Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Jakucs László – geológus, geomorfológus

Sarkad, 1926. jan. 21. Sz.: Jakucs László tanító, Csató Margit tanító. Ht.: Czakler Mária ny. tanárnő. Gy.: Erzsébet, Mária, László.

T.: Elemi isk. Sarkad, Debrecen, 1932-37, Debreceni Református Kollégium Gimn., 1937-45, Pázmány Péter Tudományegyetem.

Mh.: Feltárta és feltérképezte a Dorog Melletti Sátorkő-pusztai barlangot 1946. A Magyar Állami Földtani Intézet geológusa 1949-től. A miskolci ivóvízellátás karsztvízalapú lehetőségeit tanulmányozta. Magyarországon legelsőnek vízfestéses módszerekkel határozta meg a Bükk hegység felszín alatti karsztvíz készleteit és az akkor még ismeretlen helyzetű barlanghálózatait. 1952-ben az Aggteleki-karsztvidék kutatásába kezdett. Általa kidolgozott új eljárásokkal több ismeretlen karszbarlangot fedezett fel, a legnagyobb az Aggtelektől Jósvafőig húzódó Béke-barlang. Ez a cseppkőbarlang a világörökség része. 1953-ban munkatársaival Répáshuta mellett felfedezte a Pénzpataki-barlandrendszert. 1953-63 az Aggteleki-cseppkőbarlang igazgatója, 1963 a JATE Födrajzi Intézetének docense, 1963 a JATE-n megszervezte a Természeti Földrajzi Tanszéket, 1963-1991 itt tszv. egyetemi tanár, 1992-től ny., 1993- prof. emeritus. Kandidátus 1961, a földrajz tud. doktora 1970, a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem díszdoktora 1999.

Tud. munkássága: A természeti jelenségek kialakulásának okait kutatta. Nevéhez fűződik a karsztmorfogenetika definíció. A tájfejlődés természeti törvényszerűségéinek megismerésére irányuló alapkutatásokat végzett. A Fekete-tenger kozmikus tömeg-becsapódásos eredetének kimutatója. Szénhidrogénkutatási céllal elsőként értelmezte munkatársaival az ország területéről készült műholdas távészleleteket. A nagylengyeli kőolajtározó-szerkezet általa kidolgozott geológiai és ősföldrajzi modellje elősegítette a másodlagos kőolaj-kitermelés hatékonyabbá tételét. Elemezte az alföldi folyók vízjárásának jelenkori káros módosulásait és bebizonyította, hogy ezek főleg az átgondolatlan emberi beavatkozások következményei.

Főbb művei: Észak-borsodi-karszt c. könyve és a nevezetes barlangkutatásait felidéző akadémiai díjas könyve, a "Szerelmetes barlangjaim" 1999, Aggtelek c. dokumentumfilmje, a II. Nemzetközi Szpeleológiai kongresszuson elnyerte a "Világ legjobb barlangfilmje" címet és serleget. Tudományos eredményeit összegző műve az ugyancsak akadémiai nívódíjas Karsztok morfogenetikája c. könyve 1971, angol nyelven is megjelent New Yorkban és Bristolban 1977. Erre a műre világszerte hivatkoznak kézikönyvekben.

Kutatóútjai: Franciao., Németo., Svájc, Ausztria, Csehszlovákia, Lengyelo., Krím-félsziget, Ibériai-félsziget, Appennini-félsziget, Egyiptom, a Balkán országai, Korzika, Szicília, Olasz-Alpok, Kuba.

Több ezerre tehető a hazai és külföldi előadásai száma. Irányításával hazánkban rendezték meg az IGU Európai Regionális Konferenciájának Karsztmorfogenetikai Szimpóziumát 1971.

Tagság: Évtizedeken keresztül tagja az MTA Tudományos Minősítő Bizottságnak, a Földrajzi és Meteorológiai Szakbizottságnak, az MTA Földrajzi Főbizottságának, a Nemzetközi Földrajzi Uniónak, és az Environmental Change Karst Area IGU Bizottságának. A M. Karszt- és Barlangkutató Társulat és a M. Földrajzi Társaság társelnöke majd tb. tagja. Az MFT Szegedi Osztályának és a TIT városi majd megyei szervezetének elnöke. Megszervezte majd 14 évig elnöke a SZAB Környezettud. és Területfejlesztési Szakbizottságának, az MTA Földrajzi Bizottság Geomorfológiai Albizottságának elnöke.

Kitüntetései: Herman Ottó Érem, Kadic Ottokár érem, Lóczy Lajos Érem, Teleki Sámuel érem, Felsőoktatás Kiváló Dolgozója, Munka Érdemrend arany fokozata, Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje 1997, Pro Natura érem 1998.

Nevesebb tanítv.: Dr. Mészáros Rezső prof., dr. Mezősi Gábor prof., dr. Kevei Ferencné prof., dr. Tóth József prof.

Hobbi: természetfilmezés, komolyzene hallgatás.

Sz.v.: Mert az ember szereti a hazáját, a barátait és a családját.

Pv.: Édesapám, majd dr. Hoffer András, tanárom, hatására lettem geológus.

6723 Szeged, Szilléri-sor 1/B.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európára kacsint a Rába

Európai road-show-ra indul a Rába Járműipari Holding Rt. A világ egyik legnagyobb futóműgyártója… Tovább olvasom