Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Iváncsikék - többgenerációs kézilabdacsalád

Nem ritka eset, amikor apa és fia egyaránt kipróbálja magát ugyanazon sportágban, s mindketten világhírnévig jutnak pályafutásuk során. Akad példa arra, amikor az apa híresebb játékos lesz, van, amikor a fia felülmúlja őt. De az Iváncsik család igazi unikumnak számít még ezen közegben is.
Az apa, Mihály a 80-as, 90-es évek egyik legnagyobb hazai kézilabdasztárja volt, vb-ezüstérmesként, olimpiai negyedikként megfordult az Európa- és a világválogatottban is. Fiai hasonló nyomvonalon járnak: Gergő és Tamás nemcsak az MKB Veszprém, de a válogatott meghatározó játékosaivá nőtték ki magukat. És akkor még nem beszéltünk a legfiatalabbról, a 18 éves Ádámról, akiről a szakemberek többsége azt mondja, ugyanolyan karriert futhat be, mint bátyjai - írja az origo.hu.

Iváncsik Mihály, az apa

A világválogatott szélső, Iváncsik Mihály a Győr csillagaként 1986-ban vb-ezüstérmet, 1988-ban olimpiai 4., 1992-ben 7. helyet szerzett. Tagja volt a Győr háromszoros bajnok - 1987-ben, 1989-ben és 1990-ben nyert aranyérmet -, illetve az 1985-86-os idényben IHF-kupát nyert együttesének.

A cunderezés nagy tudora 165 alkalommal öltötte magára a nemzeti csapat mezét, egyszer szerepelt az Európa-, kétszer a világválogatottban. A játéktól a mai napig nem szakadt el, 49 évesen az NB II-s Komáromban kézilabdázik.

"Heti három tréning van mögöttem, hiszen jelenleg is játszom az NB II-es Komárom csapatában, ahol jól megy a kézilabda, sok gólt szerzek. Legközelebb december 30-án, a Budapest Bank Kézilabda Gálán lépek pályára egykori játékostársaimmal, nagyon várom már, hogy találkozzak velük, mert erre azért nem sok alkalom kínálkozik egy évben"

- A gálán három fia közül kettő, Gergő és Tamás ott lesz. Volt már ilyen alkalom a család életében, hogy közös rendezvényen léptek fel?

- Még sosem. Ők már lassan le is hagynak engem a sikerek tekintetében, mindketten jó úton járnak, de Ádám is fel fog zárkózni hozzájuk. Úgy érzem, 50-70 százalékban már mindent tudnak a játékról.

- A gála után januárban következik a világbajnokság. Adódik a kérdés, mit vár a válogatottól?

- Kis szerencsénk végre nekünk is lehet már, úgy érzem, reális lehet az 1-4. hely megszerzése.

Az első fiú, Gergő

"1981-ben születtem, Győrben. Édesapám, Iváncsik Mihály világválogatott kézilabdázó volt, úgyhogy már nagyon korán megszerettem ezt a játékot, 9-10 éves koromban kezdtem el kézilabdázni az általános iskolában Takács Miklósnál, később az ETO utánpótláscsapatában már komolyabb szinten folytattam, végigjártam a különböző korosztályos csapatokat, és a válogatottakat. 17 éves voltam, amikor a felnőttekhez kerültem, két évet töltöttem Tóth Lászlóék csapatában. Aztán hívott a Veszprém, és 19 évesen a Fotexhez igazoltam" - olvasható a veszprémiek honlapján Iváncsik Gergő önvallomása.

Iváncsikék a dobogó legfelső fokán.

Az viszont ebből nem derült ki, hogy Gergő először a focipályán kapott bizonyítási lehetőséget, mivel édesapja az ETO-nál ismerte az ifjúsági futballcsapat akkori edzőjét. "Elképesztően ügyetlen vagyok, így nem véletlen, hogy akkor is talán kettőt rúgtam összesen, aztán tíz perc után köszöntem, s hazamentem" - így lett a legnagyobb Iváncsikból (is) kézilabdázó.

"Arra emlékszem csupán, hogy öcsémmel, Tamással mindig megvártuk a bemelegítést, majd elkértük aputól a labdát, s máris rohantunk fel a sportcsarnok folyosójára, ahol kergetőztünk, labdáztunk. Egy szezonban jó, ha egy-másfél meccset láttunk..." - emlékezett vissza édesapja karrierjére.

