Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Januártól emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum

Január elsejétől több mint 5 százalékkal emelkedik a minimálbér - a kormány, a munkaadók és a munkavállalók két évvel ezelőtt megkötött hároméves megállapodása alapján. A szakképzettséghez és a gyakorlati időhöz kötött garantált bérminimum csaknem 15 százalékkal nő a jövő év elejétől, de nem minden szektorban.
Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban 2 évvel ezelőtt aláírt megállapodásnak megfelelően 2008. január elsejétől a teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottak minimálbére a jelenlegi 65 ezer 500 forintról 69 ezer forintra emelkedik.

A kormány, a munkaadók és a munkavállalók 2005 végén a garantált bérminimum összegének változásáról is megállapodtak. Ezek szerint a legalább középiskolai végzettséget, vagy szakképzettséget igénylő munkakörökben a minimálbér 120 százalékát, míg legalább két éves gyakorlat után 125 százalékát kell a munkaadóknak fizetniük. A szakképzettséghez kötött, de két évnél kevesebb gyakorlati idővel rendelkező munkavállalóknak az eddigi 72 ezer 100 forint helyett tehát minimum 82 ezer 800 forintot, míg két évet meghaladó gyakorlat esetén a jelenlegi 75 ezer 400 helyett legkevesebb 86 ezer 300 forintot kell kapniuk.

A garantált bérminimumtól eltérhetnek azokban a szektorokban, ahol sikerül a szakszervezetekkel külön kollektív szerződést kötni. Egyelőre úgy tűnik, hogy ilyen megállapodás csak a mezőgazdaságban dolgozók egy részét tömörítő szakszervezeti szövetséggel született.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban múlt pénteken állapodtak meg a munkaadók, a munkavállalók és a kormány abban, hogy 2008-ra bruttó 5-7,5 százalék béremelést ajánlanak a versenyszférában. Ez nem kötelező, de a helyi és ágazati bértárgyalásokon figyelembe szokták venni az országos bérajánlást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sem a Balatonon, sem a Velencei-tavon nem lehet korcsolyázni

Egyelőre sem a Balaton, sem a Velencei-tó jege nem alkalmas sportolásra, így életveszélyes a jégre… Tovább olvasom