Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Javult az EU megítélése

A tavaszi Standard Eurobarométer felmérés szerint a polgárok körében nőtt az EU-tagság támogatottsága és javult az EU megítélése. A bővítést azonban kevésbé támogatja a közvélemény.
Margot Wallström, az Európai Bizottság alelnöke és az intézményi kapcsolatokért és kommunikációs stratégiáért felelős biztos így nyilatkozott a felmérés tapasztalatairól: "az Európai Unió csak úgy nyerheti vissza polgárai bizalmát, ha eredményeket mutat fel a biztonság területén, jobb lehetőségeket teremt a munkaerőpiacon, valamint biztosítja az életminőség javulását. A finn elnökség alatt e kérdésekre kell összpontosítanunk. A polgárok azt is elvárják, hogy az Unió vezetői jobban vázolják fel a bővítés előnyeit."

Az Európai Unió általános megítélésére vonatkozó három legfontosabb mutató egyértelműen a közvélemény hozzáállásának javulását mutatja. A legutóbbi, 2005 őszén végzett felméréshez képest az EU-tagság támogatottsága 5 százalékponttal (50 százalékról 55 százalékra), az EU megítélése 6 százalékponttal (44 százalékról 50 százalékra) a tagság előnyeinek értékelése pedig 2 százalékponttal (52 százalékról 54 százalékra) javult. Ezzel párhuzamosan csökkent az említett három mutatóval - különösen az EU megítélésével (20 százalékról 15 százalékra) - kapcsolatos negatív vélemények száma.

Mumus: a munkanélküliség

Az európai polgárok továbbra is a munkanélküliség miatt aggódnak leginkább (49 százalék, 2005 őszéhez képest +5 százalék), amit a bűnözés követ (24 százalék - nem történt változás), a harmadik helyen pedig jelenleg a gazdasági helyzet áll (23 százalék, -3 százalék). A negyedik helyet elfoglaló egészségügyi ellátási rendszer az európaiak 18 százaléka számára (+3 százalék) ad okot aggodalomra.

Az EU-alkotmány elképzelésének támogatottsága némileg csökkent a legutóbbi, 2005 őszén végzett felmérés óta (61 százalék, -2 százalék), elérve a 2005 tavaszán mért szintet. A polgárok 22 százaléka ellenzi az európai alkotmány elképzelését és 17 százalékuk nem foglalt állást. Franciaország a pozitív vélemények 62 százalékával valamivel az EU-átlag fölött van, Hollandia pedig 59 százalékkal éppenhogy alatta. (E két országban utasították el népszavazáson az EU-alkotmány tervezetét, megállítva ezzel az alkotmányozási folyamatot.)

"Számít a szavam": 36 százalék

Az uniós közvélemény egyre kevésbé támogatja a további bővítést. Míg a polgárok 45 százaléka egyetért új tagok felvételével (41 százalék az EU-15-ben és 66 százalék az új tagállamokban), 42 százalékuk ellenzi azt. 2005 őszén ez az adat 49 százalék, illetve 39 százalék volt. Meg kell jegyezni, hogy Törökországban a további bővítést támogató válaszok száma 7 százalékponttal csökkent, és most 45 százalékot tesz ki.

Az európaiak meglehetősen elégedettek a demokrácia működésével az Európai Unióban. Az elégedettségi arány eléri az 50 százalékot (48 százalék az EU-15-ben és 59 százalék az új tagállamokban, +1 százalék a legutóbbi felméréshez képest), míg az elégedetlenség aránya 34 százalékot (-1 százalék) tesz ki. Az elmúlt tíz évben erre a kérdésre most született a legtöbb pozitív válasz.

Az EU polgárainak 36 százaléka (+2 százalék) egyetért az állítással, hogy "az én szavam számít az Európai Unióban", 54 százalékuk továbbra sem osztja e véleményt, bár ez az adat 2005 ősze óta 5 százalékponttal csökkent. A "Standard Eurobarométer" felmérést a TNS Opinion & Social végezte személyes interjúk formájában, március 27-e és május 1-je között, összesen 29.220 EU-polgár megkérdezésével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak-Korea rakétákat lőtt ki

Észak-Korea hét rakétakísérletet hajtott végre tegnap, amelyet a nemzetközi közösség széles… Tovább olvasom