"Édesapám közel 30 évet lehúzott ebben a szakmában, nem igazán volt kérdés egyikünk számára sem, milyen sportágat fog választani. Volt álmom, hogy egy csapatban játsszak vele, ez nem jöhetett össze. Aztán álmodtam arról, hogy Tamással játsszak együtt, ez a válogatottban és Veszprémben is megvalósult. Most azon vagyunk, hogy két öcsémmel egy csapatban lehessünk..."

Iváncsik Gergő a fehéroroszok felett aratott győzelem után.
Fotó: Reuters

Gergő minden poszton kipróbálta magát, végül Győrben az döntött a szélsőposzt mellett, hogy ő volt a legalacsonyabb.

"Győr után számomra nagy ugrás volt Veszprém, itt ismerkedtem meg a feleségemmel, elég sok minden köt ide" - mondta.

A család ezúttal náluk, Veszprémben ül össze karácsonykor. "Vendégül látjuk a szüleimet, a testvéreimet és feleségem, Vera családját is. Nagyon várjuk már a szentestét, hogy végre együtt legyünk. Nekünk roppant fontosak ezek az alkalmak, mindketten nagyon családcentrikusak vagyunk, s remek érzés, amikor valamennyien körbeüljük az ünnepi asztalt" - nyilatkozta a veszprémi Naplónak.

Az idei karácsony különösen kedves a fiatal párnak, hiszen Vera már szíve alatt hordja első gyermeküket. Az idén Hajdu János szövetségi kapitány december 28-ra hívta össze a nemzeti együttest. A csapat január elején Zágrábba utazik, ahol január 16-a és február 1-je között világbajnokságra kerül sor.

"Elvileg még a világbajnoki döntő is belefér, hiszen február 14-re várjuk Mátét. Nagyon remélem, hogy a kisfiúnk megvárja a kiírt időpontot és az édesapját" - reménykedett a leendő anyuka.

Iváncsik Tamás

A család másik balkezes játékosa Tamás, aki talán a legjobban örökölte édesapja mozgását, lövését. Az Iváncsik testvérek közül a középső hamar utat tört magának a felnőtt válogatottba is, így a 2006-os Európa-bajnokságon már két Iváncsik rohamozta az ellenfelek kapuját.

Iváncsik Tamás. Fotó: Reuters

"Édesapám meccseire is kijártunk, bár eleinte nem nagyon érdekelt a játék, inkább a karzaton labdázgattunk. Tízéves koromban apu Grazba igazolt, a család pedig költözött vele Ausztriába. Ez a korszak a német nyelvtudás miatt is nagyon jól jött, bár azóta sokat felejtettem, még mindig jól megértem magam németül. A grazi időben édesapám rengeteget foglalkozott velünk, mondhatom, hogy a személyi edzőnk volt.
Aztán hazatértünk Magyarországra, és a Győri ETO utánpótláscsapataiban folytattuk a sportolást, előbb a serdülő, később az ificsapatban számítottak ránk. 16 évesen a felnőttekhez kerültem, és az 1999/2000-es szezonban 19 mérkőzésen szerepeltem az NB I-ben. 2003-ban Tatabányára szerződtem, ahol két szezont töltöttem Füzesi Ferenc csapatában, majd 2006-ben elfogadtam a Dunaferr hívását. Bár érvényes szerződés kötött a dunaújvárosiakhoz, a két klub megegyezett egymással a transzferben, én pedig óriási örömmel jöttem Veszprémbe"
- olvasható róla a klub honlapján.

Iváncsik Ádám a következő sztár?

Szakemberek egyöntetű véleménye, hogy Iváncsik Ádám előtt is nagyszerű karrier állhat. A legutóbbi szezont Győrben fejezte be, Deáki István edző a nyáron így jellemezte őt: "Nagyon tehetséges játékos. Kicsit több alázattal hasonló karriert futhat be, mint Veszprémben játszó két bátyja. Sajnos azonban nem Győrben."

A Tatabányára szerződő játékos balszerencséjére megsérült a korosztályos válogatottban, így október elején, ezért dr. Balogh Péter, a női válogatott sebész főorvosa megműtötte térdét. Emiatt a jelenleg is zajló szezonban mindössze két mérkőzésen tudott pályára lépni...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsidó temetőt rongáltak meg Veszprémben

Veszprém - Sírköveket döntöttek ki ismeretlenek az egyik veszprémi zsidó temetőben. A rendőrség… Tovább olvasom