Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Izgulós vagyok, mit tegyek?

Nagyon izgulós-ideges típus vagyok. Tárgyalásokon úgy érzem, hülyén viselkedek, de az is lehet, hogy csak nekem tűnik így: ujjaimmal dobolok az asztalon, tekergetem a bokámat; nem érzem, mikor lehet hangosan nevetni és mikor melyik a helyes testhelyzet vagy üléspozíció. Pedig helyesnek és csinosnak mondanak. Állásinterjún végig keresztbe tett lábakkal kell ülnöm, mint egy „faszent", vagy vehetem lazábbra a figurát?
Cs. Kinga

A felvételi beszélgetésen tanácsos optimista, nyugodt, magabiztos személyiség benyomását kelteni, de ne akarjon állandóan szerepet játszani. Minden találkozó első látható mozdulatsora a járás. Megfelelő gyakorlással el lehet sajátítani a gördülékeny, harmonikus, minden túlzástól mentes – kacsázó  vagy csámpás –  járásmódot. Az a helyes, ha a lábfejet párhuzamosan tartva a talp elülső részére lépünk, majd teljes talpon gördülünk tovább.

Ami a helyes testtartást illeti, hölgyeknek mindenképpen ajánlom, hogy párhuzamos combtartással, félig kinyújtott lábbal, kissé megdöntött térddel üljenek, ez igen sikkes és nem „faszentesen" merev. Fogja nyugodtan a táskáját vagy a jegyzetfüzetét, esetleg tegye a kezét az ölébe vagy a szék karfájára.

Az első benyomás meghatározó eleme a kézfogás: egyszerű, rövid, határozott mozdulat. Nincs annál rosszabb, mikor egy nő azt hiszi, hogy attól nőies, ha kegynyújtásként, határozatlanul, ernyedt tartásban – petyhüdt izmokkal, lógó kézfejjel („döglött hal") – fog kezet. Kézfogáskor nézzen a másik szemébe!

Apropó, szemkapcsolat: a domináns személyiségek egyenesen a másik szemébe néznek, a kevésbé határozottak elfordítják a tekintetüket. A felvételiztetők általában azokat tartják gyors észjárásúnak, megbízhatónak, öntudatosnak, akik keresik beszélgetőpartnereik tekintetét. Tehát ha ilyennek akar látszani, nézzen mindenkinek a szemébe!

A mosolygó száj és szem nyitottságot, odafigyelést, kiegyensúlyozottságot sugall. Ám ezt sem szabad túlzásba vinni. A legtöbb nő tudja, micsoda fegyver egy mosoly, csak ne menjen át bugyuta vigyorba. A verbális mondanivaló hatását leggyakrabban azzal rontjuk el, ha ok nélkül mosolygunk. Tudatosan kerülje a levelében említett, idegességet sejtető mozdulatokat! Ne érintse meg orrát, fülét vagy arcának egyéb pontjait! Kerülje a széles mozdulatokat!

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apadnak a területfejlesztési alapok

Egyetlen fillér sem lesz a területfejlesztési tanácsok alapjaiban jövőre, ha az Országgyűlés jelenlegi formájában fogadja el a költségvetési törvényt. Ez nagy érvágás lenne az önkormányzatoknak: a megyéből több mint százan 562 millió forintot kaptak idén a három kalapból. Ha a számok nem emelkednek, az azt jelenti, jövőre ezeket a pályázatokat ki sem írhatják a tanácsok. Tovább olvasom