az annak megfelelő összeg a személy többi jövedelmét feljebb tolja, így gyakorlatilag mégis a megemelt családi pótléknak megfelelő összeget kell majd leadózni. Azok, akiknek a jövedelme még a megemelt családi pótlékkal sem éri el az szja alsó kulcsának sávhatárát, vagyis az újítás után évi 2,2 millió forintot, azok egy fillérrel sem járnak rosszabbul, ám a 2,2 millió forintnál többet keresők azt érzik majd a bőrükön, hogy az átalakítás után a családi pótlékból származó summa legfeljebb 18 százalékkal mérséklődik.

2010 januárjától részben kiterjeszti a kormány a fenti lépések némelyikét, részben új intézkedésekkel bővül az adócsomag. Előbbi kategóriába tartozik, hogy a munkáltatói tb-járulék 29-ről 25 százalékra és a munkaadói járulék 3-ról 1 százalékra való csökkentése általános lesz, nem lesz bérkorlát.

Jövőre a legmélyrehatóbban a személyi jövedelemadót szabják át. 2010-től az idei változtatási tervek közül az elsőt tágítja ki a kabinet: 2010-ben nem lesz magánszemélyek különadója, a kétkulcsos szja-tábla 19 és 38 százalékos mértéket takar, a felső kulcs pedig a mai évi 1,7 millió és a júliustól élő 2,2 millió forint helyett 3 millió forintnál lép csak be. Utóbbi ahhoz vezet, hogy az alkalmazottak kétharmadának-háromnegyedének bére egészében az alsó kulcs alá kerül. Az elkülönülten adózó jövedelmekre - a tőzsdei cégek osztalékát kivéve - szintén 19 százalékos sarc lesz érvényben. Az adójóváírás elfogyási ütemét a mai 9 százalékról csökkentenék, ami azt is jelenti, hogy ki fog tolódni az a jövedelemhatár, amikor elfogy ez az adókönnyítés. Az azonban még függőben van, hogy pontosan milyen összeghatárig tolják ki az adójóváírás kifutását.

A vállalkozások kedvében nemcsak a tb- és munkaadói járulék leszállításával jár a kormány, hanem azzal is, hogy jövőre már nem kell fizetniük a 4 százalékos különadót sem.

Annak viszont már kevésbé fognak örülni a vállalkozások, hogy egyrészt a társaságiadó-alap szélesebb lesz a kedvezmények és más adóalap-módosító tételek körének szűkítése révén, másrészt pedig ezen szélesebb adóalapra a mai 16 helyett 19 százalékos társasági adót vet ki a kabinet. Az Index úgy tudja, összességében a különadó eltörlése és a társasági adó alapjának szélesítése, az adó mértékének felemelése még mindig pár 10 milliárdot fog otthagyni a cégeknél.

Az adócsomag részét képezi még az egységes ingatlanadó: a mai helyi adókat (kommunális, építmény- és telekadót) felváltó új közterhet négyzetméteralapon vetik ki az önkormányzatok és a mai összbevételt pár 10 milliárd forinttal haladhatja meg ezen egységes ingatlanadóból befolyó pénz a kalkulációk alapján.

Nóvum lesz még a rehabilitációs járulék megháromszorozása is.

Az idén már életbe lépő adónövelések jövőre is hatályban maradnak, tehát az áfa normál kulcsa 23 százalék, a tételes eho havi 5100 forint, a felbruttósított családi pótlék pedig adóterhet nem viselő járandóság lesz, és a jövedéki adó is az idén félévkor megemelt mértékű lesz.

Az idei átrendezés 150-180 milliárd forintot fog megmozgatni, jövőre pedig a kormányfő által beígért 1000 milliárdos átalakítás fog bekövetkezni. Az adórendszer átszabása idén 60-80 millliárd forintos könnyítést jelent az üzleti szféra számára, jövőre pedig a cégeket 270-300 milliárddal kisebb teher sújtja ahhoz képest, mint ha minden maradna a régiben, és egyetlen ma hatályos szabály sem változna. Mivel az adócsomagot nullszaldósra tervezik, ezért a lakosság körülbelül annyi pluszterhet kénytelen viselni, amennyi könnyítést a cégeknek ad a kormány.

