Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Járőrözni fog Szarvason a Magyar Gárda

Szarvas - Konfliktusoktól tartanak a szarvasi roma vezetők, mert a Magyar Gárda éjszakai járőrözéseket tervez a Békés megyei településen és környékén.
A gárda helyi szervezete azzal indokolja az éjszakai, " Egészségügyi, közérzet és közbiztonság javító" sétákat, hogy a helyieknek elegük van a tanyavilágban történt rablásokból, ráadásul nemrég valakik megrongálták az evangélikus Ótemplomot is.

A Roma Sajtóközpont tájékoztatása szerint a szarvasi romák tartanak a Magyar Gárda megyei szervezete által tervezett éjszakai járőrözésektől. A helyi gárdisták "Egészségügyi, közérzet és közbiztonság javító" sétának nevezik az éjszakai cirkálást. Azzal indokolják, hogy a helyieknek elegük van a tanyavilágban történt rablásokból, bűncselekményekből. A terveik szerint az esetleg tetten ért bűnözőkkel szemben nem alkalmaznak erőszakot, hanem állampolgári jogukkal élve visszatartják őket a rendőrség kiérkezéséig. A gárdisták szerint Szarvason nem elég a rendőri és polgárőri jelenlét. A helyi roma vezetők szerint konfliktus esetén a helyi roma közösség erős összetartó ereje folytán a romák egymás segítségére sietnének.

Kunos Gyula, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője elmondta, hogy a rendőrség statisztikái szerint a megye bűnügyi szempontból jó helyen áll. Az elmúlt évet alapul véve a 100 ezer lakosra jutó ismeretlen tettesek száma Békésben volt a harmadik legkevesebb. Békés megyében ráadásul ugyanebben a sorban - a 19 megye és Budapest - 100 ezer lakóból a legkevesebb ember vált valamilyen bűncselekmény sértettjévé. Szintén itt okozták a bűnözők a legkisebb összegű károkat is.

A felderítési arány 58 százalékos - van megye, ahol ez 40 százalék alatti. A statisztikák tehát azt mutatják, hogy Békés az egyik bűnügyileg legkevésbé fertőzött megye. A rendőrség ennél többet nem tud hozzátenni a szarvasi ügyhöz, ugyanis az egyének szubjektív érzéseire nincs hatással a testület - tette hozzá Kunos Gyula.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. jelen idő 2008. július 09. 22:32
  „A rendőrség emberei és a polgármesteri hivatal alkalmazottjai kopogtak be Gyergyószentmiklós romák lakta házaiba tegnap hajnalban. A Mezei János polgármester kezdeményezte akció során a személyek igazoltatása és a javak tulajdonjogának igazolása zajlott, s bizony, találtak rendellenességeket, törvény elől bujkálókat is.

  A razzián jelen lévő, gyergyószentmiklósi roma referens, Zsigmond András elmondta: a tizenhárom rendőrrel nyolc utcában több mint nyolcvan roma családot igazoltattak. Ellenőrizték a személyigazolvány szerinti lakhelyet, az építmények és javak tulajdonjogát.

  Három rendőrautónyi romát szállítottak az őrsre jegyzőkönyv-felvételre. Nyolc felnőtt esetében hiányoztak az igazoló akták, két, 14 év fölötti fiatalkorú semmilyen személyazonossági irattal nem rendelkezett, és hét ló gazdája nem tudta igazolni állatai származását. Ugyanakkor egy Maros megyei rendszámú autót is megtaláltak, melynek eredetét nem támasztották alá dokumentumok, és rátaláltak két személyre, akik ellen elfogató parancs van érvényben, következik, hogy börtönbüntetésüket letöltsék.

  - Az ellenőrzéseket folytatni fogjuk, rendszeresen, rajtaütésszerűen. A cél az, hogy a nem gyergyói romákat távol tartsuk, mert az erdei gyümölcsök szezonjában nagyon sokan szoktak idejönni. A javak biztonságát kívánjuk szolgálni a törvényes igazoltatásokkal - mondta Cosa Emil rendőrparancsnok.

  Zsigmond András közölte: két-háromhetente végeznek ilyen ,,családlátogatást", az építmények aktáit is vizsgálják, az illegálisan, más területére épült viskókról is felmérés készül, tulajdonosukat felszólítják az akták rendezésére.

