Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Januártól változnak a vállakozások TEAOR számai

Jövőre új rendszer szerint lajstromozza a KSH a társaságok tevékenységi szakágazatait. Van aki automatikusan kapja meg az új kódjait, lesznek azonban, akiknek maguknak kell utána járniuk.
A 2003-ban átalakított TEÁOR03 helyett januártól TEÁOR08 besorolásra kell áttérni. Ez az uniós szabályoknak is megfelelő rendszer részletesebb a most használtnál, és struktúrája is jelentősen eltér a 2003-ban bevezetettől. Emiatt az egyes számok, az egyes tevékenységi körök nem mindig feleltethetőek meg egymásnak: az esetek felében nem dönthető el egy az egyben, hogy a régi helyett milyen új besorolást kellene alkalmazni. Ebből adódóan az átalakítás két részleteben és összesen fél év alatt megy majd végbe.

Azoknál a tevékenységeknél, ahol egyértelműen eldönthető, melyik új számnak felel meg a régi tevékenység, az adóhatóság automatikusan átvezeti a változást január 31-ig.

Azoknak a társaságoknak, akik nem tartoznak ebbe a kategóriába, azonban maguknak kell gondoskodniuk az új tevékenységi szakág kiválasztásáról. Erről az APEH értesíteni fogja az érintetteket, levelében a régi számnak megfeleltethető új számokat is feltünteti majd, melyek közül a cégek választhatnak. Az értesítésre és a bejelentésre összesen hat hónap áll rendelkezésre. Ha a cégek ezt elmulasztják, 500 ezer forintos bírsággal büntethetők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra az Alkotmánybíróságon a Fidesz népszavazási kérdései

Újra az Alkotmánybíróságnak kell foglalkoznia a Fidesz három népszavazási kezdeményezésével. A… Tovább olvasom