Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Januártól drágulnak a közüzemi díjak a fővárosban

Január 1-jétől várhatóan 9,9 százalékkal nő Budapesten a csatornahasználat és 8,4 százalékkal az ivóvíz díja. A szemétszállításért 14,1, a szennyvízszippantásért pedig 7 százalékkal kell majd többet fizetni.
Szintén 7 százalékkal drágul a tervek szerint a kéményseprés, és 2,4-4 százalékkal a temetkezés. A Főpolgármesteri Kabinet keddi ülésén támogatta a javaslatokat, így ezek kerülnek a Fővárosi Közgyűlés elé - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója.

A javaslat szerint a csatornahasználatért január 1-től áfa nélkül köbméterenként 260,50 forintot kell majd fizetni, ami 9,9 százalékos díjnövekedés. A Fővárosi Csatornázási Művek szerint az emelés mértékét elsősorban a csatornaépítési és egyéb fejlesztési költségek indokolják. A javasolt díjemelés háztartásonként havi 237 forint többletkiadást jelent. A kabinet ülésén az is elhangzott: a szennyvíz teljes tisztításának, illetve Budapest teljes csatornázottságának elérésig a következő években is hasonló mértékű díjemelés várható.

A szemétdíj 14,1 százalékkal emelkedik, ha ezzel a Fővárosi Közgyűlés is egyetért. A díjemelés egy családnak (családi házas övezetben) egy 110 literes edény heti egyszeri ürítése mellett átlagosan havi plusz 300 forintos kiadást jelent. A díjemelés mértékét az infláció, valamint az energiaköltségek növekedése mellett elsősorban a környezetvédelmi többletfeladatokkal indokolta a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezetése.

A szennyvízszippantás ára áfa nélkül várhatóan 1578 forint lesz köbméterenként, ez 7 százalékos emelést jelent. Budapest csatornahálózattal el nem látott részein körülbelül 10 ezer ingatlant érint a szolgáltatás, számuk a csatornázás kiépülésével folyamatosan szorul vissza. A kéményseprési díj szintén 7 százalékkal növekedne jövőre. A díjemelést az infláció mellett a kémények használatával összefüggő fokozott ellenőrzési tevékenység indokolja. A temetkezési közszolgáltatások díjtételei összességében 2,4-4,0 százalék közötti mértékben drágulnak.

A Főpolgármesteri Kabinet két héttel ezelőtt már döntött arról, hogy a vízdíjak 8,4 százalékos emelését támogatja. Az emelés januártól összesen havi 216 forint többletkiadást jelent egy átlagos háztartásnak, ha a Fővárosi Közgyűlés is elfogadja a javaslatot. Az előterjesztés havi 150 forintos (plusz általános forgalmi adó) alapdíj bevezetését is javasolja, amelyet főmérőóránként kellene fizetni.

A jövő évi díjemelésekről a tervek szerint jövő heti, december 10-i rendkívüli ülésén dönt a Fővárosi Közgyűlés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több autópálya-matrica fogy

Az év első 11 hónapjában 12 százalékkal több e-matrica fogyott, mint az előző év hasonló időszakában… Tovább olvasom