Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Januártól az APEH vizsgálja az egészségügyijárulék-fizetést

Január 1-től az APEH vizsgálja a járulékellenőrzések keretében azt is, ha valaki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szerint jogosulatlanul vesz igénybe egészségügyi szolgáltatást.
A betegnek továbbra is meg kell kapnia az ellátást akkor is, ha nem szerepel az OEP jogviszony-nyilvántartásában, az ellátás költségét azonban a jövő évtől meg kell téríttetni vele. A szolgáltatók kötelesek tájékoztatást adni a jogviszony hiányáról, az OEP pedig 2008. január 1-től az ilyen betegek adatait átadja az adóhatóságnak.

Ha az APEH saját adatai alapján megállapítja, hogy a magánszemély jogosult az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, értesíti erről az egészségbiztosítási szervet. Ha azonban saját adataiból is az derül ki, hogy jogosulatlanul vette igénybe az egészségügyi szolgáltatást, az APEH megvizsgálja a járulékfizetési kötelezettségét. Abban az esetben, ha kiderül, hogy a magánszemély alkalmazottként lenne jogosult a szolgáltatásra, a járulékfizetési kötelezettséget az APEH a munkáltató részére állapítja meg, míg egyéb esetekben - ha nem alkalmazott, hanem például egyéni vállalkozó vagy alkalmi munkavállaló - a járulékfizetési kötelezettség a magánszemélyt terheli.

Jogviszony-ellenőrzést végeztek április 1-től a háziorvosok, a szakrendelők és a kórházak is. Az OEP az idén 700 ezer értesítést küldött a jogviszonnyal nem rendelkezőknek és adategyeztetést folytatott a bejelentésre kötelezett szervekkel, intézményekkel, foglalkoztatókkal.

Az év elején még több mint 1 millió ember jogviszonya volt tisztázatlan. Az ellenőrzések megkezdése óta mintegy 600 ezer ember jogviszonya rendeződött az OEP rendszerében, majdnem 500 ezer ember esetében azonban továbbra is rendezetlen a jogviszony.

(Forrás: MTI)

Olvasóink írták

 • 3. dodo 2008. január 02. 16:23
  „Őstermelők! Zárjuk az utakat, hogy továbbra is más fizessen helyettünk!”
 • 2. defoe 2008. január 01. 14:08
  „A Te országodban/ha van ilyen/ is létezik ilyen náci szervezet!!
  Tudomásom szerint keményebb mint ami itt múködik.”
 • 1. jikanv 2007. december 31. 21:46
  „Mondom en hogy ez anaci szervezet APEH az orszag gestapoja. Mindent ok hajtanak be. Egy megfelemlito eszkoz amit le kell zarni. Ne haygjatok magatokat. Verjetek vissza az apehet semmi csak egy gyilkos tonkre tevo szervezet es annak violt teremtve es hasznalva”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilveszteri rablás Zalaegerszegen

Fegyverrel rabolt ki egy támadó egy benzinkutat szilveszter hajnalán Zalaegerszegen Tovább olvasom