Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Javítják a képzések az álláskeresők elhelyezkedési esélyeit

A Munkaerőpiaci Alapból támogatott képzések résztvevőinek 43,3 százaléka jut munkához a képzést követő három hónapon belül - derül ki a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal most közzétett követéses vizsgálatából.
A különféle aktív munkaerőpiaci eszközök hatékonyságát a tavalyi évre vonatkozóan vizsgálták. Az álláskeresők elhelyezkedési esélyeit javító képzések költségei eltérnek attól függően, hogy a képzést az adott munkaügyi kirendeltség ajánlja-e, vagy pedig elfogadja az álláskereső által kezdeményezett képzést. Az ajánlott képzéseknél az átlagos költség személyenként 262,5 ezer forint volt, ebből a konkrét tanfolyami költség 147,2 ezer forint. Az elfogadott képzéseknél 158,1 ezer, illetve 106,7 ezer forint volt ez a két költség személyenként.

A képzést követően három hónappal az ajánlott képzésben résztvevők 41,1 százaléka dogozott, az elfogadott képzések résztvevőinek viszont 50,9 százaléka. A legalacsonyabb, 34 százalékos arányban azok helyezkedtek el a tanfolyamok után, akiknek legfeljebb 8 általános iskolai végezettségük volt és ajánlott képzésben vettek részt. Azok a felsőfokú végzettségűek, akik elfogadott képzésben szereztek valamilyen kiegészítő képzettséget 60,7 százalékban rendelkeztek munkával három hónap után.

Életkor szerint a legkedvezőtlenebb 29,9 százalékos arányban az 55 év felettiek helyezkedtek el az ajánlott képzést követően, a legjobb 55,5 százalékos arányban a 20-24 év közötti, elfogadott képzésben résztvevők. A tartósan munkanélküliek a tanfolyamok ellenére is nehezen helyezkednek el, a képzéseket követően 27,6 százalékuk rendelkezett csak munkával.

Az ajánlott képzések résztvevőinek létszáma 17.500, az elfogadott képzések létszáma 4.900 volt. A Munkaerőpiaci Alapból finanszírozták azoknak a munkaviszonyban állóknak a képzését is, akik további foglalkoztatását csak így vállalták munkáltatók. A képzésekben 2.400 munkaviszonyban álló vett részt, 92,4 százalékuk továbbra is abban a munkakörben dolgozott amelyre az átképzés szólt. Ezekre az átképzésekre csak 120 ezer forintot kellett költeni személyenként mert a tanfolyamok finanszírozásában a munkáltatók is részt vettek.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2008. január 14. 09:44
    „Az álláskeresők esélyeit azzal lehetne elérni, ha a munkáltatóknak kiadnák a bértarifa rendszert mindenterületen és köteleznék a munka beosztás, munkaköri leírás alapján azt előre kiadni minimum háromnappal. Valamint ennek betartását ellenőrizteni a leg sürübben.
    De ehhez hozzá tartozik az átlátható értelmezhető bérlap adás, melyet utólag is lehet egyeszeteni a ráforditott idő és teljesitmény elszámolás lehetőségével. Ezzel minimum azt is meg lehet előzni,hogy éh bérért legyenek foglalkoztatva az emberek! A levont pénz összegek utalása megtörténtét pedig ellenőrizni lehesen minden érintettszámára. Termásuzetesen a munka szervezés, pedig ne csak a "gombok" számolgatására és válogatására terjedjen ki, hanem eladható termékek gyártására!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizakodóbb a magyar lakosság

A GKI fogyasztói bizalmi indexe a tavaly januári 12 éves mélypontjáról az év közepéig mérsékelten… Tovább olvasom