Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Javult Pest levegője a havazás és a szél miatt

Javult a főváros levegője a havazásnak és a szélnek köszönhetően - közölte Csonka Tamás meteorológus csütörtökön.
A havazás és a szél hatására a szálló por koncentrációja fokozatosan csökken - mondta. Hozzátette: az időjárási feltételek tovább javítják a levegő minőségét.

A Főpolgármesteri Hivatal csütörtök délelőtt azt közölte MTI-vel, hogy pénteken elrendelhetik Budapesten a szmogriadó riasztási fokozatát, mert az elmúlt napokban jelentősen nőtt a levegőben a szálló por koncentrációja.

Szerdán a légszennyezettség-mérő műszerek adatai alapján a szálló por koncentrációja a város hat pontján is meghaladta a riasztási küszöbértéket: a Gilice téri, a Teleki téri, a Kőrakás parki, a Honvéd-telepi, a Gergely utcai és a csepeli mérőállomásnál egyaránt 100 mikrogramm/köbméternél magasabb értéket mértek.

A mérőállomások adatai szerint csütörtök reggel a Teleki téren, a Gilice téren, a Honvéd sporttelepnél és a Kőrakás parknál lépte túl a szálló por koncentrációja a riasztási értéket. A Főpolgármesteri Hivatal délelőtt jelezte, hogy a havazás és a szél miatt javulás várható a levegő minőségében, ennek ellenére arra kérte a budapesti lakosokat: önkéntesen korlátozzák az autóhasználatot és a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, hogy a riasztási fokozat elkerülhető legyen.

A küszöbértékeket miniszteri rendelet határozza meg. Ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a 75 mikrogramm/köbméter tájékoztatási küszöbértéket, a Fővárosi Önkormányzat köteles tájékoztatni erről a lakosságot. Amennyiben a szálló por mértéke az említett feltételek mellett a 100 mikrogramm/köbméter riasztási küszöbértéket is meghaladja és nem várható az időjárásban változás, akkor riasztást kell elrendelnie a Fővárosi Önkormányzatnak.

A szmogriadó riasztási fokozatának életbe lépésekor a főváros korlátozhatja az autóforgalmat.

A szálló por magas koncentrációja köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Nő az asztma és a krónikus légcsőhurut miatt orvoshoz fordulók, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát is súlyosbítja. Különösen veszélyeztetettek a légúti és a keringési betegségben szenvedők, a csecsemők, a gyermekek és az időskorúak, valamint a dohányzók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad a hideg idő, csak átmeneti enyhülés jön

Marad a hideg idő a jövő héten is, de a hétvégén átmenetileg enyhülés várható - közölte Vadász… Tovább olvasom