  _ Egyszer s mindenkorra meg kell értsék az emberek, hogy a roma lakosokra is ugyanazok a törvények érvényesek, mint a város más nemzetiségű polgáraira. Mostantól ezt alkalmazzuk, és ezt nagyon komolyan gondolja Mezei János polgármester - közölte Zsigmond, megjegyezve, a razzia során sehol nem kellett erőszakhoz folyamodni. HARGITA NÉPE 2008 07 08. cimoldalon.”
 • 22. kiri01 2008. július 09. 15:52
  „Nagyon helyes. Inkább méltányolni kellene mindenkinek, hogy valaki a saját szabadidejét ingyen, más vagyonának védelmére fordítja.”
 • 21. Loko 2008. július 09. 12:16
  „Kell a járőrözés!!!!!!!!!
  A cigányok miért tiltakoznak ellene és miért beszélnek összefogásról, megtorlásról????”
 • 20. fdfd 2008. július 09. 08:55
  „17. Ez a legjobb! Amikor a közmunka volt a téma, senki nem mondta, hogy a cigányoknak kell akkor majd dolgozniuk, mégis a Kállai már nyomatta a demagógiát, hogy mert a cigányság...”
 • 19. fasffasd 2008. július 09. 08:53
  „16. én Szegeddel voltam így, egészen addig amíg leütött & kirabolt a kisebbség... Szal este 1000x a Gárda, mint a nem idén barnultak bandája!”
 • 18. fdfdsfds 2008. július 09. 08:51
  „6. már ez is a kormány érdeke???”
 • 17. Kolompár Rómeó 2008. július 09. 07:16
  „Mondta a garda, hogy a ciganyok lopnak es rongalnak? Ha nem, akkor a cigok miert vettek magukra? Csak nem azert, ez a valosag?”
 • 16. EXSzarvasi diák 2008. július 09. 01:09
  „5 évig jártam Szarvasra Fősulira, nappal, este, utcán, szórakozó helyen! Soha, semmi konfliktusom nem volt senkivel... Velem van a baj???”
 • 15. maci52 2008. július 08. 23:20
  „Szegény megélhetési BMW-s Mercis cigányok,mi lesz most veletek? Hová mentek lopni,rabolni,gyilkolni??”
 • 14. lassan csak 3 féle cikk lesz a délmagyarban 2008. július 08. 23:19
  „hájjájájájjjj, ma már volt buzizós (megverték európa meleg szépségeit), zsidó cikk (a szép fess nácivadász vadászik a csúnya öreg nácira és a pajeszos graffitis), és végül itt a fasiszta gárdás cikk is. Holnap vajon buzi, zsidó vagy fasiszta témájú cikk lesz a címlapon először ???”
 • 13. radikalis 2008. július 08. 23:00
  „Egyetértek veletek srácok, de mi a jó abban hogy lenyúljátok más nikkjét? Már ha nem a Balvederből és pénzért vagytok ilyen hülyék.”
 • 12. radikalis 2008. július 08. 22:57
  „Szerintem igen érdekes hogy nem a tót, hanem a cigány vezetők tartanak konfliktusoktól.”
 • 11. Pesta 1980 2008. július 08. 22:35
  „Miért félfasiszta? Miért nem egész? Szerintem azért mennek "járőrözni", hogy pogromot hajtsanak végre. Összezedik a békés roma lakosságot és a Körösbe lövik őket. Ezt a megállapítást azért hiányoltam a cikkből...”
 • 10. adamik 2008. július 08. 22:04
  „"A Roma Sajtóközpont tájékoztatása szerint a szarvasi romák tartanak a Magyar Gárda megyei szervezete által tervezett éjszakai járőrözésektől." Jó okuk lehet rá.

  "A felderítési arány 58 százalékos - van megye, ahol ez 40 százalék alatti." mondja a helyettes szóvivö, és roppant elégedett.
  Szerintem a maradék 42% -ból azért még lehetne valamit lefaragni. Ha a Gárda járörözése miatt csökkenni fog a bünelkövetések száma, már megérte.”
 • 9. redastra 2008. július 08. 21:08
  „tobikamama :beszólsz?”
 • 8. pista 1980 2008. július 08. 20:47
  „miért félfasiszták elmondanád?tudtommal nem öltek meg senkit,ellenben agyondédelgetett cigóinkkal.szajkózod a hülyeséget de magad sem tudod, hogy miért.mondd el miért fasiszták?szerintem csak tenni akaró emberek.inkább ők mászkáljanak éjjel mint a cigók!”
 • 7. dodó 2008. július 08. 20:45
  „Aki szereti a kalandot, az sétálgasson egyet akár nappal is a szarvasi Béke utcában!”
 • 6. Pista1980 2008. július 08. 20:24
  „"A felderítési arány 58 százalékos - van megye, ahol ez 40 százalék alatti. A statisztikák tehát azt mutatják, hogy Békés az egyik bűnügyileg legkevésbé fertőzött megye."

  A Délmagyar, az oknyomozó újságírás eme megyei zászlóshajója hozzátehetné, hogy Magyarországon a bűnügyi statisztikákat - a rendőrségen kívül - senki sem tekinti mérvadónak, főleg épp amiatt, hogy a külterületi (tanya, kert, pince, nyaraló stb.) lopásokat nem jelenti a kutya se. Ha már szó szerint idézik a rendőrségi forrást, ennyi kommentárt elvárna az olvasó.

  Egyébként kár, hogy félfasiszta bandák járőröznek a magyar városokban, de mit lehet csinálni, ha egyszer ez a helyzet a kormány érdeke.”
 • 5. Cc 2008. július 08. 20:02
  „Ha éjszaka a cigányok, családjuk körében hálnak, akkor az esély, hogy beléjük kötnek a fenti szabadcsapatok 0. Azt nem tette hozzá a fenyegetőző, hogy ha az arány 1:10 nél kisebb akkor az összetartó erő zérus.”
 • 4. tobikamama 2008. július 08. 19:58
  „Azt ugyan nem lehet tudni de össze kellene öket engedni mindkét félnek fogyni kellene igy lehetne megoldani, de mit akarnak bizonyitani a gárdák és mit a romák ez a kérdés.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vártnál nagyobb az államháztartási hiány

Az államháztartás hiánya júniusban több mint 297 milliárd forint volt. A pénzügyi tárca legutóbbi… Tovább olvasom