Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

Januártól börtön járhat a zaklatásért

Janártól akár egy év szabadságvesztést is kaphat az, aki rendszeresen háborgat másokat és két évet akkor, ha erőszakkal fenyegetőzik.
Súlyosabb bünetetésre, akár két illetve három éves szabadságvesztésre számíthat a jövő évtől az aki, volt élettársát, házastársát vagy például a gyermekét zaklatja vagy fenyegeti. A módosításokat hétfőn fogadta el az Országgyűlés. Gusztos Péter szabad demokrata és Bárándy Gergely szocialista képviselő közös szerdai sajtótájékoztatóján egyaránt az új jogszabály preventív jellegét hangsúlyozta, vagyis azt, hogy ezzel súlyosabb bűncselekmények is megelőzhetőek lesznek és nem kell megvárniuk a hatóságoknak amíg "vér folyik a küszöb alatt".

A hétfőn elfogadott Btk. módosítás nyomán már vétségnek számít majd, ha valaki mást megfélemlítés, vagy a magánéletébe való beavatkozás céljából rendszeresen háborgat, és különösen, ha annak akarata ellenére bármilyen módon kapcsolatba próbál lépni vele. Jövő évtől ezért akár egy év börtönt is kiszabhat a bíróság, de a büntetési tételek között szerepel a közérdekű munka vagy a pénzbüntetés is. Ha pedig valaki más embert, vagy miatta a hozzátartozóját erőszak elkövetésével fenyeget, két évig terjedő szabadságvesztést, közérdekű munkát vagy pénzbüntetést kaphat majd.

Abban az esetben, ha valaki volt házastársat, élettársat, vagy gondjaira bízott személyt így például gyermeket zaklat, már akár két év szabadságvesztést kaphat, ha pedig valaki a volt házas- vagy élettársát, illetve gyermekét fenyegeti erőszakos bűncselekmény elkövetésével, már bűntettet követne el, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntetendő.

A szerdai sajtótájékoztatón Bárándy Gergely és Gusztos Péter egyetértettek abban, hogy szükség lesz a törvény folyamatos vizsgálatára, hogy kiderüljön, mennyire működőképes a hétköznapokban, de mindeketten úgy ítélték meg, hogy a zaklatás bűncselekménnyé nyilvánítása nagy lépés a családon belüli erőszak visszaszorítása érdekében is.

Olvasóink írták

 • 8. Nem politikus 2007. december 12. 21:21
  „Ha a szomszédban ugató vérebet is feljelentem,akkor azt is lecsukják 1 évre?”
 • 7. .suhym. 2007. december 12. 21:12
  „Ha a volt feleség csak azért mondja, mert így akarja megakadályozni a láthatást?

  Nem olyan egyszerű dolog ez.:))”
 • 6. triatlonos 2007. december 12. 20:50
  „Bár nem vagyok szakmabeli, de a magyar jog sajátos szerkezettel rendelkezik. Minden törvény az 1.§ -ban jól leirt szabályokat tartalmaz, igaz, hogy csak kevesen tudják értelmezni. A 2.§-nak az a lényege, hogy bizonyos esetekben az első ellentéte is alkalmazható! De azt csak Bárándy - félék ismerik! A mindenki által ismert néhány sztárügyvéd még nem vesztett pert!”
 • 5. GAgyi 2007. december 12. 18:12
  „Fogok két tanút és lecsukatom az egész lépcsőházat.....
  Érdekes lesz az első ilyen per. Sok "jószomszédi" ISZONY új értelmet nyer majd.
  Aztán majd a provokáció ellen is születik egy törvény....

  Majd feljelent a munkaadóm zaklatásért, mert állandóan hívogatom, hogy mikor kapom már meg jussomat?
  Ényleg érdekes lesz.”
 • 4. wd 2007. december 12. 15:56
  „Naca: Hát, ha az ő ismerőseivel is tudatod, akkor remélhetőleg ők majd leállítják.
  Meg csak úgy írde le ide a nevét és akkor majd tudni fogja más is, h ki zaklat. Hátha ez majd felkelti a törvénykezők figyelmét is.”
 • 3. Naca 2007. december 12. 15:42
  „Nagyon jó törvény, de az élet majd megmutatja, mennyire lehet alkalmazni. Például hogyan lehet a zaklatást bizonyítani, ha nincs tanú? A volt férjemmel több mint két évig laktunk a válás után közös lakásban (el lehet képzelni), majd ő újabb házasságot kötött, de a mai napig is állandóan fenyegetőzik. Én meg úgy teszek, mintha nem hallanám, hátha megunja, mert bizonyítani nem tudom. Erre is kitér vajon a törvény?”
 • 2. ltammy 2007. december 12. 15:10
  „Egy ujabb értelmes ,jó törvény amit néhány precedens alkalmazása után nem fognak érvényesíteni a mindennapokban. Lsd családon belüli erőszak.”
 • 1. fogyaszto 2007. december 12. 14:55
  „Vegre egy normalis rendelkezes.Gratulalok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Puszta kézzel gyűrte le fegyveres támadóját egy határőr

Puszta kézzel gyűrte le fegyveres támadóját egy határőr kedden este a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei… Tovább olvasom