Olvasóink írták

 • 11. KolompárRómeó 2009. február 09. 20:08
  „"ehhez", természetesen.”
 • 10. KolompárRómeó 2009. február 09. 20:07
  „Most hazudik ez a szarházi az ATV-n. Gratulálok az országnak ehez a pojácához.”
 • 9. nemecsekerno_007 2009. február 09. 14:06
  „Már el se olvasom.

  6. achilleus 2009.02.09. 12:18

  Vámosi Nagy Szabolcs a Rádióban:
  "Első ránézésre úgy látom, hogy ez nem adócsökkentés."

  :) No comment :)
  KILÁBALÁS BRUTÁLIS BÉREMELKEDÉSSEL
  1000 milliárdos átcsoportosítás az inaktívaktól a munkát vállalók felé
  http://index.hu/gazdasag/magyar/orien080605/
  És egy vicces :) Mikor lesz itt jó világ?

  "Akkor lesz itt jó világ, ha az 5 nyelven beszélő kaller felsegíti
  a munkában megfáradt "norvégot" a mágnesvasútra, amin gazdag
  közalkalmazottak utaznak a korrupció miatt elitélt politikusokhoz
  beszélőre, és közben özv. Gy-né bemegy a börtönbe K-hoz, hogy
  megkérdezze, ki lőtte le D. Gábort O. Viktor temetésén."
  Biztos sokan megkapták ezt :)”
 • 8. Natasha 2009. február 09. 13:52
  „Nem szartak a kútba csak a kávájára majd belelökték!”
 • 7. cselac 2009. február 09. 13:09
  „Hétvégére úgyis más lesz ebből...szerintem ezeket a cikkeket inkább bulvárba kéne rakni, merthogy híértéke nincs szegénynek.”
 • 6. achilleus 2009. február 09. 12:18
  „Vámosi Nagy Szabolcs a Rádióban:
  "Első ránézésre úgy látom, hogy ez nem adócsökkentés."
  Ennyi, különben is, ki hiszi el...”
 • 5. KolompárRómeó 2009. február 09. 12:16
  „3. hozzászólás .suhym. 2009.02.09. 12:12

  Nalad a pont. Amikor csokkent az afa, nem csokkentek az arak. Amikor valami novekszik, azt sokszorosan raharitjak a jonepre.

  Nemetorszagban amikor felemeltek az afa-t 16-rol 19%-ra, a nagy- es kiskereskedo megyegyeztek, hogy "felezik" a koltsegnovekedest es az allampolgar alig vett eszre valamit. Ugye nalunk nem igy lesz?”
 • 4. KolompárRómeó 2009. február 09. 12:14
  „Miert nem lep meg, hogy feri ugy ad, hogy meg tobbet elvesz?”
 • 3. .suhym. 2009. február 09. 12:12
  „"... Közülük a legnagyobb horderejű a normál áfakulcs 20-ról 23 százalékra való felsrófolása lesz...."

  Gondolom, öles plakátokon fogják az utcán hirdetni: IGEN! IGEN ! IGEN ! MEGCSINÁLTUK!

  Annak idején a csökkentést nagyon tudták reklámozni, amiből ugyan a lakosság semmi sem érzett meg, mert a kereskedők nagy része "lenyelte"!

  Felvetődik a kérdés, vajon az emeléssel is ezt teszik?”
 • 2. Horton 2009. február 09. 11:40
  „És mi lesz a szociális segély munkához kötésével, vagy akár eltörlésével, felűlvizsgálatával??????
  Ha rendbe raknák a szociális pénzjuttatásokat, mennyivel maradna több az államkasszában?”
 • 1. petermeister 2009. február 09. 11:27
  „Még jó, hogy a lakosság fogja viselni a terheket. Hiszen a lakosság nem dagasztja tovább fletóék holdudvarát, viszont abból a pár 100milliárdból majd megint csurran ide, cseppen oda... A rablások, lopások, gyilkosságok meg csak nőnek, nőnek. Tényleg azt gondolják, hogy ez a kettő nem függ össze???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mozgáskorlátozottság vagy az idős kor nem indok?

Az Igazságügyi Hivatal szerint az idős kor, vagy a mozgáskorlátozottság nem indokolja, ha valaki… Tovább olvasom