Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Jégkorszaki mamutfogak és fejlábúak a vármúzeumban

Őskövületek százait tekinthetik meg az érdeklődők a Móra Ferenc Múzeum várépületében. A „fiatalabbak" néhány tízezer évesek, a korosabb példányok több millió évvel ezelőtt éltek.

„Kéz közelbe hozzuk az evolúció, az élővilág fejlődése során már régen kipusztult, eltűnt élőlények megkövesedett maradványait" – mondja Varga András muzeológus, a kiállítás rendezője. Az őslények világát bemutató tárlat számára ideális helyszín a vármúzeum, mert az ódon hangulatú kiállítóhely tagoltsága, a három hajó lehetőséget ad arra, hogy három részre bonthassák a szakemberek a sokrétű gyűjteményt. A várépület különböző területein helyezték el a kiállítás előkészítői az ősi nővény-maradványokat, az egykori puhatestűeket és az emlősök kövületeit.

A mostani tárlat az eddigi legjelentősebb kiállítás a Dél-Alföldön, mely az őslények világát tárja a nagyközönség elé. Már közvetlenül a bejáratnál érdekes látványban lehet részük a látogatóknak. Két nagyméretű, hatvan centiméter átmérőjű csigaházas polip, vagyis ammonitesz várja az elmúlt évmilliók élőlényeire kíváncsiakat. Az ammoniteszek a kihalt tengeri állatok egy csoportja. Nevüket idősebb Plinius ókori tudóstól kapták, aki az egyiptomi istenről, Ammonról nevezte el a csigaházas polipokat.

A különböző földtörténeti korok megkövesedett, átkristályosodott tanúiként a tárlat palettáján megtalálható a csigák, a kagylók és a fejlábúak számos képviselője is. A fejlábúak a puhatestűek legfejlettebb csoportja, egyik jellegzetességük, hogy ma élő leszármazottaik méregmiriggyel is rendelkeznek.

A nagyközönség számára a kiállítás leglátványosabb részét a több tízezer éves mamut, barlangi medve és ősbölény fogak, csontok jelenhetik. Ezek a darabok annak köszönhetően maradtak fenn mindezidáig, mert hosszú évezredeken át levegőtől elzárt területeken lehettek, például homokos talaj mélyén, s így nem tudtak oxidálódni, rothadni. Manapság az őskövület gyűjtemények leginkább folyókotrások idején előkerült példányokkal gazdagodhatnak, de a Bakonyban meddőhányók, külszíni kőbányák környékén barangoló turisták is bukkanhatnak őslény maradványdarabokra.

A „Kőbe zárt titok" című tárlaton kiállított kollekció a Móra Ferenc Múzeum tulajdona. Három évvel ezelőtt közel négyezer példánnyal gyarapodott a megyei múzeum gyűjteménye. A közintézmény természetrajzosai rendszerezték az új szerzeményeket és most – kiegészítve a régebben a múzeumba került darabokkal – készen állnak arra, hogy minden érdeklődőnek megmutassák a páratlan gyűjteményt.

Információ: Móra Ferenc Múzeum

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2007. július 25.

Gy. Mészáros Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az orvosok is elismerik, hogy szükség van az átalakításokra

Az orvosok elismerik, hogy szükség van az egészségügy átalakítására, de többségük elutasítja a… Tovább olvasom