Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Január közepén indulnak az új fejlesztési pályázatok

Az új konstrukcióban folyósítandó uniós támogatások előkészítéséről még javában folynak az egyeztetések, az itthon már korábban is elérhető pályázatok új kerete viszont már január közepén megnyílhat.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) eszerint januárban írhatja ki a 2007-2013-as időszakra szóló első uniós pályázatokat. A Népszabadság úgy tudja: az előterjesztés azon EU-s pályázati lehetőségek jóváhagyásáról szól, amelyek 2004 és 2006 között igen sikeresnek bizonyultak. Az első pályázati dokumentációkat véleményezés céljából január első napjaiban teszi ki a honlapjára az NFÜ, majd két hét múlva, a szakmai észrevételek beépítése után hirdeti ki. Aki gyors, már a hónap végén be is nyújthatja jelentkezését.

Annak, hogy Magyarország megkezdhesse a 2007-2013 között rendelkezésére álló nyolcezermilliárd forint uniós pénz felhasználását, feltétele még, hogy hivatalosan benyújtsa a kormány az Európai Bizottságnak az Új Magyarország fejlesztési terv operatív programjait, amiből 15 darab van. Úgy tudjuk, ez még ezen a héten megtörténik. Habár a programok jóváhagyása akár négy hónapig is eltarthat, a számlák befogadására, a kötelezettségvállalásra már az egyeztetés ideje alatt is lehetőség lesz.

A Népszabadság információja szerint a januárban megjelenő pályázatok egyike a kis- és középvállalkozások technikai korszerűsítését érinti. A másik felhívás a kis- és középvállalkozások olyan munkahelyteremtő beruházásait támogatja majd, amelyek hátrányos helyzetű kistérségekben valósulnak meg. A Gazdaságfejlesztési Operatív Program előbb említett felhívásai mellett a Társadalmi Megújulás Operatív Program két ablaka is megnyílik. Információink szerint a kabinet előtt levő egyik konstrukció célja az alacsony iskolai végzettségűek továbbképzése, szakképzése, az elavult szakmával rendelkezők újraképzése.

Ugyancsak a héten várható annak a miniszteri rendeletnek a kihirdetése, amely az uniós pénzeket kezelő intézményrendszer működését, a túlzottan bonyolult, szövevényes, bürokratikus, lassú eljárásrendet írja újra. A jövőben csökken a pénzügyi garancia mértéke, ami a beruházás 120 százaléka helyett 100 százalékáig terjed majd. Könnyítés még, hogy az olyan igazolások beszerzése, amelyek szerepelnek az állami rendszerekben (APEH, VPOP), nem a pályázó, hanem a pályáztató feladata lesz. Egyszerűbb és gyorsabb lehet a kifizetés is, miután az általános költségek egy része tételes igazolás nélkül is elszámolhatóvá válik

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schnitzer Erik-emléktorna

Mosonmagyaróvár. Az egyetemi csarnokban Schnitzer Erik kispályás labdarúgótornát rendeznek január… Tovább olvasom