Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Itthon a legalacsonyabbak a bérek az OECD tagállamai közül

A bérek és a fizetések tekintetében Magyarország az utolsó helyre szorult, a jövedelmekre kivetett adók tekintetében viszont az éllovasok között szerepel a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési szervezet (OECD) harminc tagállamot felölelő listáján – tudatta az Objektív Hírügynökséggel a Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal.
A nemzetközi szervezet „Taxing Wages 2007" címmel közzétett legfrissebb kimutatása szerint a vásárlóerő paritáson számolt egy főre jutó éves bér Magyarországon 2006-2007 között 9822 dollár volt, és ezzel hazánk az OECD sereghajtójává vált, a lista utolsó, harmincadik helyére szorult. Ez a bérszint egynegyede a dél-koreainak (37.488 dollár), egyharmada az OECD átlagnak (24.660 dollár), s elmarad a Cseh Köztársaságétól, Törökországétól, Lengyelországétól, Szlovákiáétól és Mexikóétól is. A jövedelemadók mértéke tekintetében, 51 százalékos elvonással viszont az éllovasok között szerepelünk. Csak Belgiumban (55,4 százalék) és Németországban (52,5 százalék) magasabb a bérekre és a fizetésekre kivetett adó, mint nálunk.

Ez azt jelenti, hogy a harminc ország közül pontosan abban az országban – tudniillik Magyarországon - a legnagyobb a jövedelem elvonás, amelyikben a legalacsonyabbak a bérek. Mexikóban is nagyon alacsony béreket fizetnek ugyan, hiszen egy főre átlagosan mindössze 9968 dollár jut évente, ám az alacsony kereseteket mindössze 15 százalékos jövedelemadóval terhelik.

Magyarországon a szociális olló is tovább nyílt. Csaknem a hatszorosára (5,63 szorosára) nőtt a jövedelmi különbség a legjobban kereső 10 százalék és a legrosszabbul kereső 10 százalék között. Az arány 1995-ben még 3,96 szoros volt. Hasonló mértékben (4,86) csak az Egyesült Államokban éleződött ki a jövedelmek közötti differenciálódás. Viszont a legalacsonyabb Norvégiában (2,21) és Svédországban (2,33) volt. Az OECD átlag 3,12-ről 3,39-re nőtt 2005-re.

Míg 2006-2007 között a honi foglalkoztatás 0,3 százalékkal emelkedett, a reálbérek ugyanilyen arányban csökkentek – tűnik ki a jelentésből. Az OECD 30 államában 2007-ben átlagosan 1,4 százalékkal emelkedett a foglalkoztatás, és 1,4 százalékkal nőttek a reálbérek.

Az OECD legfrissebb adatait értékelő gazdasági elemzők arra következtetnek, hogy:

1. A mögöttünk álló tíz évben elmélyült a szakadék a jól és a rosszul keresők között. Kivételt képez ez alól Spanyolország és Írország. Mindkettőben csökkent a differenciálódás a jövedelmek között.

2. Mindenütt csökkent a megtermelt hazai termékből (GDP) a dolgozóknak juttatott hányad.

3. Minimálisan emelkedtek a bérek, és az esetek nagy részében elmaradtak a megélhetési költségek növekedésétől.

4. Azok, akik 1995-ben is szegények voltak, mára még szegényebbé váltak.

5. A munkaerőpiac lényeges átalakuláson megy keresztül a volt szocialista országok, továbbá Brazília, Kína, India és Oroszország olcsó munkaerőpiacainak hatására. Az utóbbi négy országból kerül ki a munkaerő világpiac 45 százaléka, míg az OECD 30 országa a munkaerő 20 százalékát adja.

6. A világkereskedelembe való bekapcsolódás nem csak előnyökkel jár, hanem fokozódó bizonytalansággal is. Példaként említik a vállalatok áttelepítését (offshoring), továbbá a foglalkoztatással kapcsolatos engedményeket, köztük a foglalkoztatottak kényszerhelyzetét, hogy munkahelyük megőrzése érdekében engedményeket tegyenek munkáltatóiknak a bérek és a munkaszerződések terén.

7. A nemzetközi kereskedelembe történő fokozottabb bekapcsolódás jelentősen hozzájárulhat ugyan a GDP növeléséhez, de a növekedés önmagában nem jelenti a jövedelmi különbségek csökkenését az egyes országokban.

8. A bérek és a fizetések, továbbá a jövedelmek közötti differenciálódás és a foglalkoztatás tekintetében megfigyelhető néhány centrumbeli ország elszegényedése is. Jellegzetes ebből a szempontból Olaszország esete, mely a 30-as bérlista 23-ik helyére szorult vissza, és nem csak a francia, a német és a brit keresetektől marad el jelentősen, hanem még a görög és a spanyol bérek mögött is.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet mindenekelőtt azt ajánlja a nemzeti kormányoknak, hogy „tegyenek többet az egyenlőtlenségek mérséklése érdekében".

Olvasóink írták

 • 6. matriné 2008. március 17. 18:33
  „A birkák mindig is türték, hogy a csahosok tereljék Őket! Hol a kommunizmus felé, hol a kapitalizmus felé! Arra meg vigyáztak ,hogy oda ne érjenek a jó legelőre!”
 • 5. péter g. 2008. március 16. 20:28
  „Melyik EU-s ország tart még el 1000000 élősködőt származási jogon?”
 • 4. Kapuvári 2008. március 15. 14:13
  „A fröcsögő,habzó szájú vérkomcsik, és neoliberális csalók,akik még a vizitdíjat akarják a néppel fizettetni!ébredjetek magyarok!”
 • 3. nyugdíjas 2008. március 15. 10:42
  „Szegény ´Hofi´ mondta - ´Hagyd-, ne hajst el...éhesebbek jönnek!´”
 • 2. waterbear. 2008. március 15. 10:39
  „Fletó (+ a fityisznek is) Gratulálok.... kíváncsi lenneék, ezt hogyan magyarázza ki a milliárdjai tetejéről?”
 • 1. nyugdíjas 2008. március 15. 10:27
  „Nem baj, egy a fontos, ´Dübörögjön a gazdaság´, a többi le van sz..va!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma van a Fogyasztók Világnapja: több hetes program kezdődik

Március 15-e egyben a Fogyasztók Világnapja is. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület ennek… Tovább olvasom